Perjantai, 13.10.2006

Blogi, perjantaina 13.10.2006

Tänään se ratkeaa nimittäin Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Norjan Nobel-komitea ilmoittaa puolilta päivin, kenelle palkinto tänä vuonna myönnetään ja yksi vahvimmista tai vahvin ennakkosuosikki on presidentti Martti Ahtisaari. Ahtisaari on tehnyt mittavan elämän työn asiaan liittyvissä toimissa nyt ja jo pitkään jo ennen presidenttiyttäänkin. Ehdokkuus tulee varsinaisesti Ahtisaaren työstä rauhanvälittäjänä Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen GAMin välillä.

Viime vuonnakin Martti Ahtisaari oli vahva nimi palkinnon saajaksi, mutta silloin Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed El Baradei sai järjestönsä kanssa arvostetun palkinnon. Nyt Ahtisaaren rinnalla muina vaihtoehtoina on pidetty ainakin kiinalaista uiguurien maanpaossa elävää johtajaa Rebiya Kadeeria.

Ahtisaaren työ maailmalla on kiistaton ja pitkäaikainen ja lämpimästi toivon, että se myös huomioidaan nyt Nobelia jaettaessa.

….

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Sauli Niinistö nosti esille tänään Suomen EU-puheenjohtajakauden ja sen aiheet. Niinistö harmitteli sitä, että Suomen puheenjohtajakaudella ei ole otettu vahvemmin esille EU:n ja Venäjän -suhteita. Suhteissa olisi paljon selvitettävää. Suoranaista kritiikkiä ei Niinistö asiasta esitä, mutta harmittelee mm. sitä, että Libanonin kriisi vei maaltamme niin paljon energiaa, jota olisi tarvittu Venäjä-suhteiden hoitamisessa.

Niinistön eduskuntavaaliehdokkuuskin nousi jälleen esille. Uskon edelleen, että Niinistö lähtee ehdokkaaksi ja toivonkin. Saimme Ruotsista hyvän esimerkin siitä miten Reinfeldistä tuli nuorena pääministeri ja entinen pääministeri Carl Bildt otti kannettavakseen vaativan ulkoministerin salkun. Tässä voisi olla hyvä malli Suomeenkin?

Sauli Niinistön Euroopan Investointipankin varapääjohtajuus päättyy Luxenburgissa elokuussa, mutta tulevaisuuden suhteen Niinistö on arvoituksellinen todeten vain: ”En ole tehnyt mitään päätöksiä, joten en puhu sen kummemmin.”

Kuulemme vielä.

….

Ikäviä uutisia tuli myös puolueemme taholta. Puolueemme puoluesihteeri Harri Jaskari on ilmoittanut pidättäytyvänsä tehtävästään häntä koskevan esitutkinnan takia. Jaskarin entinen naisystävä syyttää häntä muun muassa väkivaltaisuudesta. Jaskari kiistää väitteet jyrkästi ja aikoo palata puoluesihteerin tehtäviin, jos syytettä ei nosteta. Jaskari toimii mielestäni juuri oikein ja antaa tilanteelle rauhan ja antaa tutkinnan edetä. Tutkitaan ensin ja sitten hutkitaan. Harrille ja Harrin perheelle voimia.

Mielenkiinnolla saamme tänään seurata myös Eduskunnan tapahtumia, kun Eduskunta ratkaisee sen sallitaanko hedelmöityshoidon antaminen myös yksinäisille naisille ja naispareille. Tämä hallituksen esitykseen sisältyvä linjaus on äänestyksessä vastakkain lakivaliokunnan enemmistön näkemyksen kanssa. Eilen kuuntelin Radio Peilistä asian käsittelyä. Mielenkiintoisia aikoja siis elämme tämänkin suhteen.

Nyt töihin. Pitäisi hoitaa laskutusta ja kirjanpitoa ja palka-asioita ainakin iltapäivään asti. Yritän ehtiä sitten Riihimäelle uuden upean keskusta-aukion Graniitin avajaisiin.

