Perjantai, 10.11.2006

Blogi, perjantaina 10.11.2006

Perjantai aamu. Tänään Riihimäen Ammattioppilaitos juhlii 50. toimintavuottaan ja juhlat alkavat kello 13.00. Sitä ennen lupasin vielä hakea hieman lisää listoja uudelle kodillemme. Illansuussa käyn vielä asioilla Helsingissä eli siinähän sitä ohjelmaa yhteen päivään.

Kiitokset runsaasta palautteesta mitä tällä viikolla olen saanut. Tavanomaista paljon enemmän. Keskusteluissa olleet asiat ovat olleet isoja ja suurta osaa koskettavia ja ne ovat herättäneet myös tunteita. Minusta kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista yhteistenasioiden hoitamisessa on juuri kuunteleminen. Sooloilemalla ei tässä maailmassa pärjää ja usein juuri ne valmistelevat keskustelut luottamushenkilöiden kesken, kuntalaisten kesken ja virkamiesten kanssa ovat sitä parasta korkeakoulua asioihin ja niiden käsittelyyn. Lupaan siis jatkossakin kuunnella ja mielelläni sähköpostia ja palautettakin otan vastaan.

Pidetään siis korvat höröllään ja kuunnellaan toisiamme.

Eripura Keskustan ja SDP:n välillä jatkuu ja pahenee. Keskustan eduskuntaryhmyri Timo Kalli arvostelee hallituskumppaniaan tänään varsin kova sanaisesti. Kallin Kalevalle antaman haastattelun mukaan Keskustan sisäistä henkeä on koetellut, että SDP:n kansanedustajat ovat hyvin usein lipsuneet hallituksen riveistä eduskunnan äänestyksissä.

Kalli totesikin, että mikäli hallitusyhteistyö keskustan ja SDP:n kanssa jatkuu vaalien jälkeen, niin demarien pitäisi ottaa mallia keskustasta, miten uskollisesti se on hallitusta tukenut. Keskustalaisia sapettaa vieläkin se, että useat SDP:n kansanedustajat eivät tukeneet varallisuusveron poistoa, vaikka se tapahtui käytännössä tupon kylkiäisenä. Tämä ei suinkaan ole ainoa asia missä demarit ovat kalastelleen ääniä sooloilemalla ja jättämällä keskustan yksin ns. hallitusvastuuseen ja ymmärrän hyvin harmistuksen keskustan riveissä.

Kalli totesi joutuneensa usein vastaamaan oman ryhmänsä kansanedustajille, että miksi demareille sallitaan enemmän poikkeamia.

Niinpä…. tällaistakin se hallitusyhteistyö voi siis olla. Täytyy todellakin antaa Vanhaselle pisteet hallitustyöstä vaikka joskus olen harmitellutkin sitä, että keskusta on tietyllä tavalla nöyrtynyt ja taipunut aina SDP:n painostuksessa. Jos nyt vaikkapa esille nostaa sen viimeisen eli yt-lain uudistamisen, missä keskusta petti pahan kerran yrittäjä-äänestäjänsä hallitusyhteistyön pakottamana.

Oliko se nyt viime vai edellisviikolla jo kun julki annettiin tutkimus seuraavan hallituspohjan suosiosta ja llähde taisi olla Suomenmaa mistä joku toinen lehti sitä siteerasi. Jos oikein muistan. Sen mukaan suomalaiset eivät näytä vielä muodostaneen selkeää mielipidettä toivehallituksestaan.

Suositumpi vaihtoehto haastattelututkimuksen mukaan keskustalaisille oli yhteistyö kokoomuksen kanssa. Ero tosin oli pieni. Keskusta-oikeistolaistahallitusta kannatti 41 prosenttia keskustalaisista, punamultaa 40 prosenttia. Myös me kokoomuksen kannattajat haluaisimme hallituskumppaniksi ennemmin keskustan kuin demarit. Keskustan kanssa yhteistyölle rakentuvaa hallitusta kannatti 54 prosenttia kokoomuslaisista ja sinipunaa 33 prosenttia.

Ja uskon, että viime päivien ja viime kuukausien SDP:n ehkä hieman häikäilemätönkin tai vähintäänkin erikoinen politiikan tko on syönyt keskustalaisten luottamusta hallituskumppaaninsa lisää. Kyllähän se varmasti on fakta, että hyvä hallitustyöskentely vaatii puolueilta aitoa halua yhteistyöhön, keskusteluun ja avoimuuteen ja ennen kaikkea yhteisiin tavoitteisii sitoutumiseen. Vain toisen vastuulle ei vastuuta voi sysätä.

….

Nyt aamun lehtiä ja sitten tummaa pukua päälle ja päivän ohjelmaan.

