Perjantai, 12.10.2007

Blogi, perjantaina 12.10.2007

Huomenta Suomessa puhuttiin tänään selkäänpuukottamisesta. Toimittaja väitti, että kokoomuksessa se on tavanomaista ja kysyi asiaa erityisesi entiseltä puhemieheltä Riitta Uosukaiselta. Täytyy kyllä itse todeta, että nyt henki on ollut ainakin eduskunnassa ryhmässämme loistava. Tunnelma on hyvä ja suunta on yhteinen. Ryhmässä riittää hymyä ja tekemisen tahtoa ja osaamista laidasta laitaan. Ja jos puukkoa jostain on tullut niin kyllä se löytyy talon vasemmalta laidalta. Risikon toteamus, ”Sitä oppii nukkumaan mahallaan, kun saa tarpeeksi puukkoa selkää” pitää siltä puolelta paikkansa. Omat kokemukseni talosta ovat hyviä. Suomalaisiin luonteepiirteisiin ja ainakaan tyyliin ei kuulu kehujen tai kovin usein kiitostenkaan antaminen. Siksi ehkä eilen hieman hämmennyin kun sain varsin merkittävältä tasolta palautetta ja vielä niin, että kyseinen henkilö tuli päivällä ensin jo sanomaan, mutta minulla oli toinen keskustelu kesken. Täysistunnon jälkeen uudestaan ja silloin perille. Kiitos. Sellainen palaute ja sellaiselta tasolta vetää nöyräksi.

Nyt lumi yllätti, mutta onneksi tienpinnat kuitenkin sulia. Täytyykin katsoa pitäisikö viikonloppuna jo vaihtaa nastoja autoon. Kuitenkin aamuisin ns. pakkolähtöjä ja silloin auton oltava kunnossa ja valmiina periaatteessa säässä kuin säässä ja turvallisesti.

Eduskunnassa puhuttaa entistä enemmän SDP:n puheenjohtajapeli. Tuore ja uusi Uusi-Suomi on nostanut vahvasti esille meillä sivistysvaliokunnassakin vaikuttavan Jutta Urpilaisen. 32-vuotiasta Urpilaista nostetaan nyt kovaa Heinäluoman haastajaksi ja ei eilen ainakaan tilannetta mitenkään kiistetty. Jopa hieman otettuja osa tästä keskustelusta. Mielenkiintoista peliä, missä Heinäluomalla näyttää olevan vain laitahyökkääjän paikka.

Onkin helppo yhtyä puolustusministerimme Jyri Häkämiehen Turun Sanomien kolumniin, missä Häkämies ihmetteli eilen sosialidemokraattien jäsentenvälistä vääntöä. Häkämies kirjoitti, että ”Kenelle pitää oikein soittaa, kun haluaa kuulla sosiaalidemokraattien näkemyksen esimerkiksi puolustuspolitiikasta?” ”Pitääkö ottaa Lipposen-Jaakonsaaren linja? Vai onko se Tuomiojan linja vai Kiljusen linja? Vai onko se sittenkin Heinäluoma, joka tosin ei ole tällä sektorilla kauheasti linjaa vetänyt?”

Juuri näin tämä näkyy muussakin toiminnassa ja varmasti repun olkaimet painavat Heinäluomalla päivä päivältä enemmän. Ei se Urpilainen huono vaihtoehto olisi – hyvä. Jari Tervo kirjoitti Uudessa Suomessa aika osuvasti: ”Puolue (SDP) kaipaa naisen kättä. Käden päästä ei remonttimiesten mielestä löydy Tarja Filatovia eikä Heli Paasiota eikä edes Uudenmaan vaalipiirin ääniharavaa Maria Guzenina-Richardsonia. Yksi heistä ei ole vielä kypsä, yksi on jo ylikypsä ja yksi puhuu liian nopeasti.” ”Puolueen ykköspaikalle on säästetty Vaasan vaalipiirin toisen kauden kansanedustajaa Jutta Urpilaista.”

Kello 16.17 ja pariksi tunniksi -itseasiassa vajaaksi sellaiseksi – kotiin. Nuo ajomatkat ovat hyvää tehokasta työaikaa. Nyt olen löytänyt handsfreen mikä toimii ja ajonaikana puhuminen näin laillista ja turvallistakin. Tänäänkin mennessä seutukuntamme asioiden läpikäyntiä useammankin eri tahon kanssa Riihimäeltä ja Lopelta ja sitten paluumatkalla samoja teemoja toisista näkökulmista. Yritämme vielä löytää ratkaisua muutamaan isompaan kysymykseen. Listalla ei siis kuntaliitosselvitys tässä vaiheessa vaan muut yhteistyöhankkeet. Tänään olen valmistellut ja jo eilen illallakin kompromissiehdotusta alueen kunnille. Toivotaan, että yhteinen tie löytyy vaikka sitten kilometreiltään hieman pidempikin.

