Perjantai, 11.09.2009

Blogi, perjantaina 11.09.2009

Perjantai tänään käyntiin jo aamuvarhaisella ja nyt viikonlopun Tavattavissa -mainos jo valmis ja lehteen menossa ja seuraavaksi itse sitten viimeistä kertaa lakivaliokuntaan. Sen jälkeen neuvottelu ja tapaaminen perusopetuslain uudistamisesta ja siitä se päivä sitten eteneekin vauhdilla. Palataan aiheisiin myöhemmin.

….

Päivä edennyt todella vauhdilla. Nyt odottelen jo tässä lounaan jälkeen viikon viimeisen täysistunnon alkua. Tällä viikolla valmiiksi salista valiokuntakäsittelyyn saimme mm. erittäin kiistellyn aselainuudistamisen. Itse suhtaudun uudistukseen hyvinkin ristiriitaisin tuntein. Valmistelussa olisi minusta pitänyt ottaa huomattavasti paremmin huomioon alanjärjestöjen asiantuntemus ja eilen esimerkiksi illalla kun asiaa salissa ruodimme niin erityisesti Olli Nepposen pohdinnat olivat hyviä. Ollillahan on erittäin laaja-asiantuntemus ja kokemus aseista niin puolustusvoimista, kilpa-ammunnasta kuin myös metsästyksestä ja hän eilen otti esille lukuisia tärkeitä huomioita. Itse olisin sitä mieltä, että esimerkiksi ampumaseuravelvoitetta olisi syytä pohtia vielä perusteellisesti uudelleen. Se on yksinkertaisesti pitkien etäisyyksien maassa sellainen velvoite, että sen toteuttaminen voi olla kohtuuttoman vaikeaa. Myös tuota poliisin ampuma-aseiden säilytyksen tarkastuskirjausta tulisi vielä tarkentaa. Tarkastuksen pitäisi ehdottomasti olla kirjattu niin, että puheet kotietsinnöistä ja vastaavista loppuisi ja asiasta tulisi ennemminkin esimerkiksi palotarkastukseen rinnastettava toimenpide. Sellainen siinä nimenomaan tavoitteena ja tarkoituksena ymmärtääkseni alusta asti myös ollut. Mutta kirjaus epäselvä ja vaatii tarkennusta ja korjausta nyt eduskuntakäsittelyssä. Myös muutamat muut kohdat vielä käytävä läpi. Valitettavasti näin jälkikäteen kun esitys siis jo annettu, mutta parempi näin kuin ei lainkaan. Mutta palaan aiheeseen vielä laajemminkin. Nyt täysistuntoon.

….

Tänään valiokunnat rutiinilla läpi. Sivistysvaliokunnan näkökulmasta minun mielestäni aluehallinnon uudistus alkaa olla valmista ja ainakin minun ajatukset lausuntoomme asian päättävälle tai valmistelevalle hallintovaliokunnalle on selvät. Palaan niihin kun lausuntomme valmis ja se julkiseksi. Istunnossa tänään esillä tämän vuoden seuraava lisätalousarvio. Tunnin nopeatempoinen keskustelu joka ei tuonut mitään kummallista. Vasemmisto parjasi valtionyhtiöiden myynnistä ja erityisesti autokatsastuksen yksityistämisestä aikanaa. Unohtaen muuten myös sen, että Vasemmistoliitto oli silloin itse hallituksessa esittämässä tämän valtionyhtiön myyntiä. Erikoisen lyhyt siis muisti. Myös SDP:n parjaus valtion omistajaohjausta kohtaan joutuu ainakin osittain hyvinkin erikoiseen valoon mm. Destian kohdalla, josta muistamme hyvin miten demariministerin aikana nyt väärinkäytöksistä epäilty johtaja yritykseen palkattiin. Pettikö silloin omistajaohjaus pahimman kerran? Nyt nykyinen valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies onkin aivan oikein pyyttänyt selvityksen mm. siitä mitä ja millaisia tietoja yhtiön hallituksella oli käytössään, kun Jukka Laaksovirta valittiin Destian johtoon. Yhtiön hallituksen johtajana oli silloin Jorma Wiitakorpi ja omistajaohjauksesta vastasi liikenne- ja viestintäministeriö, missä johdossa oli Leena Luhtanen ja Susanna Huovinen.

Ja oman pohdintansa Destia kiistaan ja JHL:n rooliin siinä nosti myös Työnantajien EK:n lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen, joka pohti lehdessä SDP:n vaalirahoituksen kytköksiä nyt JHL:n lakkohaluihin. Tässä linkki tuohon uutiseet Lapin Kansaan. Mielenkiintoisia ja aika hurjiakin pohdintoja. Mutta muuten siis keskustelu aikalailla vaisua saman retoriikan jatkoa mitä olemme kuulleet aiemminkin. Ei siis yhtään uutta avausta ja vaihtoehtoa vain nykyisten kaikkien ratkaisujen kovaa arvostelua. En sitten tiedä mitä se tarkoitti, että SDP:n puheenjohtaja ei talouskeskusteluun osallistunut lainkaan vaan poistui istunnosta hyvin nopeasti sen alettua.

Itse sitten istunnon päätyttyä uudestaan Habitare-messuille. Nyt kolmisen tuntia tehokasta kiertelyä messuilla ja täytyy todeta, että paljon nähtävää olikin. Erityisesti kakkoskerroksen Design-osasto oli mieleeni ja myös muualla olleet nuorten suomalaissuunnittelijoiden uutuudet. Aika meni kuin siivillä. Nyt kuitenkin jo kotona ja kello kohta seitsemän. Vapaa ilta ja huomenna sitten hyväntekeväisyystapahtumaan Riihimäen Seurakuntaan huutokaupan meklariksi ja sunnuntaina Riihimäen Asematapahtumaan.

Kommentit