Lauantai, 13.10.2007

Blogi, lauantaina 13.10.2007

Suomen kielen lautakunta suunnittelee nyt kovaa vauhtia kauniin kielemme neutraloimista. Siis mitä? Aivan siis neutraloimista. Tarkoitus siis puuttua kielen sukupuolisidonnaisiin ilmauksiin kuten lautamies, varusmies, virkamies ja varmaan sitten myös puhemies? Niin ja kirkkoherra. Kirvesmies, lakimies. Niin ja onhan niitä. Tilastojen mukaan yhteensä noin 130 mies sanaa mitkä tarkoittavat itseasiassa nyt henkilöä. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa on valmisteilla asiasta kannanotto ja hankkeen takana on kielentutkijat Kaisa Karppinen ja Mila Engelberg. On aivan totta, että meillä on laki ja asetukset neutraaleja, mutta vanha kieli osin syrjii naisia ja tavallaan unohtaa heidät. Itse olen valmis uudistamaan kaunista kieltämme tältä osin vaikkakin perinnekin kuuluu kieleen. Virkamiehestä voidaan yhtä hyvin käyttää viranhaltija nimitystä. Kun se otetaan virallisesti käyttöön niin pikku hiljaa se tulee myös arjen käyttöön luontevimpana nimityksenä virkaa hoitavalle. Mutta haasteen muodostavatkin kirkkoherra, varusmies, puhemies, lautamies ja moni muu mies. Mies sanaa ei voida järkevästi korvata henkilö sanalla. Se kuulostaisi jo yksinkertaisesti töksöltä – teennäiseltä.

Asiaa on jo pohdittukin ja aivan järkevästi. Esimerkiksi sotilaslakimies voisi olla oikeusupseeri ja tiedemies vain tutkija. Tosin onhan tuotta tiemies sanassa jotain upeampaa vai onko?

Asiaa käsitelleessä uutisessa haastateltiin myös kielentutkija Sari Maamiestä. Maamiestä? Kyllä… maamies, joka nainen. Pitäisikö sekin… Mutta vakavasti ottaen minusta on aivan järkevää miettiä tätäkin asiaa. Annetaan historialle arvonsa, mutta annetaan myös kielemme kehittyä. Ei muutos päätöksellä ja määräyksellä hetkessä käytännöksi muutu, mutta pikku hiljaa asenteiden kautta. Olen valmis.

Nyt kuitenkin kohti Mäntsälää. Lopella vielä hieman luntakin maassa, mutta tiet kuivia. Onnneksi. Mäntsälää kokoontuu Uudenmaan ja Hämeen kokoomusaktiiveja kunnallisvaalipäivään ja illalla sitten ajattelin mennä vain nauttimaan hyvästä viihteestä. HPK taistelee.

Erittäin hyvä seminaari Mätsälässä. Kiitos järjestäjille. Paikalla oli koko suuri kunnantalon valtuustosali auditorio täynnä väkeä Uudenmaan ja Hämeen kunnista ja jos tällainen henki säilyy ja edelleen kehittyy niin kunnallisvaaleihin on ilo mennä. Väkemme on aidosti mukana täydellä sydämellä tässä työssä ja uusia ehdokkaita tulee hyvin joka kuntaan. Näyttää oikein hyvältä. Myös tarjoamamme aito vaihtoehto on otettu hyvin vastaan – vaihtoehto missä työnteko on aina kannattavaa ja jokaisesta välitetään ja huolehditaan. Kannustavuus, välittäminen ja oikeudenmukaisuus näkyy hyvin politiikassamme ja vaikeissakin tilanteissa tuki näyttää olevan vahvaa. Kiitos siitä. Kiitokset myös puoluesihteeri Taru Tujuselle jälleen kerran loistavasta esityksestä. Taru on tuonut meille ja koko suomalaiseen poliittiikkaan aivan uuden tavan toimia. Olemme pääsemässä eroon kahden kuukauden kampanjoista ja olemme siirtymässä pitkänlinjan toimintaa yhteisten tavoitteidemme saavuttamiseksi. Ei siis lyhyttä kampanjaa vaan Toivo- ja Korva -asennetta läpi vuosien. Juuri niin. Uutta Suomessa tämäkin.

Kollegani Jukka Mäkelä piti myös hyvän tilannekatsauksen politiikan tähän hetkeen ja alkaneeseen vaalikauteen ja myös keskustelut lounaalla olivat juuri sitä mitä kaipaan. Keskustelua arkipäivän jutuista ja ongelmista ja tapahtumista – sitähän politiikan pitää olla eikä juhlapuheita ja sana-akrobatiaa. Itse sain Jukalta lyhyen kommentti tai täydennyspuheenvuoron missä lähinnä kerroin kokoomusväellemme sivistysvaliokunnan ja Valtion Liikuntaneuvoston keskeisistä hankkeista ja alkaneesta kaudesta. Ja siitä miten yhteinen tavoitteemme näkyy tässäkin työssä.

Nyt hetki muita töitä ja illalla Hämeenlinnaan HPK:n ja Ässien SM-liigapeliin.

Kerho hoiti homman ja tärkeät pisteet Ässiltä. Ensimmäisen erän jälkeen peli parani ja oli ajoittain jo aika hyvääkin. Tosin toisen erän joukkotappelu hieman tai hieman enemmänkin madalsi ainakin minun silmissäni pelin viihteellisyysarvoa. Vaikka kovaa saakin pelata niin nyrkkitappelut eivät minusta kuulu tähän. Osa toista mieltä, mutta minä en hyväksy. Mutta voitto HPK:lle ja täydet pisteet. Huomenna vapaapäivä. Tarkoitus mennä mökillä syyshommiin ja hieman kunnanasioitakin illanohjelmassa.

Kommentit