Perjantai, 08.06.2007

Blogi, perjantaina 08.06.2007

Uusi hallitus jatkaa määrätietoisesti uudistusten linjalla. Eilen saimme tiedon, että palvelusetelijärjestelmä laajenee nyt niin, että palveluseteliä voisi tulevaisuudessa käyttää myös kotisairaanhoitoon. Malli toimisi samalla tavalla kuin setelien käyttö muissakin sosiaalihuollon palveluissa. Uudistus on tulossa voimaan jo ensi vuoden alusta etupainotteisesti ja nöin ollen palvelusetelillä voisi voisi hankkia kotipalvelun ohella myös kotisairaanhoitoa. Eilen hallitus päätti lakiesityksestä ja meille eduskuntaan sen pitäisi tulla presidentin antamana esityksenä tänään. Itse olen enemmän kuin tyytyväinen tästä uudistuksesta. Tämä parantaa selkeästi ja erityisesti ikäihmisten mahdollisuuksia valita erilaisia palvelumuotoja ja hoivaa ja ennen kaikkea omassa kodissa. Mallilla tavoitellaankin nimen omaan asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin vastaavia palveluja. Samalla halutaan uuden hallituksen linjan mukaisesti korostaa asiakkaan valinnanvapautta ja myös vastuuta palvelun hinnasta. Tämä myös mahdollistaa kunnille sen, että kotipalevlu ja kotisairaanhoito voidaan yhdistää yhtenäiseksi kotihoidoksi. Puolet kunnista on jo näin tehnytkin ja kehittänyt palvelun laatua ja joustavuutta. Erittäin hyvä parannus mikä tuntuu kodeissa nopeasti.

Tänään aamulla aloitamme jo kahdeksan maissa TV-editin ennen eduskuntapäivää. Eduskunnassa työt alkavat sivistysvaliokunnan kokouksella ja iltapäivällä vielä täysistunto. Täysipäivä siis luvassa.

….

Kello 10.00 ja juuri Eduskuntaan. Puolentunnin erikoisohjelma MTV3:lle enduron MM-sarjasta jo tänään tehty. Ohjelma Italian GP -viikonlopusta tulee ulos siis huomenna lauantaina 9.6. Jos vaikka joku haluaa katsoa 🙂

Nyt sivistysvaliokunnan hallituspuolueiden ryhmäkokoukseen ja sitten itse sivistysvaliokuntaan. Esillä mm. valtiontalouden kehykset vuosille 2008-2011. Nehän ovat sivistyspuolen kannalta varsin kiitettävät. Hyviä asioita, uudistuksia ja panostuksia merkittävästi lisää. Ei suurta aihetta siis erikoisvaliokunnan huoleen. Samalla käsittelemme myös kahta rinnakkaislakialoitetta hallituksen antaman lakiesityksen rinnalla koskien opintotuen uudistusta. Hallitus etenee asiassa määrätietoisin askelin ja minusta ei syytä nyt tätä rytmiä sekoittaa. Nämä kaksi aloitetta lähinnä opposition tyylisiä ”hallitus ei tee mitää tai ei ainakaan riittävästi tai ei ainakaan tarpeeksi nopeasti”. Niinpä niin. Uskon, että hallituksen esitys etenee ja nämä kaksi rinnakkaisesitystä saavat jäädä. Nythän hallitus esittää ensin jo tänä vuonna vanhempien tulorajojen korotuksia 30 prosentilla ja sitten ensi vuoden alusta nousee opiskelijan omat ns. vapaantulon rajat nekin 30 prosenttia ja sitten lukuvuoden alusta toteutuu se kauan ja hartaasti odotettu opintorahan korotus. Opintoraha nousee 15 prosenttia. Lisäksi hallitus jatkaa opintotuen kokonaisseurantaa ja sen kannustavuuden kehittämistä. Hyvä näin. Tämän takana olen ja valmis toimimaan kun tarvetta on, mutta onneksi nyt koulutusmyönteinen hallitus, joka myös itse aktiivinen.

….

Sivistysvaliokunnassa annoimme lausuntomme talouden kehyksistä ja nostimme tärkeitä kehityslinjoja esiin. Samalla käsittelyssä olevaan opintotukilain uudistukseen tuli esityksestäni kirjaus millä tavoitteeksi otetaan tulevaisuudessa luopua kokonaan vanhempien tulojen vaikutuksesta opintotukeen. Olen tätä asiaa esillä pitänyt ja nyt se kirjattiin ylös kokonais- ja ns. pitkänaikavälin uudistuksen yhdeksi tavoitteeksi.

Nyt täysistuntoon ja sitten hetki vielä toimistotöitä ja Riihimäen kautta Lopelle. Ehkäpä kuppi lattea Kulmakonditoriossa on hyvä päätös työviikolle. Kohta.

Nyt täysistuntoon ja sitten

Kommentit