Torstai, 07.06.2007

Blogi, torstaina 07.06.2007

Kello hieman yli seitsemän ja uuteen päivään. Tänään tapaan mm. opetusministeri Sari Sarkomaan ja kulttuuri-ja urheiluministeri Stefan Wallinin. Aiheina ministerien toimialueet ja niiden ajankohtaiset asiat. Päivään mahtuu myös tavanmukaan torstain ryhmäkokous ja kyselytunti ja täysistunto ja sitten illalla piskuisen kummiprinsessan Elisan ja Roopen syntymäpäivät.

Yöllä saimme sitten tiedon, että Teemu Selänteen upe aura sai kuorrutuksen, kun Selänne voitti Anaheim Duckseissa NHL-jääkiekkoliigan Stanley Cupin mestaruuden otteluvoitoin 4-1. Ducks voitti viimeöisen viidennen finaalin maalein 6-2. Teemu Selänne ehti pelata peräti 14 kautta ja 1041 runkosarjan ottelua, kunnes unelma suuresta voitosta täyttyi vaikka oikeastaan kaikki tai suuri osa kausista olikin upeaa Selänteen menestystä. Himotuin kuitenkin jäi puuttumaan viime yöhön saakka. Selännettä ennen Stanley Cupia ovat suomalaisista päässeet juhlimaan Esa Tikkanen, Jari Kurri, Reijo Ruotsalainen, Jere Lehtinen ja Ville Nieminen. Nyt siis onnea Selänteelle! Ensi vuonna toivotaan sitten, että Montreal on vedossa. Pokaaliin nimensä ansaitsisi myös Saku Koivu ja samalla juhlimaan pääsisi tukiryhmässänikin vaikuttanut Riihimäen Nikkarien ja HPK:n kasvattama Janne Lahti. Janne sai juuri sopimuksen rapakon taakse ja nyt tuli lisää jännitettävää. Onnea Jannelle ja Marikallekin!

Aamulla sitten vielä tiukka hälyytys varamiehenä lakivaliokuntaan. Olen valiokunnan varajäsen, mutta nyt osallistunut aikalailla ko. valiokunnan työhön ja täytyy sanoa, että erittäin mielenkiintoinen paikka. Tänäänkin todella hyvät asiantuntijakuulemiset ja käsittelyssä olevia asioita eteenpäin. Aamun ohjelma siis hieman uusiksi. Lakivaliokunnasta nopea pyörähdys työhuoneessa ja sitten lounaalle opetusministeri Sari Sarkomaan ja kulttuuriministeri Stefan Walinin kanssa. Saimme hieman tietoa hallitusohjelman toteuttamisen etenemisestä ja mm. sen, että yliopistoreformi on ottanut tänään hyvän askeleen uuteen suuntaa – 2000-luvulle. Nyt hetki työhuoneessa ja avustajan kanssa läpi asioita ja sitten ryhmäkokoukseen.

….

Ryhmäkokouksessa jälleen viikon ns. ryhmän sisäiset juoksevat asiat läpi. Polittinen tilannekatsaus ensin valtiovarainministerin toimesta ja sitten peruspalveluministeri Paula Risikko kävi läpi omaa hallinnonalaansa ja nyt käsittelyssä olevia asioita ja tulevia. Myös puolustusministeri Jyri Häkämieheltä saimme muutaman vastauksen. Nämä erittäin merkittäviä juttuja kun ajatellaan omaa työtä kansanedustajana.

Ryhmän jälkeen sitten kyselytunti ja tänään pinnalla verotus ja sen oikeudenmukaisuus. SDP oli nyt sitä mieltä, että he keräsivät viime kaudella pussiin rahaa ja nyt sitä sitten pitäisi jakaa. Olisivat kuulemma jakaneet jos olisivat päässeet hallitukseen 🙂 Niinpä niin. Heillä oli toistakymmentä vuotta aikaa jakaa ja hoitaa asioita kuntoon, mutta monet asiat eivät heidän arvoasteikolla toteutusvaiheeseen asti ehtineet. Tällaisia mm. eläkeläisten verotus – missä selkeä epäkohta. Osa eläkeläisistä maksaa kovempaa veroa kuin työssäkäyvät. No SDP ei tätä halunnut oikasta, mutta nyt uusi sinivihreä hallitus hoitaa asian kuntoon. Muutos tulee voimaan tämän vaalikauden aikana. Historiallinen päätös mitä me monet kokoomuslaiset lupasimme kampanjoissammekin ja ihmettelin myös viime kaudella miksei asiaa laitetaan oikeudenmukaiseen malliin. No toinen vastaava juttu on opintorahan korotus. Sitä odotettiin ja odotettiin. Osa jopa lupasi viime syksynä, että asia pitää korjata ja kun asia oli sitten eduskuntaäänestyksessä nämä äänestivät vastaan. Ihmettelin. No nyt asiat korjaantuu. Tässä vain pari asiaa mitä nyt hoidetaan malliin.