Niin lueskelin tuossa eilen vielä 90-luvun lama-ajasta sen tapahtuvista kertovaa kirjaa. Mielenkiintoista lähihistorian käsittelyä. Iiro Viinanen totesi kirjan takakannessa ”Olen lukenut käsikirjoituksen. Turpiin tästä tulee mutta syyttä. Totta joka sana!” Kirja onkin äärimmäisen mielenkiintoista asioiden käsittelyä. Luvussa 36 tunnelma on jo aika kuumaa. Viinasen eroa ehdotellaan. ”Tulee elokuu. Raimo Ilaskivi terävöittää kampanjaansa, sanavalinnat alkavat olla aggressiiviusia. Iiro viestittää Raimolle, että tämä munaa kaiken tällaisella meiningillä, ja yleenä aina kun avaa suunsa. Puolueen johtaja Pertti Salolainen epäröi, otetta ei ole. Tytti Iso-Hookana-Asunmaa kiljuu puhelimitse, että jos hänen laaristaan halutaan lisäsäästöjä, hän eroaa, ainakin soittaa heti Esko Aholle. Soittakoon.”

”Iiro Viinanen saapuu kotiin salkkuinensa. Naapurin mies tulee kohti ja huutaa kurkku suorana, melkein käy käsiksi. Viinanen perääntyy, varoittaa ”hosumasta ja seurauksista”. Hän haluaa turvajärjestelyjä. ”Alkaa taas tuntua tilanne pahalta”, vihattu mies kirjaa.”

Näissä tapahtumissa eletään siis elokuuta vuonna 1993. Iiro on elänyt läpi uskomattoman ajan. Omat eivät antaneet tukea ja moni pelasi vain omaa paikkaansa. Eilen Ilta-Sanomissa 12.10.2006 kuitenkin puolueeton tutkija Martti Häikiö luonnehti Viinasta ”sankariksi, joka itse asiassa pelasti Suomen hyvinvointivaltion. Ilman valtaisaa lainanottoa olisi leikattu vielä enemmän”.

No asiat kuitenkin niin tuoreita vielä, että tokkopa kehuja paljoa vielä tulee, mutta kun muiden puolueiden henkilöiden ei enää tarvitse tällä asialla politiikkaa tehdä niin uskon, että arvostusta ja tunnustuksia tulee.

Viinanen totesi samassa lehtihaastattelussa kysymykseen mitä hän tekisi 1991-1995 urakassa toisin jos nyt olisi tilanne. Viinanen totesi: ”Tekisin kaiken rajummin, nopeammin ja vielä tinkimättömämmin.” Niinpä.

”Nyt täysi tuki Saulille, joka ottanee kovat otteet”, toteaa Viinanen kirjassaan.

Kello 15.49 ja niin siinä kävi, että Ahtisaari ei taaskaan saanut Nobelia. Nobelin rauhanpalkinto jaettiin nyt bangladeshilaisten Muhammad Yunusin ja Grameen-pankin kesken. Grameen pankki on eräänlainen ”köyhien pankki, minkä taloustieteilijä Yunus perusti Grameenin vuonna 1976 jakamaan mikroluottoja, yhteiskunnan vähäosaisimmille myönnettäviä pienlainoja.

Eduskunta teki myös päivän aikana ratkaisunsa kiistellyssä hedelmöityslaissa. Eduskunta sallii hedelmöityshoidot myös yksinäisille naisille ja naispareille. Eduskunta äänesti asiasta tänään ja hallituksen kanta voitti äänin 105-83. Asia vaatii nyt vielä eduskunnan suuren valiokunnan kannanotto, mutta tietojen mukaan sieltä pitäisi olla luvassa samanlainen päätös. Valiokunta käsittely on ensi viikon keskiviikkona.

Tämä asia oli eduskunnassa ns. oman tunnon kysymys ja puolueiden ryhmät hajosivat äänestyksessä.

Puheenjohtajamme käsitteli asiaa myös nettipäiväkirjassaan erittäin asiokkaasti.

12.10.2006 julkaistussa päiväkirjassaan Katainen kirjoittaa mm. näin: ”Jos sellaista voisi lailla säätää, niin säätäisin, että jokaisella lapsella tulisi olla sekä äiti että isä. Ja säätäisin myös vieläpä niin, että he olisivat rakastavia ja huolehtivia vanhempia. Tällaisen maailman takaavaa lakia ei kuitenkaan ole mahdollista säätää. Nyt käsittelyssä oleva lakiesitys ei myöskään näitä kysymyksiä ratkaise.” ”Pohdinnan tuloksena olen päätynyt kannattamaan hallituksen lakiesitystä, joka siis jatkaisi nykyistä käytäntöä. Asiaan liittyy suuria tunteita, jotka näyttävät loiskuvan välillä yli äyräiden. Suvaitsevaisuutta tarvitaan paitsi toisten valintoja, niin myös mielipiteitä kohtaan. Erilaisia vakaumuksia tulee osata kunnioittaa.”

