Perjantai, 13.04.2007

Blogi, perjantaina 13.04.2007

Aamulla astelin eduskunnan käytävää kohti vaatekaappiani. Käännyin ja samaan aikaan henkilökunnasta eräs miehistä totesi ”Heinonen”. Olin jo kääntynyt ja menin kaappien luo ja totesin, että ”Niinpä, väärä väli” ja käännyin takaisin. Tulin takaisin käytävälle ja samainen mies totesi: ”Heinonen, yksi väli eteenpäin”. Hymyillen totesin ”Niin ajattelin vain katsoa onko tuossa välissä samanlaisia kaappeja”.

No uusi päivä joka tapauksessa käyntiin. Tänään Suuren Valiokunnan kokous ja täysistunto eli tehtävää riittää. Nyt aamusta jo työhuoneessa. Tämä tehokkainta työskentelyaikaa ja siksi yleensä tulen jo heti aamusta talolle.

Hallitusneuvottelut ovat edenneet hyvässä hengessä. Ideologia esteitä ei näytä olevan ja tulemme varmasti saamaan hyvän 2000-luvun hallitusohjelman. Eilen illalla Säätytalolla myöhimpään istuivat hallitusohjelman työllisyys- ja talous- sekä verolinjauksia valmistelevat työryhmät. Nyt aikaa on käytetty erityisesti siihen selvittelyyn miten paljon valtiontaloudessa on veronalennus varaa ja miten paljon mahdollisuus lisätä menoja. Loppuviikon aikana kysymykset ratkeavat ja näyttää siltä, että kaikki on valmista ensi maanantaina.

Suuren valiokunnan jäsenyyden myötä saan runsaasti nyt tietoa ja materiaalia EU-asioista. Mielenkiinnolla olen seurannut EU-asioita aina. Ajoittain olen ollut huolissani Suomen roolin pienenemisestä EU:ssa ja edelleen toivoisinkin maaltamme aktiivisempaa EU-politiikkaa. Toisaalta myös suhteet mm. Venäjään ja USA:han vaatisivat parantamista.

Euroopan parlamentin perussopimusvaliokunta keskusteli tämän viikon tiistaina Alankomaiden ja Ranskan kanssa perustuslakisopimuksen umpikujasta. Nämä maathan äänestivät kansanäänestyksessä lain hyväksymistä vastaan ja nyt Saksan puheenjohtajakaudella asiaa halutaan viedä eteenpäin. Alankomaiden tuore Eurooppa-asioiden ministeri Frans Timmermans ja Ranskan kansalliskokouksen EU-valtuuskunnan puheenjohtajan Pierre Lequiller ja perussopimusvaliokunta pohtivat miten asiassa olisi mahdollista edetä. Kumpikin maahan äänesti perustuslakisopimusta vastaan vuonna 2005. Nyt asiaa ollaan viemässä eteenpäin ja puheenjohtajamaan Saksan esitystä asian eteenpäin viemiseksi odotetaan kesäkuun huippukokouksessa. Uuteen äänestykseen ei maat ole suostumassa, mutta Alankomaat esittävät asian eteenpäin viemistä nykyisten perustamissopimusten pohjalta niitä korjaillen ja ranskalaiset olisivat halukkaampia taas hiomaan peruslakisopimusta kaikille hyväksyttävään muotoon. Ranskan Lequillerin mukaan tämä onnistuisi ns. ”kahden raiteen” taktiikalla. Eli ensin tehtäisiin ”institutionaalinen sopimus”, joka ratifioitaisiin ennen vuoden 2009 Euroopan parlamentin vaaleja ja samaan aikaan käynnistettäisiin myös keskustelu politiikoista, joka pyrittäisiin saattamaan päätökseen ennen vuoden 2009 loppua. Tämän keskustelun pohjalta tehtävä sopimus voitaisiin ratifioida vuonna 2010.

Mielenkiintoinen tilanne mikä varmaan aiheuttaa keskustelua Suomessakin. Ja toivottavasti aiheuttaakin. Asia tarvitsee eittämättä yhteistä tahtoa ja työtä runsain mitoin.

Nyt kuitenkin täysistuntoon ja sitten Suuren Valiokunnan kokoukseen.

….

Näin alkaa viikko tai siis sen arkipäivät olla pulkassa. Tiukka päivä takana ja illalla vielä yksi kutsutilaisuus. Viikonloppuna onneksi hetki aikaa itsellenikin, mutta mahtuu sinne sitten myös muitakin tilaisuuksia. Mukavia sellaisia tosin kaikki. 4H:n juhlat, Riihimäen Teatteria yms.

Kommentit