Lauantai, 16.05.2009

Blogi, lauantaina 16.05.2009

Eilen julkistimme myös puolueemme uuden maahanmuuttopoliittisen asiakirjan, jolla haluamme tarttua nyt maahanmuuton suurimpiin haasteisiin. Ehkä päälimmäisenä nousee esille se, että me haluamme lisätä voimavaroja kotouttamiseen. On erittäin tärkeää, että aidoin perustein maahamme tulevat ulkomaalaiset voisivat piankin päästä kiinni työnsyrjästä ja tämä vaatii kotouttamiselta aivan erilaisia toimia. On myös tärkeää, että turvapaikkapäätökset saadana tehtyä inhimillisessä ajassa ja oikein perustein ja myös tähän haluamme nyt tarttua.

Eilen raportin julkistamistilaisuudessa todettiinkin, että suomalainen turvapaikkatilanne on karannut pahasti käsistä ja turvapaikkapolitiikkaan on saatava nopea muutos, joka lähtee realismista. Tämä siis tarkoittaa sitä, että kannamme aidon vastuun heistä jotka oikeasti tarvitsevat turvapaikkaa, mutta toisaalta maamme ei saa olla se paikka mihin tullaan ns. keplottelemalla, kun täällä aita on matalin ja edut parhaat. Jotain nimittäin kertoo se, että maamme turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut viime heinäkuusta lähtien voimakkaasti. Vuonna 2008 turvapaikkaa haki yli 4000, kun edellisvuinna määrä oli 1500. Nyt tämän vuoden maaliskuuhun mennessä hakemuksia oli jo melkein viime vuoden määrä. Näin dramaattisesti ei tilanne maailmassa ole varmastikaan muuttunut. Maista meille esiniten hakijoita tulee nyt Irakista, Somaliasta ja Afganistanista ja pääosa Schengen-alueelta ja mikä merkillepantavaa lähes puolet on hakenut turvapaikkaa jo aiemmin toisessa EU-maassa ja se, että hakijoiden määrän kasvu näyttää erityisesti johtuvan Ruotsin ja Norjan rajojen tiukentumisesta.

Eli varmasti työtä ja selvitettävää tässäkin asiassa on ja olen enemmän kuin tyytyväinen, että oma puolueeni nyt tarttuun asiaan asiallisesti. Ei syyllistäen. Eikä vihaten. Vaan nimenomaan asiaa oikein lähestyen. Kriittisesti, mutta samaan aikaan vastuuntuntien. Hyvä esimerkki onnistuneesta kotouttamisesta on esimerkiksi monet perheet Balkanin alueelta. He tulivat aidosti pakonedessä tänne sotaa karkuun. Juuri tälläkin viikolla yhden taksikuskin kanssa puhuin ja aikalailla pysäyttävä oli hänenkin tarinansa. Totesi lopuksi ”muistakaa, että me emme tänne tulleet turhaan”. Tai hyvä esimerkiksi on Hetemaj perhe jonka eilen juuri viimeksi tapasin. Kovia tekemään työtä ja haluavat vielä auttaa muitakin tänne tulleita omalla esimerkillään ja muutenkin.

Tänään aamulla saimme myös tuoreimmat puolueiden kannatusluvut. Keskustan kannatus on edelleen alamäessä. Eduskuntavaalien 23,1 prosenttia on nyt jo kuihtunut 18,8 prosenttiin. Meidän kannatus on noussut eduskuntavaaleista 0,7 prosenttia. Eduskuntavaaleissa saimme 22,3 prosenttia äänistä ja nyt kokoomusta kannattaa 23 prosenttia suomalaisista. Demarien luku on nyt 22,1 prosenttia. Vasemmistoliitto on täysin samassa 8,8%, Vihretä nousseet eduskuntavaaleista prosentin nyt 9,5, kristilliset laskeneen 4,3 prosenttiin ja RKP:n kannatus in 4,5 prosenttia. Perussuomalaisten 7,7 prosenttia missä selkeästi nousua eduskuntavaalien tulokseen, mutta myös selkeästi laskua edelliseen mittaukseen. Mielenkiintoinen lähtöasetelma siis kesäkuun EU-vaaleihin. Tehdään työmme nöyrästi ja avoimesti ja katsotaan mihin se riittää.

Tänään piipahtamaan ystävien kanssa Tallinnaan. Huomenna sitten Narinkkatorilla
Suomi puhuu, Eurooppa kuuntelee-tapahtuma, missä mukana valtiovarainministeri, puheenjohtaja Jyrki Katainen, ulkoministeri Alexander Stubb, opetusministeri Henna Virkkunen ja Kokoomuksen eurovaaliehdokkaat, sekä Lotta Backlund, Erkki Toivanen, Tuomas Forsberg, Fredi, Signmark ja Rhino Horns!

Tässä vielä tuo huomisen tarkempi ohjelma:

Klo 12 Valtiovarainministeri, puheenjohtaja Jyrki Katainen: tapahtuman avaus (lava)
Klo 12.05 Juontaja Lotta Backlund: päivän ohjelman esittely (lava)
Klo 12.15 Euroviisukaraoke ja Hei, me pelataan ulkopolitiikkaa -pikapeli käynnistyvät teltalla, Haasta Jyrki Katainen klo 12.15 (Peli- & Euroviisukaraoketeltta)!
Klo 12.45 Erkki Toivanen haastattelussa (lava)
Klo 13.00 Haasta Erkki Toivanen Hei, me pelataan ulkopolitiikkaa –pikapelissä teltalla (Peli- & Euroviisukaraoketeltta)!
Klo 13.30 Yleisökysymyksiä kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsbergille (lava)
Klo 13.45 Tuomas Forsberg täyttää Eurokorva-kyselyä ja opastaa muita kyselyn täyttäjiä (CES, Centre for European Studies-teltta)
Klo 14.00 Fredi tarttuu karaoke-mikkiin ja esittää euroviisut ”Pump Pump” ja ”Varjoon Suojaan” (Peli- & Euroviisukaraoketeltta)!
Klo 14.15 Erkki Toivanen haastattelussa (lava)
Klo 14.30 Opetusministeri Henna Virkkunen ottaa Hei, me pelataan ulkopolitiikkaa –haasteen vastaan! (lava)
Klo 14.35 Haasta Henna Virkkunen Hei Me Pelataan Ulkopolitiikkaa –pikapelissä (HMPU/karaoke-teltta)
Klo 15.00 Ulkoministeri Alexander Stubb haastattelee Kokoomuksen eurovaaliehdokkaita (lava)
Klo 16.00 Rap-artisti Signmark esiintyy
Klo 16.30 Rhino Horns plays Finnhits!
Klo 18.00 Tapahtuma päättyy – kiitos mukanaolosta! –puoluesihteeri Taru Tujunen

Mutta nyt satamaan kohden ja sitten huomenna jälleen tapaamme. Toivottavasti mahdollisimman monen kanssa.

Kommentit