Kiitokset Jyrkille erittäin asiallisesta ja syvällisestä pohdinnasta asian tiimoilta. Olen kanssasi jälleen kerran samaa mieltä. Minulla on ystäviä, jotka ovat valinneet puolisokseen samaa sukupuolta olevan ihmisen. Minä arvostan heidän valintojaan ja he ovat minulle aivan yhtä hyviä ystäviä kuin muutkin tai ennen olivat. Minä kunnioitan heidän valintaansa ja katson asiaa niin, että tärkeintä on onnellisuus. Onnellisuuden määritelkööt jokainen itse omassa elämässään. Minä arvostan heitä ja arvostan heidän rohkeuttaan. Arvostan heidän aitouttaan. Eivät hekään ole tuominneet minua minun valintojeni takia – minä rakastan Satua – ja hän on kelvannut heille. He siis arvostavat minuakin. Itseasiassa ei sillä ole mitään väliä jos joku ei olisi Satua hyväksynyt – hän on minun valittuni. Tai valitsikohan hän minut?

Suvaitsevaisuutta ei tässä maailmassa hyvät ystävät liikaa ole.

….

Tänään sain sähköpostia mikä lämmitti mieltänit erityisesti. Eduskuntavaalien jäsenäänestyksessä kävin Ojapalon Tainan ja Heikkilän Jorman kanssa ”kisaa” seutukuntamme ehdokkuudesta. Ymmärsin tuloksen aiheuttaman tilanteen ja sen vaikeuden, mutta tänään Taina ilmoittautui tukiryhmääni. Tiesin tai ainakin toivoin näin käyvän. Olin itse päättänyt ja tehnyt sen selväksi, että jos itse en ehdokkaana ole niin lähden mukaan seutukunnan ehdokkaan taakse. Nyt Taina toimi samalla tavalla. Tätä edeltänyt tilanne oli hieman kiusallinen. Olen Tainan tuntenut vuosien ajan olemme tehneet paljon yhdessä – RAOL:in hallituksessa ja kuntayhteistyössä, Hämeen kokoomuksen piirihallituksessa jne. Olen arvostanut aina Tainaa paljon ja hänen rohkeuttaan sanoa asiat niin kuin ne ovat. Hänen sukunimekseen voisi sopia hyvin Niinistökin. No sitten tottakai kilpailutilanne on aina kilpailutilanne ja sen ylimeneminen vie aikansa. Tiesin kuitenkin ettei ystävyys tähän lopu – ei se edes ollut koetuksella – tilanne kahnasi.

Laitoin Tainalle juuri viestiä ja kiitin tuesta. Lupasi olla mukana 110 prosenttisesti. Minäkin lupasin olla 110 prosenttisesti mukana tiistain Vaalistartissa. Mitäköhän tästä seuraa… 🙂

….

Nyt kotona ja illalla lupasin mennä vielä uudestaan Riihimäelle. Päivällä kävin kello 11.00 Graniitin virallisissa avajaisissa. Upea tilaisuus. Paikalla valtavasti väkeä ja uskon, että illalla vielä enemmän. Nähdään.

Kello 21.44 ja juuri kotiin Riihimäeltä. Graniitin aukion iltajuhla oli upea. Aukio lavoineen toimi iltavalaistuksessa hienosti ja ohjelma oli monipuolista ja korkeatasoista. Kurosen Jukka veti hieman erilaisen show:n. Mies ei nyt pukeutunutkaan naiseksi vaan mieheksi ja lavalla nähtiin kaikki tähdet Iso D:stä alkaen. Riihimäen tanssikoulujen ryhmät esiintyivät ja tottakai Anita Hirvonen ja lopuksi vielä Jani Wikholm.

Graniitti oli näin jo toisen kerran täynnä. Päivällä avajaisissa oli hyvin väkeä ja nyt vielä enemmän. Loistava aloitus uudelle kohtaamispaikalle ja kun ensi kesänä aukeaa kahvioalueelle ja keväällä ravintola Apollo niin ei voi muuta kuin onnitella naapurikaupunkia loistavasta jutusta. Graniitti alkaa varmasti riihimäkeläisten käsissä elää.

Tapahtumassa oli mukava nähdä jälleen paljon tuttuja. Juttua riitti ja hauskaa oli. Nyt jo kotona ja ajattelin vielä tehdä ensimmäisen luvun kuntamme budjettimateriaaliin ensi vuodelle. Tai päivällä jo hieman aloitin, mutta jatketaan nyt…

Kommentit