Perjantai, 08.12.2006

Blogi, perjantaina 08.12.2006

Tuorein työolobarometri kertoo, että työpaikan varmuus on ainoa tekijä, joka on parantunut selvästi työelämässä. Sen sijaan työntekijät kokevat omaa työtänsä koskevien vaikutusmahdollisuuksien heikentyvän ja työn mielekkyyden vähenevän samalla kun niin sanottu pomotus lisääntyy. Nämä asiat ilmenevät Työministeriön tuoreimmasta työolobarometristä.

Sama tutkimus kertoo kuitenkin muutakin hyvin huolestuttavaa. Barometrin mukaan nimittäin eri sektoreiden ja työpaikkojen väliset erot ovat kasvaneet ja erityisesti kuntien työntekijöiden jaksamisvaikeudet lisääntyvät. Tässä on ison asian äärellä mikä vaatii varmasti tekemistä. Kunta-alalla on edessä väestön ikärakenteen rajun muutoksen myötä pian työvoimapula ja kilpailu hyvästä työvoimasta, mutta samaan aikaan pitäisi pystyä tarjoamaan jatkavalle työväestölle mahdollisuudet pärjätä, viihtyä ja myös kehittyä omassa työssä. Tämä yhtälö ei minusta toteudu aivan helpolla.

Työolobarometri kertoo, että vain työpaikan varmuus on ainoana selvitettynä asiana selvästi parantunut kolmen vuoden aikana ja mm. tasapuolisen kohtelun, voimavarojen ja kannustavuuden arvosanat ovat alentuneet. Työministeriöllä siis riittää mietittävää muutenkin kuin työllisyyden kanssa.

….

Tänään perjantaina minulla siis vapaapäivä. Olen luvannut hoitaa postituksia kampanjamme osalta ja illalla pääsemme nauttimaan hyvästä teatterista, kun kirjallisuusseuramme kanssa matkaamme Hämeenlinnaan katsomaan Juhani Peltosen kirjoittamaa näytelmää Metsästys joulun alla.

Näytelmä siis perustuu loppilaisen kirjailijan Juhani Peltosen (1941-1998) mm. Elmo kokoelmaan nimeltään The End mikä ilmestyi vuonna 1976. Metsästys joulun alla -novellista Jussi teki pari vuotta myöhemmin MTV-teatterille tv-dramatisoinnin. Ja tätä Pauli Virtasen ohjaamaa tv-draamaa voidaan pitää yhtenä merkkipaaluna suomalaisen televisioteatterin historiassa, mutta ihme kyllä teksti ei myöhemmin ole innoittanut teattereita dramatisoinniksi asti. Mutta nyt Hämeenlinnassa peli avataan.

Jussi itse kertoi, että aiheen tähän loistavaan novelliin hän sai kapakassa tapaamalta, avioeroaan upottelevan miehen katkeransointisesta aforismista: ’Olisi joka päivä pitänyt rakastua uudelleen.

Jussihan kirjoitti kaikkiaan neljä näytelmää, joista tunnetuin oneittämättä vuonna 1979 valmistunut Kohti maailman sydäntä. Näitä draamoja tai hänen proosateostensa dramatisointeja ei kuitenkaan ole näyttämöillämme juuri esitetty, vaikka niissä löytyy paljon ajatonta mielenmaisemaa. Toivotaan, että Hämeenlinnan päänavaus saa aikaan uuden trendin. Jussista lisää seuramme sivuilla www.juhanipeltonen.net.

….

Kynästä -osiossa uusi kirjoitukseni suomalaisten vahvasta koulumenestyksessä ja Suomen satsauksista koululaitokseen. Menestys ei siis tule ilmaiseksi.

….

Tänään lähti postissa markkinointikirjeet Vanajanlinnassa järjestettävään Oikea Suunta 2007 -seminaariin. Linna järjestää upea seminaarin yhdessä kampanjanteami kanssa ja paikalle odotetaan laajasti niin kuntapäättäjiä kuin yrittäjiäkin.