Tänään eduskunnassa sivistysvaliokunnassa nippuasioita eli mm. hallituksen esitys laiksi opiskelijavalintarekisteristä ja ylioppilastutkintorekisteristä annetun lain muuttamisesta saatiin tässä vaiheessa meidän osalta kuntoon ja eteenpäin kuten myös esitys laiksi ammattipätevyyden tunnustamisesta valmistelevaan keskusteluun ja myös ensi vuoden talousarvioesityskin osaltamme samaan vaiheeseen. Mielenkiintoiset asiat joiden kanssa töitä tehty nyt useampi viikko menossa eteenpäin. Tuo opiskelijavalintarekisterilain uudistaminen on kova juttu, kun haut saadaan nyt keskitetysti hoidettua sähköisesti verkon kautta ja näin mm. jälkihaku hoidettua aiempaa paremmin. Myös ammattipätevyyden tunnustamisen lakiuudistuksella hyviä vaikutuksia työvoiman liikkuvuuden kannalta mutta myös silloin kun suomalainen nuori on opiskellut tutkintonsa esimerkiksi Virossa tai muualla maailmalla. Hyviä uudistuksia. Nämäkin asiakirjat siis laajemmin nähtävillä netissä www.eduskunta.fi ja sieltä sivistysvaliokunta, mutta mielelläni kerron lisääkin jos jokin kysymys herää.

Isossa salissa perjantain tapaan vain lyhyt istunto ja osa asioista ensi viikkoon. Nyt hetki aikaa ja ajattelin hieman lehtiä läpikäydä ja sitten Hyvinkäälle yrittäjäjuhlaan ja yrittäjäpalaveriin vielä sitä ennen.

….

Kello 22.00 ja juuri kotiin Hyvinkäältä. On ollut mukava, että hyvinkääläiset ovat ottaneet kansanedustajuuteni todella hyvin vastaan vaikka olemmekin eri vaalipiireistä. Meitä kuitenkin yhdistää yhteinen talousalue ja luonnollisesti yhteiset monet muutkin hankkeet mm. yrittäjyydestä koulutukseen. Täksi illaksi olin saanut siis kutsun Hyvinkään Yrittäjien Yrittäjäjuhlaan ja paikalla oli myös eduskuntaryhmästämme Outi Mäkelä ja Suomen Yrittäjien puheenjohtajanakin toimiva Eero Lehti. Myös hyvinkääläinen Markku Uuspaavalniemi oli mukana ja luonnollisesti todella paljon yrittäjiä ja muita yrittäjähenkisiä. Illan isäntäyritykseni toimi Lammin Säästöpankki ja salakapakka-teemalla oli rakennettu talon parkkihalliin upea juhlatila. Tietysti näin loppilaisena olin tyytyväinen, että Hyvinkään Yrittäjäjuhlassa syötiin loppilaista ruokaa a´la Antti Mikkola. Lopen peruna mastui hyvälle ja täytyy todeta, että ruuissa todella raikas maku ja aito ruoan maku niin kuin yksi hyvä ystäväni Antin ruokia kuvasi. Piti kuvaus paikkansa. Ensin käytimme noin tunnin aikaa Hyvinkään ja Uudenmaan alueen asioihin yhdessä kaupunginväen ja myös tuoreen maakuntajohtaja Ossi Savolaisen kanssa. Ossihan oli yksi keskeinen tukijani eduskuntavaaleissakin. Tänään keskustelussa laajasti luonnollisesti yrittäjäasiat ja täytyy todeta, että kyllä omassa eduskuntaryhmässämme on aivan uskomattoman laaja osaaminen kun tänään sitä taas mietin Lehden Eeronkin puolelta. Parempaa yrittäjyyden asiantuntijaa ja toimijaa keskiössä saa etsiä ja nyt tämä tieto ja taito ja osaaminen meidän ryhmässämme myös. Eero piti myös illalla loistavan puheen käyden läpi uuden työ- ja elinkeinoministeriön valmistelua ja myös maamme haasteita yrittäjyyden ja talouden näkökulmasta. Taitava puhuja ja asiantuntija jota ilo kuunnella. Lisäksi puheissa omassa pöydässämme esillä luonnollisesti talousalueemme isot hankkeet mitkä muutenkin tällä viikolla jälleen työllistäneet kiitettävästi. Niiden eteen tekeekin mielellään töitä vaikka nyt vaikeaa ollutkin – edelleen toivon, että onnistumme yhdessä ja siksi sitäö jaksaa vääntää. Puheissa myös toisenasteen koulutus maanlaajuisesti ja myös talousalueellamme ja lisäksi käsittelyssä oleva Kesu. Mutta nyt kuitenkin tv:n ääreen hetkeksi ja huomenna Uudenmaan ja Hämeen kokoomusten kunnallisvaaliseminaariin Mäntsälään ja illalla HPK:n peliin.

Kommentit