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen eteneminen Hämeenlinnan seudulla jatkuu ja itseasiassa Suur-Hämeenlinnan suuntaan. Lammilla sen sijaan ei asiaa enää mietitä. Lammin kunnanvaltuusto päätti äänetystyksen jälkeen äänin 11-16, ettei Lammin osallistu Hämeenlinnan seudun suurkunnan selvittelyyn. Näin valtuusto uusi aiemman päätöksensä lokakuulta eikä taipunut Lammin kunnanhallituksen selvitysesitykseen. Lokakuussa äänestysnumerot olivat 9-18. Kaksi valtuutettua oli siis siirtynyt selvityksen kannalle, mutta se ei riittänyt. Lammin va. kunnanjohtajana vielä hetken toimiva Helena Hirviniemi oli todennut päätöksen jälkeen, että päätöksen jälkeen nähtiin, miten ovet yhteistyöhön Hämeenlinnan seudulla sulkeutuivat. Hirviniemi perusteli esitystään mm. sillä, ettei tässä vaiheessa Lammi olisi sulkenut mitään vaihtoehtoa pois, koska selvitykset on joka tapauksessa tehtävä. Tämähän on tilanne meillä Lopellakin. Kuntaliitos selvitys Hyvinkään ja Riihimäen ja Hausjärven kanssa tulee käsittelyyn ensi maanantaina valtuustossa ja toivon ainakin itse, että selvitykseen mukaan lähdetään. Se ei meitä pakota mihinkään suuntaan, mutta antaa tärkeää tietoa tulevien päätöksien tueksi. Tätä Hirviniemikin oli Lammilla toivonut.

Kello 22.16 ja juuri vasta kotiin ja tietokoneen ääreen. Päivällä Riihimäen Ammattioppilaitoksen 50-vuotisjuhla oli puitteiltaan upea. Olin saanut kutsun tilaisuuten Lopen valtuustonpuheenjohtajana ja olenhan minä ennen toiminut nrljä vuotta RAOL:n hallituksessakin, mutta tällä kertaa juhla meni minun osaltani mieluisass työtehtävässä. Rehtori Jouko Lindholm soitteli pari kuukautta sitten ja kyseli minua tilaisuuden juontajaksi, kun tunnen talon ja teen sitä työkseni ja miksi en olisi suostunut. Minä olin noussut esille juhlatoimikunnassa ja olin siitä erityisen iloinen ja otettu.

Juhlassa palkittiin 30 ja 20 vuotta kunta-alalla palvelleita pitkäaikaisia työntekijöitä ja luottamushenkilöitä. Paikalla oli myös kaksi koulun ensimmäisen lukuvuoden 1956-1957 opettajaa sähköluokan ensimmäinen opettaja Osmo Asonen ja auto- ja konekorjausosaston opettaja Kauko Heinäniemi. Nostalgisia tunnelmia ja samoissa tunnelmissa paikalla oli myös koulun entisiä oppilaita ja heistä media-alan opiskelijat esittelivät videoin presidentin kokin Sirkka Ruottisen, Arto Lapiolahden, Heikki Mikkolan ja Esa Uimosen. Upeat esittelyt ja mielenkiintoiset haastattelut. Tässä vain jotain juhlasta ja täytyy vielä kiittää opetusministeriön ammatillisen koulutuksen johtajaa, hallitusneuvos Timo Lankista mielenkiintoisesta juhlapuheesta. Ajankohtaisia ja kiinnostavia asioita ja huomioita. Mitä juontoihin tulee…. olen jäävi. 🙂

Juhlasta kiirehdin vielä Helsinkiin ja samalla matkalla hain muutaman paidan. Oli onni suosinut PTX:n juhlakyselyssä ja uutta paitaa palkinnoksi. No niitä kuluu tässä työssä aika paljon eli tarpeeseen tuli. Ja kun hyvää paitakauppaan pääsi niin tulihan sieltä matkaan vähän muutakin. Toinen paita ja toinen kravatti. Niinpä. Ei saisi päästä liian usein.

Kotimatkalla poikkesin vielä uudella kodillamme. Äitini ja Satuni olivat aloittaneet siivouksen keittiöstä. Hei ihan oikeasti siivouksen. Kohta. Aivan kohta. Viikonloppuna pitäisi viimeistellä kotia ja laittaa kylpyhuoneen ja wc: kalusteet paikalleen. Töitä vain sunnuntaiksi ja silloinkin vain muutama tunti. Luksusta.

Tukiryhmä kasvoi tänään jälleen kolmella uudella tukijalla. Mukana nyt 299 tukijaa, kun eilen mukaan liittyi Aaltosen Mika ja tänään Jyri Tengman, Seppo Mattheiszen ja Östen Wahrman. Tervetuloa kaikille mukaan! Kuka on 300 tukija? Se selviää mielellään mahdollisimman pian!

Kommentit