Perjantai, 15.07.2011

Blogi, perjantaina 15.07.2011

Mistä on hyvä VITuilu tehty?

No tottakai hyvästä käsikirjoituksesta, oivalluksista ja ideoista, taitavista näyttelijöistä, vauhdista ja menosta, kaupungin parhaasta terassista. Niistä on paras VITuilu tehty.

Eli Riihimäen terassiteatteri VIT Varsin Iloinen Teatteri paranee siis vuosi vuodelta. Nyt jo kuudes show käyntiin puutarhaterassilla Daddy´s Pubilla – terassilla, joka on valittu kaupunkilaisten toimesta kaupungin parhaaksikin. Ja siihenkin valintaan on helppo yhtyä. Mutta nyt VIT:n tämän kesän showhun ja siitä muutama sananen.

Tänä vuonna VIT tuo lavalle Lavatar VIT 4D-revyyn tuttujen näyttelijöiden johdolla. Lavalla nähdään Niina Lahtinen, Heidi Musakka, Lauri Ketonen ja Kalle Ropponen. Uuttakin tämän kesän VIT tarjoaa. Musiikista vastaava kapellimestari Katja Lappi saa nyt rinnalleen ensimmäistä kertaa täyden revyybändin Jussi Turusen, Kalle Ylitalon ja Juha Räsäsen vastatessa kitarasta, bassosta ja rummuista. Lappi itse hoitaa tavan mukaan koskettimet ja laulujen stemmoja.

Lavattaren käsikirjoitus on aiempien VIT:ien tapaan Niina Lahtisen ehtymättömästä kynästä. Oivalluksista ei ole ollut jälleen pulaa ja Lahtinen parantaa tekstiään vuosi vuoden jälkeen. Jos jo viime vuonna vertasin ”tarinaa” vaikkapa Linnanmäen UIT:n, niin tänäkin vuonna sen teen ja totean, että Uuden Iloisen Teatterin kannattaisi rekrytoida Lahtinen heti miten. Käsikirjoittajissa on eroja ja Lahtisella leikkaa ja leikkaus on tehokasta. Mainioita tiivitä sketsejä, erinomaisia sanotuksia, vaativia eri tyyppiä esityksiä ja nopeaa vauhtia. Niistä on Lahtisen VIT tehty.

Showh aikana lavalla nähdään 15 eri näytöstä tai sketsiä ja nyt ehkä hieman enemmän painoa siirretty valtakunnalliseen tasoon paikallistason huumorin sijaan. No, kyllä tietenkin Riihimäen kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen saa oman osansa ja omat piikkinsä kaupungin taloudesta ja sen hoidosta ja tilasta. Paikallisuutta showhun tuo myös meidän kolmen seutukunnan kansanedustajan kustannuksella ilakointi. Aivan mahtava ”kansanedustajien kansanlaulu” tuo lavalle Aino-Kaisa Pekosen, Päivi Räsäsen ja minut. Ja en voi muuta sanoa Kalle Ropposen ”Heinonen”-vedosta, kuin että ei enää paljon Pohjois-Korealaisesta varahallitsijamallista jäädä. Ropponen on siis esikuvaansa parempi Heinonen. Ja muutenkin tässäkin pätkässä lavalle saadaan kyllä hyvin karikatyyrin keinoin meidän ominaispiirteitä ja naurua riitti meidän penkissä kuin muuallakin.

Kovimmille esityksessä joutuvat kuitenkin perussuomalaiset. Kike Elomaa on lavalla useampaan otteeseen ja myös Timo Soini nähdään muutamaan kertaan lavalla. Perussuomalaista Suomea maalaillaan taidokkain siveltimen ottein vähät välittämättä muusta kuin esittävästä taiteesta, metsoista ja muista. Ja ministerilistakin löytyy Soinin takataskusta ja vankalla kokemuksella. 

Jokakesäinen takuuvarma Lahtinen on muusikkojen ympärille rakennettu potpuri uusin sanoituksin. Tälläkin kertaa on leikannut ja joka artistin kohdalla erikseen. Artistit laulavat nyt siitä, mitä tekisivät, jos eivät olisi muusikkoja ja voin sanoa, että toimii. Yksi shown kohokohta vuodesta toiseen.

Jos itse nostan vielä omat suosikkini esille, niin kyllä artistien lisäksi maininnan ansaitsee ehdottomasti erinomainen parodia Kalevalasta ja Väinömöisistä ja siitä, mitä miehestä tuli, kun kanteleet saivat sähkön. Toisena suosikkina nostan esille Zumba-hullutuksen ympärille rakentuneen musiikkisketsin ja kyllä maininnan ansaitsee Niina Lahtisen -omakuva alias Kerttu Harjakaisena.

