Perjantai, 08.07.2011

Blogi, perjantaina 08.07.2011

Kesän merkitys on monelle maakunnalle ja koko Suomellekin erittäin merkittävä. Kesä tuo maahamme turisteja myös ulkomailta, mutta hyvin iso merkitys monelle alueelle on maan sisäisellä vapaa-ajanasumille. Ennen puhuttiin pelkästään mökkeilystä ja kesäasukkaista, mutta tänään usein ainakin osittain ympärivuotisestakin vapaa-ajanasumisesta.

Myös meille Lopelle kesä on erittäin merkittävä. Meillä on vapaa-ajanasuntoja yli 3400 yhteensä noin 350 järven ja lammen rannalla ja se tietää sitä, että kuntamme väkiluku on juuri näinä viikkoina noin tuplaten suurempi kuin talvella. Väkiluvun kasvu reilusta 8000 asukkaasta yli 15 000 asukkaasee on aikamoinen piristysruiske koko kunnalle ja kesä takaa senkin, että kunnassamme monet palvelut säilyvät myös läpi hiljaisemman talven. Vapaa-ajanasukkaita on siis kiittäminen monestakin palvelusta.

Eilinen aihetta käsiteltiin uutisissa laajemminkin. Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan vapaa-ajanasuminen ja erityisesti juuri kesän mökkeily työllistää paljon uskottuakin enemmän ja monelle maakunnalle aikamoinen rahasampokin. TEM:n kyselytutkimuksen mukaan Suomessa käytetään vapaa-ajan asumiseen jopa 7,4 miljardia euroa. Tämä tarkoittaa kerrannaisvaikutuksineen jopa 90 000 hengen työllistämistä. 

Ykkönen mökkeilyn hyötyjänä on Vakka-Suomi 788 miljoonan euron hyödyllä. Sitten Etelä-Savo 728 miljoonanen ennen lappia 646milj, Pirkanmaata 645milj ja Keski-Suomea 517miljoonaa euroa.

Rahaa mökeillä kuuluu mm. jokapäiväisiin kauppahankintoihin jopa 2 miljardia ja uudistarakentamiseen 1,2 miljardia ja matkoihin 1,6 miljardia. Kiinteistökaupat liikuttavat 790 miljoonaa euroa vuosittain ja kutakuinkin saman verran korjausrakentaminen. Erilaiset verot ja maksut tuovat alueille lähes puolen miljardin tulot. Tämä kaikki näkyy täällä vapaa-ajankuntien arjessa läpi vuoden ja hyvä niin. Vapaa-ajanasumisesta hyötyy siis koko Suomi ja itse uskon, että sen merkitys tulee lisääntymään ja kasvamaan entisestään. 

Kaiken kaikkiaan tuo TEM:n ”Vapaa-ajan asumisen taloudelliset ja työllisyysvaikutukset” -raportti on mielenkiintoista luettavaa. Kannattaa katsoa ministeriön verkkosivuilta tarkemmin.

….

Tänään perjantaina meillä Lopella kesä näkyy jälleen monessa. Vuodessa yhdeksi kuntamme tärkeimmistä matkailukohteista noussut Kartanoputiikki Punainen Tupa juhlii ensimmäistä vuottaan ja luvassa muotinäytöksiä ja paljon muuta. Onko paikka muuten sinulle tuttu? Kannattaa ehdottomasti tulla kauempaakin katsomaan ja ostoksille. Upea kartanomiljöö keskellä Lopen lähes erämaamaisemia Länsi-Lopella ja siellä merkituotteita aina Jukka Rintalan omasta shopista lähtien. Kartanoputiikin kotisivut löytyvät täältä: Kartanoputiikki Punainen Tupa.

Tänään myös Salmelan maitotilalla juhlitaan 100 tonnin juhlaa. Se on muuten aikamoinen määrä maitoa yhdestä lehmästä. Ja hyvää suomalaista loppilaista maitoa. Mukava päästä mukaan Salmelan juhliin tänään päivällä ja samalla katsomaan miten kummilehmäni Huippu on kesän aikana kasvanut. Huippukaveri.

Erittäin hienot juhlat Portaankorvassa Lopen Hunsalassa. Salmelan Liisa ja Pekka olivat tehneet tilan kruunupäälle upean juhlan. Juhlan aiheena siis 13-vuotiaan Myy-lehmän 100 000 maitokilon rajan rikkominen. Väkeä oli paljon paikalla ja jos oikein ymmärsin niin mukaan oli kutsuttu kaikki Lopen nykyiset maitotilalliset. Ja kyllä sataatonnia moni ylistikin. Ei kuulemma nykyisinkään kovinkaan yleistä tuollaiset määrät vaikka parhaillaan kuulemma jopa yli 150 tonniin on jotku lehmät päässeet. 

Mukana kesäpäivä siis maatilan rauhassa ja mukava oli sekin miten moni tuli kiittelemään maatalousministerivalintaamme. Ja useampikin totesi, että odotukset korkealla nyt menneen neljän vuoden jälkeen. Tyytymättömyyttä menneeseen oli siis havaittavissa enemmänkin. Mutta onhan se totta että ei paikka ole helppo nytkään ja tässä taistelussa kotimaisen ruuantuotannon turvaamiseksi ei kannata vastakkainasettelua lietsoa vaan nimenomaan yhdistää kaikki suomalaiset voimat sen eteen että saamme jatkossakin pöytiimme puhdasta ja hyvää suomalaista ruokaa ja mielellään jatkossa yhä enemmän myös luomua ja lähiruokaa. Ne muuten aloittaneen hallituksemme kärkihankkeita. Kotimaisuus ja kotimainen ruuantuotanto siis sen ansaitsemaan arvoon.

 

 

Kommentit