Ohjelmasta rakentui ainakin minusta äärimmäisen mielenkiintoinen. Kampanjani yksi tukijoista entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen puhuu seminaarissa Suomen nykymenosta konkarin silmin. Luvassa mielenkiintoinen ja varmasti kriittinen ja iiromainen kannanotto nykymenoon ja tulevaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala on yksi maamme johtavista energia-alan asiantuntijoista ja hänen alustuksensa käsittelee energiaa, kilpailukykyä ja ilmastoa. Mielenkiintoinen kolmen kopla.

Sitten presidentti Martti Ahtisaaren presidenttikauden lehdistöpäällikkö ja nykyisin media-alalla kansainvälisissä tehtävissä toimiva Jussi Lähde puhuu talouden ja politiikan kielestä ja viimeisen puheenvuoron pitää Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori kuumasta perunasta; Pääkaupunkiseudun haasteet ja mahdollisuudet.

Päälle vielä Vanajanlinna Oy:n toimitusjohtaja Pekka Vihman avauspuheenvuoro Hämeestä ja yrittäjyydestä ja linnan herkullinen puffetlounas ja linnansalin kahvit. Siinä ohjelmaa yhdeksi iltapäiväksi.

Semma alkaa perjantaina 12.1.2007 kello 11.30 lounaalla ja päättyy 16.30 kahviin linnansalissa. Lisätietoa tilaisuudesta saa Riku Bitteriltä 0400-564 255 tai riku.bitter@container-depot.com.

Nyt siis osa kirjeistä matkassa. Kello 14.11. Jakelu ajoittuu ensi viikkoon.

….

Mukava iltapäivä. Rauhallista elämänmenoa. Ei mitään sovittua siis tälle päivälle ja sain kaikessa rauhassa nauttia uudesta kodistamme. Tosin yksin. Sadulla tänään vapaapäivä ja hän lähti aamusta ajamaan jo viikonlopuksi Uppolan SM-sarjakierrokselle. No onneksi osaan nauttia myös hiljaisuudesta ja rauhasta. Lukea ja vaan olla.

….

Nyt kello 17.00 ja Hämeenlinnaan. Metsästys joulun alla….

Kello 22.00 ja juuri kotiin teatterista. Täytyy jälleen kerran todeta, että kyllä tuo teatteri on yksi upeimmista jutuista. Siinä leffat kyllä usein kalpenee ja jälleen tämäkin Hämeenlinnan teatterisovitus Juhani Peltosen Metsästys joulu alla -novellista jätti juuri oikealla tavalla tilaa omalle mielikuvitukselle. Taidokasta teatterin tekoa äärimmäisen vaativasta tekstistä, mittä Jussin kaikki ovat.

Metsästysjoulun alla tarinahan kertoo kahdesta keski-ikäisestä miehestä, Mikosta, jota näytteli nyt Raimo Viitanen ja Akista, minkä esitti Harri Ekonen, jotka ovat saaneet sieluunsa kolhuja elämäntaipaleen edetessä. Kumpikin miehistä on eronnut. Vaimo lähti ja vei lapset mukanaan. Tämän jälkeen viinaa, itsetuhoisia ajatuksia ja tuskaa. Yhteinen huumori kuitenkin miehiä kantaa ja kun he nyt tapaavat vuosien jälkeen herää miehet hetkittäin jopa uuteen eloon.

Yhteinen joulunalus venyy reiluun viikkoon ja yli joulunkin metsästellen, ryypäten ja saunoen ja nauraen ja välillä itkienkin. Koskettava, mutta Jussin tapaan myös humoristinen juttu. Jussin miehistä melankoliaa parhaimmillaan. Sanallista taituruutta. Tuli niitä aikoja ikävä, mitkä sain Jussin kanssa elää. Sitä verbaliikkaa -absurdeja ulottuvuuksia – sanojen akrobatiaa. Sitä keskustelut Jussin kanssa olivat ja niin kuin hänen teoksensakin.

Nurmien kanssa istuimme vierekkäin teatterissa ja siinä heräsi vahva tahto, että tämä tai joku muu vastaava Jussin teoksen dramatisointi pitää Lopelle saada vierailijateatteriksi. Tämäkin esitys sopisi mainiosti esimerkiksi Fallesmanniin. Sitä siis täytyy selvittää. Jälleen pakko kaivaa Jussin kirja hyllystä. Metsästys joulun alla nyt iltalukemiseksi.

Kommentit