Kapellimestari Katja Lappi on jälleen myös onnistunut työssään hyvin. Musiikki ei ole sitä iänikuista ja samaa kesäteatterirallatusta vaan Lappi on halunnut musiikkiin eri tyylilajeja laidasta laitaan. Helpolla ei siis näyttelijä lavalla tässäkään mielessä pääse. Stemmat soivat hyvin ja laulu raikaa ja soi tilanteen ja tarpeen mukaan. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa shown loppupuolen Vaimolaulu verrattuna discopopin zumbaan. Lapille iso käsi.

En edes yritä laittaa sisääntuloja paremmuusjärjestykseen enkä lavan näyttelijöitäkään. No, tottakai vara-Heinonen alias Kalle Ropponen ansaitsee erityisen hatunnoston, mutta ei voi kuin ihmetellä sitä virtaa, mikä irtoaa Lauri Ketosestakin puhumattakaan ihastuttavista ja taidokkaista Heidi Musakasta ja Niina Lahtisesta. Mutta jos en sisääntuloja ja eri sketsejä tämän suven showsta järjestykseen laita, niin VIT:t voin laittaa. Tämän kesän Lavatar on minusta ehdottomasti paras VIT-show eli sitä ei voi jättää katsomatta. Eilen muuten kanssamme showta oli katsomassa myös kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki. Hänet kun illalla juna-asemalle heitin niin kyllä kaupunki sai kehuja ja VIT erityisesti.  

Tähän kaikkeen kun liitetään vielä erinomaiset lavasteet ja puvustus niin paketti alkaa olla VITuilun arvoinen. Kesäiloittelua parhaimmillaan ja upeassa miljöössä Daddy´s Pubin terassilla. Ensi-ilta oli jo tupaten täynnä eli loppuunmyytyihin katsomoihin saadaan tälläkin kertaa siis varautua. Terassia on entrattu nyt ja hyviä katsomopaikkoja pöydin on nyt yhä enemmän, mutta siitä huolimatta ruuhkaa tullee riittämään. Lippuja kannattaa siis todellakin yrittää varata jo etukäteen VIT:n kotisivuilta Varsin Iloinen Teatteri.

Lavatar VIT 4D -esitykset:

To14.7. Su17.7. Ma18.7. Ti19.7. Ke20.7. To21.7. Su24.7. Ma25.7. Ti26.7. Ke27.7. To28.7. Su31.7.
Ma1.8. Ti2.8. Ke3.8. Ma8.8. Ti9.8. Ke10.8. To11.8. Pe12.8. La13.8. Su14.8.               

Esitykset klo 19.00 – Daddy´s pubin terassi, Hämeenkatu 28, Riihimäki

Ja ne lippuvaraukset: Kaksi tuntia ennen esityksen alkua terassilta sekä Ma-Pe klo 12-17 numerosta 050 412 1809.

Tästä kaikesta on siis hyvä VIT tehty! Tervetuloa Hämeeseen ja Riihimäelle. Se kannattaa tässäkin tapauksessa.

….

Kesäteattereita on siis maamme pullollaan ja minunkin kalenterissani tänäkin suvena useampia. Ja täytyy kyllä todeta, että aina ne ovat omalla tavallaan hurmaavia. On hauska katsoa tällaista Riihimäen terassiteatterin korkeatasoista ammattilaisvetoa tai sitten toisaalta jonkun kylän vapaa-ajanasukkaiden harrastajateatteria ja kaikkea mahdollista siltä väliltä. Taitaa kesäteatteri olla lähes samanlainen osa suomalaisuutta tänä päivänä kuin sauna, järvi ja grillimakkara.

Tänään perjantaina minulla vapaapäivä. Aamusta nyt tunnelmia vielä Porin Suomi Areenalta. Ystäväni Fatbardhe Hetemaj on kohta Huomenta Suomen vieraana ja siitä se kesäpäivä lähteekin käyntiin. Huominen ratsastuskilpailumme vaatii vielä tänään hieman työtä ja tekemistä. Ja ehkä hieman mielikuvaharjoitteluakin. Toivotaan, että siitäkin tulee hyvä.

Helsingin Sanomat nosti esille maamme Venäjän junaliikenteen. Hesari kertoi, että tavarajunille suunnitellaan uutta yhteyttä Venäjälle Imatran kautta Svetogorskiin. Ratayhteys antaisi lisätilaa Allegro-junille Pietariin vievällä pääradalla. Uusi rataosuus siis avaisi uusia mahdollisuuksia nykyisten puukuljetusten lisäksi ja reitille voitaisiin siis siirtää myös muuta maamme ja Venäjän välistä tavaraliikennettä. Ns. Vuoksen reitin pitäisi valmistua jo muutaman vuoden päästä eli 2012 tai 2013 ja samaan aikaan myös Venäjän puolen rataverkkoa uusitaan merkittävästi. Hankkeet ovat merkittäviä, mutta itse totean, että ennen tätä isompaa Suomen puoleista lisäraiderakentamista pitää kuitenkin hoitaa kuntoon Halsinki-Tampere -pääratamme välityskyvyn parantaminen. Sen pitää olla seuraava suurempi ratahankkeemme, mutta sen jälkeen sitten näitä muita tärkeitä.

