Torstai, 12.04.2007

Blogi, torstaina 12.04.2007

Upea aurinkoinen aamu. Auringonnousun hetki on yksi upeimmista Suomen suvessa ja kaunis se on näin keväänkin korvalla. Luonto alkaa heräillä pikku hiljaa uuteen kasvunvuoteen.

Hallitusneuvottelut jatkuvat tänään eilisen startin jälkeen. Työtä tehdään kuudessa eri ryhmässä ja eilisten tietojen mukaan kaiken pitäisi olla ministerivalintoja varten valmiina ensi maanantaina. Säätytalolla tänään aloitetaan jo varsinaisen hallitusohjelmatyötä. Runkoja saatiin eilen jo kuntoon ja tänään iltapäivällä myös johtoryhmä kokoontuu. Johtoryhmän pöytää tuotaneen silloin ensimmäiset ryhmissä syntyneet kiistakysymykset ratkaistavaksi.

Mielenkiintoisimmaksi kysymykseksi näissä hallitusneuvotteluissa nousee Vihreiden rooli. Hieman sellainen erikoinen olo on tullut, mutta siitä huolimatta uskon, että vihreät hallitukseen lähtevät. Eilen illalla puolue pui pitkään tavoitteitaan varsinaisten neuvottelujen jo päätyttyä. Muutamien vihreiden kansanedustajien kanssa olen eduskunnassa asiasta puhunutkin ja uskon ja toivon, että vihreät mukana pysyvät. Siltä näyttää.

….

Tänään Ylen uutiset kertoivat mielenkiintoisen uutisen. Sen mukaan kunnassa matala veroprosentti on riskitekijä suurempaan kuolleisuuteen. Toisaalta tutkimuksessa puhuttiin myös heikosta satsauksesta terveydenhuoltoon samaan vaikuttavana tekijänä. Se onkin helpompi ymmärtää ja uskoa. Asiat tulivat ilmi Teknillisessä korkeakoulussa valmisteilla olevassa tutkimuksessa. Siinä huomattiin, että matala veroprosentti ja pienet terveydenhuollon menot kasvattivat esimerkiksi sydänsairauksiin kuolemisen riskiä jopa 50 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan kuolema voi siis kirjaimellisesti kulkea kuntarajaa pitkin. Vaikka kuntarajoja ei tutkimuksessa otettu huomioon, ne tulivat tuloksissa esille. Uutisten mukaan eroja on nyt pyritty selvittämään terveydenhuollon toiminnan, muuttoliikkeen, geeniperimän ja kuolemansyiden kirjausten poikkeavalla käytännöllä, mutta jos mitään selitystä ei löydy, silloin on Kuopion yliopiston yleislääketieteen professori Olli-Pekka Ryynäsen mukaan syytä olettaa, että toinen kunta tekee kunnallispoliittisilla ratkaisuillaan jotain paremmin kuin toinen.

Mielenkiintoinen tutkimus, minkä tuloksiin on syytä paneutua kun ne julkisuuteen saadaan. Katsotaan josko omakin Hyvinkää-Riihimäen talousalue olisi esillä. Toivottavasti hyvässä.

Nyt jälleen eduskuntaan. Iltapäivällä tärkeä ryhmäkokous ja aamupäivästä muita tapaamisia ja kokouksia. Asiat etenevät.

….

Nyt uusi päivä käyntiin täällä eduskunnassa. Tuo ajomatka ei tunnu lainkaan pahalta näin kevään edetessä. Tiet kuivia ja vain hieman tiepölyä ilmassa. Vajaa tunti meni nytkin aikaa kotiovelta eduskunnan työhuoneeseen.

Tietokoneella odotti jo vastaus eiliseen viestiini koskien AKAVAN opiskelijajäsenien AOVA:n eilistä keskustelutilaisuutta. Sari Sarkomaa vastasi välittämiini toiveisiin ja ajatuksiin ja näin yhteistyö ryhmässämme pelaa. Viestit menevät perille ja ne saadaan myös keskusteluissa esille. Kaikkea ei kuitenkaan hallitusohjelmaan voida sovittaa, mutta on hyvä, että erilaiset ajatukset ja toiveet ja tarpeet tulevat tässä vaiheessa esille ja niitä voidaan siten arvottaa sitten raamien puitteissa listalle. Tänään sähköpostia myös Hetalta eli Henkilökohtaisten Avustajien Työnantajien Liitolta. Asia mistä lähestyivät on erittäin tärkeä ja vaatii eteenpäin vientiä. Kyse siis siitä, että tällä vaalikaudella vihdoin päätettäisiin vaikeavammaisten henkilöiden subjektiivisesta oikeudesta henkilökohtaiseen avustajaan. Asia on ollut esillä ja keskusteluissa pitkään ja nyt asia minustakin vaatisi jo lopullista päätöstä. Tämä asia myös esillä keskusteluissa. Toivotaan, että näitä asioita saadaan nyt eteenpäin, kuten myös monia muita tärkeitä asioita, joista on viime viikkoina tullut runsaasti palautetta ja muistutuksia. Ne kaikki on neuvotteluryhmiemme tiedossa ja varmasti osa saadaan tässäkin vaiheessa hoidettua kuntoon.

Aamun koulutuksessa aiheena oli EU ja eduskunta ja tämän jälkeen päivä jatkui nuorten kansanedustajien ensimmäisessä tapaamisessa. Sovimme varsinaisen järjestäytymisen muutaman viikon päähän ja tämän jälkeen alle 35-vuotiaat kansanedustajat tulevat pitämään säännöllisen epäsäännöllisesti yhteyttä ja myös tarvittaessa tulemme ryhmänäkin esille. Pääasiassa kuitenkin keskusteluryhmä yli puoluerajojen. Hyvä niin.

Nyt muutama tunti tehokasta työskentelyä työhuoneessa ja kello 14.00 kokoonnumme kokoomuksen ryhmäkokoukseen.

….

Eduskuntaryhmän kokous näin takana. Saimme tarkan kuvauksen ja tilannekatsauksen hallitusneuvotteluista ja tämä työhän jatkuu aina koko loppuviikon ajan. Tiedotuksesta on sovittu, että se hoidetaan täydellisesti ja keskitetysti vain ja ainoastaan puheenjohtajien toimesta ja tässä linjassa pidättäydyn. Tänäänkin saamme vielä puheenjohtajien tiedotuksen tilanteesta kello 16.00 alkaen. Tämä hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuus tulee suorana YLEn internetsivuilla. Palvelu ja tiedotus siis toimii ja on tehokasta ja avointa. Hyvä niin.

Nyt vielä töiden pariin. Huomenna nimittäin täysistunto ja Suuren valiokunnan kokous.

Kommentit