Perjantai, 15.02.2008

Blogi, perjantaina 15.02.2008

Nuoruuden vaivaa aika korjaa. Sellaista se on. Kiitos korteista ja viesteistä. Ei siitä sen enempää.

Eilen illalla täysistunto venyi pitkään. Kello oli yli yhdentoista kun kotiin pääsin. Illan keskustelunaiheena siis vasemmisto-opposition alulle panema välikysymys Stora Ensosta. Itse pidin illalla yhden pidemmän puheenvuoron käsitellen aihetta nimenomaan alueen asukkaiden näkökulmasta ja toisena näkökulmana lakipykälien valossa. Ne minusta aiheet joihin nyt keskustelussa olisi pitänyt enemmänkin aikaa antaa. Syyttelyn sijaan. Linja kuitenkin vanha ja tuttu – 15 vuotta samaa linjaa on noudatettu siis Tuomiojan ja Mönkäreenkin ollessa kauppa- ja teollisuusministereinä. Itseasiassa Tuomioja 1999 juuri vahvisti tätä yritysten jakoa kolmeen eri ryhmään. Senkin eilen salissa esille nostin, kun nyt muutamat halusivat saada asian näyttämään siltä, että nämä tapahtumat olisivat jotain ennennäkemätöntä. Nuo puheeni siis löytyvät Eduskuntatyö-sivun alta.

Aika hurjiä väitteet myös eilen siitä, että nyt hallitus ja valtio ei tekisi mitään. Juuri vahvistettiin mm. rahat äkillisten rakennemuutosalueiden tukemiseksi. Tätä rahaa eilen hallitus jakoi 40,4 miljoonaa mm. Kemijärvelle, Kaakkois-Suomeen ja monille muille vastaaville haasteellisille alueille elinkeino- ja työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Jaossa 10,7 miljoonaa osoitettiin Kaakkois-Suomen rakennemuutosalueille. Kyse siis Kotka ja Haminan alueesta sekä Kouvolan ja Lappeenrannan seutukunnista. Kutakuinkin saman verran eli 10,5 miljoonaa ohjattiin Itä-Lapin alueelle ja 7,6 miljoonaan Joensuuhun ja vielä 4 miljoonaa Keski-Suomen Jämsän, Keuruun ja Saarijärven sekä Viitasaaren alueiden tukemiseen. Lisäksi rahoitusta saavat myös 11 muuta äkillisten rakennemuutosten alueiksi nimettyä seutukuntaa. Kovia väitteitä siis, että mitään ei tehtäisi. Tämä juuri sitä mitä maamme hallitus voi nyt tehdä. On aivan turha väittää, että hallitus voisi puuttua yksittäisen pörssiyhtiön ratkaisuihin. Siihenkin eilen salissa viittasin ja hieman hahmottelin sitäkin mitä tällaiset toimet merkitsisivät.

Kaikkiaan äkillisen rakennemuutoksen hoitoon on varattu tänä vuonna yhteensä noin 56 miljoonaa euroa. Summa on jopa poikkeuksellisen suuri. Ja hallituksella vahva yhteinen tahto ja päätös siitä, että lisäbudjeteissa osoitetaan lisää rahaa jos tarvetta ilmenee.

Aamuvarhaisella ehdin hetken istua tänään myös lehtisalissa. Se sellainen mukava paikka avata päivä – silloin kun aikataulut suinkin sen sallii. Tänäänkin pyöreänpöydän ääressä väkeä hieman puoluekentän joka laidalta ja aiheet tuttuja päivän polttamia. Mukavia herätyksiä. Nyt kuitenkin jo työhuoneessa ja päivä alullaan.

Ai mistä Eduskunnassa kuhistaan? No kyllä loppuviikko on nyt ollut Merikukka Forsiuksen ja SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden tunnelmissa. Ei kahvikuppia ettei aiheet esillä. Demaripeli varmaan jatkuu luonnollisesti koko kevään ja tullee värittämään myös täysistuntoja. Siitä saimme jo esimerkkiä välikysymyskeskustelussa jossa varapuhemies Johannes Koskinen osallistui salikeskusteluun. Jokainen tyylillään – puhemiehetkin.

Tänään sivistysvaliokunnassa esillä vain EU-asioita ja ehkä mielenkiintoisimpana tutkijoiden aseman vahvistaminen direktiivin suojin EU:ssa. Siis kyse EU:n ulkopuolisista tutkijoista joiden asemaa parannetaan. Suomessa asema ollut hyvä jo pitkään eikä laki paljon muutos tuo, mutta kyllä Euroopassa tämäkin näkyy. Ehkä isoin muutos on se, että tutkija voi tämän myötä joustavammin tehdä työtä myös osittain toisessa EU-maassa. Järkeviä juttuja. Nyt siis jo täysistuntokin takana ja töiden pariin huoneeseen.

….

Illalla kävimme vielä tervehtimässä ja onnittelemassa Sadun isovanhempia. Isoisä täytti kanssani samana päivänä 80 vuotta. Nyt viikko takana. Kiitos tästä.

Kommentit