Mutta se, miksi tämän nyt otin esille täälläkin on maamme itä-länsi -suuntainen liikenne yleensäkin. Meidän tulee huolehtia siitä, että tieyhteys tässä linjassa toimii ja se tarkoittaa mm. kantatie 54:n perusparantamista ja myös kymppitien korjauksia. Mutta jos nyt puhutaankin raideliikenteestä. Otin ennen eduskuntavaaleja täällä esille Helsinki-Pori -raideyhteyden. Sitä on linjattu usein linjalla Helsinki-Forssa-Pori. Linja on hyvä ja toimiva, mutta toimiva vain tässä yhdessä tarkoituksessa eli yhdistämään nämä kolme kaupunkia ja niiden välialueiden asukkaat toisiinsa. Mutta jos yhteyden tekisikin mallilla Helsinki-Riihimäki-Forssa-Pori, niin linjauksella olisi muutakin merkitystä. Se yhdistäisi samalla tavalla nämä samat kaupungit. Olikohan Forssa-Helsinki -väli tällä mallilla kymmenisen minuuttia ajassa pidempi. Mutta jutun juoni olisikin siinä, että näin syntyisi maahamme uusi ja aito itä-länsi-suuntainen raideyhteys. Se toimisi siis Turusta ja Turun satamasta Loimaan ja Forssan kautta itään Riihimäen kautta jne. Tällaisella linjauksella olisi siis koko maamme kilpailukyvynkin kannalta keskeisen suuri merkitys ja se yhdistäisi halutulla tavalla myös Porin ja Forssan junayhteydellä Helsinkiin. Tätä linjausta pitäisi nyt ryhtyä ajamaan koko maamme edun mukaan. Mitä mieltä te olette?

Kello 22.36 ja nyt jo ajatukset huomisessa ja ratsastuskilpailuissa. Kesän ja oikeastaan koko ratsastusvuotemme kohokohta siis huomenna kun kisaamme jo ystävien kesken yhdeksännen kerran thDERBYssä. Taso on koventunut vuosi vuodelta ja nyt tiukkaa mahtua viiden kärkeen. Nappi suorituksella siellä voidaan olla, mutta kärkikolmikko on tavoittamattomissa. Uskoisin, että Katriina Kemppi vie kisan nyt jo kolmannen kerran peräkkäin ja sitten muut korokepaikat mennee Saija Grönholmille ja Kirsi Verkalle. Kolmikkoon saattaa tosin paikan raivata myös Paula Pötry. Huomenna sen näemme kun kisa aamupäivällä starttaa.

Tänään illalla piipahdimme vielä Pilpalan perjantain Kesätorilla. Väkeä kivasti liikkeellä vaikka pikkutihkua olikin ilmassa. Mansikat jo loppu, mutta matkaan sentään pussi loppilaisia herneitä ja yksi kaunis vanha Riihimäen Lasikin. Aika tekee löytöjä kun pitää silmät auki. Päivällä muuten kävin Riihimäeltä hakemassa uuttakin riihimäkeläistä lasia. Lasinpuhaltaja Pekka Paunila tekee vanhassa Hyttikortelissa edelleen Riihimäen lasia ja upeita uniikkilaseja ja esineitä tekeekin. Tänään matkaan itselle kaunis ruskea tuoppi ja huomiseen kisaan muutama shampanjalasi palkinnoksi. Lisää Paunilan Lasistudiosta: http://www.lasistudiopaunila.fi/.

Mutta nyt aika laittaa päätä tyynyyn. Jos muutaman sanan vielä kuitenkin EU-alueen pankkien stressitesteistä. Aikalailla sellainen tulos tänään illalla saatiin mitä viikolla täällä enteilikin ja ennustelin. Euroopan pankkiviranomainen EBA julkaisi tuoreet tulokset. Kahdeksan pankkia reputti testit eli kaksi kreikkalaispankkia, yksi Itävallasta ja viisi Espanjasta. Yhteensä pankit tarvitsevat noin 2,5 miljardia euroa lisää vakaata omaa pääomaa ja se niiltä nykyisten testien hengen mukaan myös vaaditaan. Mukana ollut ainoa suomalainen oankki OP-Pohjola pärjäsi testissä hyvin. Osuuspankille kiitettävä arvosana. Myös Suomessa toimivat ulkomaalaiset pankit selvittivät testin. Sampo Pankin emo Danske Bank ja Nordeakin siis vakaalla pohjalla.

Eli aikalailla odotettu tulos. Hyvä, että tätäkin kenttää nyt valvotaan ja seurataan. Siitä muuten iso kiitos kuuluu nykyiselle pääministerille Jyrki Kataiselle joka aikanaan näitä pankkien stressitestejä ensimmäisten joukossa Eurooppaan ajoi. Nyt ne ovat arkipäivää.

 

 

 

 

 

Kommentit