Heinäluomakin seurasi tänään asiaa vain sivusta. Lopulta pyysi puheenvuoron ja ei kovin ihmeellistä sanottavaa entisellä ministerillä ollut.

LAINAUS EDUSKUNNAN PÖYTÄKIRJASTA:

”Eero Heinäluoma/sd: Arvoisa puhemies! Kovin kauaksi on jouduttu siitä, mistä tämä kysymys lähti liikkeelle, siitä, että kaikki puolueet ovat olleet yhtä mieltä, että eläkeläisten ylikireä verotus puretaan. Se maksaa 160 miljoonaa euroa. Te olette tehneet jo päätökset siitä, että kyllä, bensaveroa nostetaan, kotitalouksien sähköveroa nostetaan. Sen te tiedätte, että se toteutuu ensi vuoden alusta, 300 miljoonaa euroa. Terveyskeskusmaksut nostetaan, päivähoitomaksut nostetaan, ja niistäkin tiedätte päivämäärän ensi vuonna, ja eläkeläisten kohdalla te nyt sanotte, että nyt ei voida tehdä, kun ei ole tienattu näitä rahoja. Te halveksitte käsitettä oikeudenmukaisuus ja pilkkaatte näillä puheillanne eläkeläisiä. Sanokaa suoraan, että te ette halua toteuttaa tätä eläkeläisten verotuksen korjausta.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen: Herra puhemies! Oikeastaan tuosta lasitalosta en hirveästi kiviä heittelisi. (Naurua) Tuosta lasitalosta en hirveästi kiviä heittelisi, varsinkin, kun täällä kuultiin, että jo kauan sitten on ne rahat tienattu, joilla tämä asia voidaan ratkaista. Tämä hallitus ensimmäistä kertaa on päättänyt poistaa eläkkeensaajien veroeron suhteessa palkansaajiin, (Ed. Jaakonsaari: Milloin?) ensimmäistä kertaa, ja me tulemme sen tekemään, eli jokseenkin mautonta kritiikkiä, ed. Heinäluoma.”

Mielenkiintoinen näytelmä, missä pääosalle ei tarvinnut etsiä kahta kertaa osaavaa miestä. Katainen hoiti jälleen lähes eriskummalliseksi menneen kritiikin ammattilaisen ottein. Kun on tietoa ja osaamista on helppo vastata.

Verotuksen lisäksi myös innivaatioyliopiston rahoitus ja yliopistojen perusrahoitus sekä tasapuolinen kehittäminen ja sähkön kuluttujahinnat nousivat kysymyksissä esille.

Viime viikollakin suuressa salissa nähtiin aika erikoinen tilanne. Torstaina toukokuun viimeisenä päivänä demarien Krista Kiuru totesi salissa: ”Vielä muutamia huomioita. Mielestäni ed. Virkkusen käsitys siitä, että kokoomus on nyt kaiken hyvän takana, on kyllä aivan valhetta.”

Kiuru siis teki sen mitä suuressa salissa ei saa tehdä tai ainakin hyvin lähelle. Tämän jälkeen tilanne aiheutti hieman liikehdintää, mutta ei kuitenkaan muita toimenpiteitä. Henna kuittasi tilanteen napakasti: ”Arvoisa puhemies! En täysin kuullut, mitä ed. Kiuru sanoi minun täällä sanoneen. Kuulin varmasti väärin.”

Eli suuressa salissa ei saa sanoa, että joku valehtelee tai puhe on valetta. Näkemyksiä voi olla erilaisia ja onhan toki olemassa sopivia kiertoilmaisujakin tarpeen tullen. Eikö vain…

….

Töiden jälkeen vielä Riihimäen kautta Lopelle kummityttömme Elisan syntymäpäiville. Oma keittiö Elisalle. Kokkaaminen sujui jo hienosti.

Illalla vielä ajelin mökille. Kolme tuntia trimmerin kanssa ja pihat taas paremmassa kunnossa ja sai olla ulkona. Vaikkakin pienessä pörinässä.

Kommentit