Lauantai, 16.07.2011

Blogi, lauantaina 16.07.2011

Tänään juhlistamme hieman kymmenvuotista ratsastusharrastustani. Eli olen aikalailla sellainen tyypillinen tämän päivän uusi ratsastaja. Aloittanut harrastuksen aikuisiällä ja harrastaa lajia omaksi iloksi, kunnoksi ja hyväksi mieleksi.

2000-luvulla kasvu on ollut aikuisten parissa tasaissa. Muutamassa vuodessa aikuisratsastajien määrä lisääntyi kolmanneksen. Ja kun samaan aikaan nuorten ikäryhmien pienentymisestä huolimatta nuorten ratsastajien määrä on pysynyt samana. Eli ikäluokassa hieman kasvanut. Muutama vuosi sitten kun Tilastokeskus julkaisi laajemman yhteenvedon tilanteesta niin Suomessa oli ratsastajia 135 000, joista aikuisia 77 000. Maksukykyisten  aikuisten ratsastajien määrä on viime vuosien aikana siis kasvanut merkittävästi. Näin laji voi hyvin ja uusia talleja syntyy maahamme tasaiseen tahtiin. Hevosyrittäjyysselvityksen perusteella viime vuosina perustettiin vuodessa noin 100 uutta hevosyritystä. Ja tahdin arvioidaan jatkuvan lähivuosinakin niin, että vuosittain uusia yrityksiä syntyy sadasta aina jopa kahteen sataan. Ja tämä on täysin mahdollista ja odotettuakin. Sillä esimerkiksi Ruotsissa ratsastusta harrastaa peräti noin 500 000 henkeä. Se on asukaslukuun suhteutettuna kaksinkertainen määrä meihin verrattuna.

Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että hevosten määrä on 25 vuodessa kaksinkertaistunut ja on nyt 70 000. Varsinkin ratsuhevosten ja ponien määrä lisääntyy ja tuonti kasvaa. Ja tähän iskee myös esitykseni hevosenlannan energiakäytön sallimisesta Suomessakin polttaen Ruotsin, Tanskan, Saksan ja Hollannin mallin mukaan. Sitä en saanut läpi viime hallituskaudella, mutta nyt olen uudistanut esityksen tuoreelle ympäristöministerillemme Ville Niinistölle ja aiheesta jo hänen kanssaan keskustellutkin. Katsotaan jos nyt meillä olisi sellainen ympäristöministeri, että hän ymmärtäisi tämänkin mahdollisuuden. Kaikki toivo Niinistöön.

Mutta nyt kaikki keskittyminen kilpailuun. 9. thDERBY kisataan tänään Vaahteramäen Ratsastuskoululla. Hauska päivä tulossa ja kello 11 aloitamme. Katsotaan mitä olemme oppineet.

Upea ratsastuksen päivä takana. Viitisentoista kisaajaa mukana tämän vuoden kisassamme ja taso kyllä koventunut vuosi vuodelta. Voitto jälleen tälläkin kertaa Katriina Kempille. Nyt jo kolmatta kertaa peräkkäin ja ylivoimaisella suorituksella. Mutta sitten tasaisempaa kai takana. Palkintojenjako muiden osalta valta illalla. Katsotaan ja jännitetään sinne. Oma ratsastus semionnistunut. Alkuverkka oli elämäni huonoin ja tuntui jo, että hevosen takia luovutan, mutta en antanut periksi. Kokosin itseni ja rauhoittelin Homeroksen ja teimme ihan kelpo suorituksen. Katsotaan mihin se tässä seurassa riitti.

 

 

 

 

Kommentit