Perjantai, 15.05.2009

Blogi, perjantaina 15.05.2009

Tänään paljon tunteita kuohuttanut äänestys rekisteröityjen parisuhteiden lapsien aseman vahvistamisesta eduskunnassa. Kyse siis parisuhteen sisäisestä adoptiosta, jossa toinen parisuhteen puoliskoista voi lapsen kummankin biologisen vanhemman niin halutessa ja sustuessa adoptoida lapsen omakseen. Esitys ei siis muuta millään tavalla parisuhteiden asemaa nykylaista vaan ainostaan antaa lapsille vahvemman turvan mm. silloin kun esimerkiksi toinen sosiaalisen perheen vanhemmista kuolisi tai perhe hajoaisi muuta kautta. Mutta tärkeä on siis nyt koko ajan muistaa, että jokainen adoptio Suomessa on se sitten parisuhteen sisäinen tai muu tehdään aina vain ja ainostaan lapsen edun mukaisesti ja tämä lapsen etu määritellään aina erikseen prosessin aikana adoptioneuvonnan johdolla. Itse uskon, että kyseinen esitys menee eduskunnassa tänään selvin numeroin läpi kun kyseessä siis nimenomaan vain lapsen aseman vahvistaminen.

Tänään eduskunnassa myös heti aamusta lakivaliokunta ja sitten sivistysvaliokunta. Päivään mahtuu myös työtä yliopistolain parissa joka siis nyt jokapäiväistä urakointia. Toivotaan, että saamme paketin kuntoon niin, että ylipistojemme uudistustyö voisi edetä lähelle suunnitellun mukaisesti. Päiväksi olen sopinut myös muutaman tapaamisen ja illansuuksi ajattelin suunnistaa vielä Helsingin Senaatintorille Sibelius-kuoron Kevätkonserttiin. Katsotaan mitä päivä tuo.

….

Valiokuntien jälkeen tänään istunnossa äänestimme tuosta adoptiokysymyksestä. Hallituksen esitys perheen sisäisestä adoptiosta sai vankan tuen äänin 108-29. Mutta peräti 61 edustajaa oli poissa ja yksi äänesti tyhjää. Minusta päätös oli oikea, sillä tämä nyt suo näissäkin perheissä asuville lapsille samat oikeudet kuin muidenkin perheiden lapsille. En tätä asiaa nyt enää tässä sen enempää lähde läpi käymään. Lapsenetua ajatteleva kantani on varmasti tullut selväksi täällä, salissa kuin mediassakin. Tänään vielä mm. MTV3 haastatteli uutisiin aiheesta.

Lakivaliokunnassa aloitimme tänään peruslähtökohdaltaan hyvin järkevän ja helpon tuntuisen lakiesityksen käsittelyn. Aiemminhan kotirauhaa on voinut rikkoa mm. soittamalla puhelimella, mutta ei esimerkiksi tekstiviestipommituksella. Nyt hallituksen esitys olisi tekemässä rangaistavaksi myös tekstiviestein tapahtuman kotirauhan häiritsemisen. Ongelma on kuitenkin se, että viestit olisivat kotirauhan rikkomista vain jos ne tulisivat silloin kun vastaanottoja on kotona. Eli työaikana ei viestit olisi tulevaisuudessakaan rangaistavia häirintä mielessä eikä myöskään silloin jos vastaanottoja ei sattuisikaan olemaan esimerkiksi yöllä kotona tai olisi vuorotyössä. En sitten tiedä millainen soppa siitä syntyisi kun näyttöä ryhdyttäisiin kasaan laittamaan. Toki sitten toinen asia on viestit joissa uhataan tai vastaavaa, mutta siis periaatteessa määrällinen viestipommitus ei olisi laitonta kuin silloin jos olisi kodissaan. Tätä tulkintaa minun vaikea itse hyväksyä ja itse näkisin ratkaisevammaksi sen mitä viesteissä on ja niiden määrä eikä niinkään aika milloin viestit on lähetetty. Ja toisaalta myös olisin itse vapauttamassa häirintää laitesidonnaisuudesta ja olisin valmis hyväksymään myös sen, että kotirauhaa voisi myös rikkoa esimerkiksi sähköpostein. Tällaistakin jo tänäpäivänä tapahtuu. Samaa asiaa jo puhuin asian lähetekeskustelussa ja nyt sitten edessä varmasti aikalailla kumurantti kuuleminen valiokunnassa. Toivotaan, saamme asian kuntoon vielä kevään aikana.

Nyt odottelen iltaa ja Sibeliuslukion ensimmäistä suurta Kevätkonserttia Senaatintorilla. Sinne sivistysvaliokunnanjäsenenä sain kutsun ja tottakai mukaan pitää mennä.

…..

Kerrassaan upea konsertti Sibelius Lukiolla. Todella korkeatasoista ja erilaista musiikkia laidasta laitaan ja miten taitavia nuoria. Nimiäkin olisi laittanut ylös niin uskon, että uusia rajattomia sieltä nousisi muutaman vuoden sisällä. Lukio tekee erinomaista työtä. Kiitos konsertista ja toivotaan, että tästäkin Sibelius Lukion jutusta tulee perinne. Ainakin tällaisessa säässä fantastinen kokemus.

Konsertin jälkeen tapasin vielä muutaman ystävän ja nyt sitten matkalaukkua pakkaamaan. Huomenna suuntaamme pienelle matkalle Tallinnaan Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kokoomuslaisten kanssa.

Kommentit