Perjantai, 07.07.2006

Blogi, perjantaina 07.07.2006

Perjantaina aamu alkoi auringonsäteisiin mökillä. Aikaisin ylös ja sitten töihin. Aamusta pikaisesti Vanajanlinnan isännän Vihman Pekan kanssa läpi ensi viikon kuvausaikatauluja ja sitten taustatyötä hieman huomiselle SM-rallille. Tuoreimmt päivitykset siis täytyy tehdä vielä tänään.

Iltapäivällä parturi ja sitten kohti Kouvolaa ja Kuusankoskea.

Tänään aamulla SDP:n entinen puheenjohtaja, eduskunnan puhemis Paavo Lipponen otti sitten kantaa saatuu Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen puitelakiin. Lipponen arveli keskustan lähtevän ensi kevään eduskuntavaaleihin kuntien pakkoliitoksia vastustavalla profiililla. Lipponen peräsi itse taloudellisesti itsenäisiä ja kuntalaisten oikeasti hallitsemia kuntia.

Lipponen totesi, että nyt kunnat voivat itse valita tekevätkö kuntaliitoksia vai muodostavatko yhteistoiminta-alueita. Lipposen mukaan Keskusta ajaa jälkimmäistä linjaa ja sen takana kummittelee edelleen maakuntamalli.

Lipposen mielestä yhteistoiminta-alue voi tarkoittaa kunnallisen demokratian hämärtymistä, palvelujen tuottamisen muuttamista ”teknokraattiseksi puuhaksi” ja kunnan elinkeinopoliittisen roolin irrottamista palvelutehtävästä.

Kunta-asiat saadaan Lipposen mielestä kuntoon vasta silloin, kun on toteutettu valtiovarainministeri Eero Heinäluoman ajama kuntien rahoituspohjan uudistus. Uudistuksessa kunnat saisivat verotulot itselleen ja näin ne voisivat itse vastata palvelujen rahoituksesta.

Aika mielenkiintoinen soppa tästä vielä kehkeytyy. SDP:llä on selkeä pelko, että keskustan ja kokoomuksen tulos vaaleista on parempi. Minä oikeasti lämpimästi toivon niin. Anneli Jäätteenmäki totesi hyvin, että ei voi olla niin, että keskusta-oikeistolaiset puolueet tekevät kerran kuudessa vuodessa yhteistyötä pari viikkoa. Vaalien jälkeen on siis nyt olemassa aidosti myös muunlaisia vaihtoehtoja hallituspohjaksi kuin SDP:n sanelumalli – ottakaa meidät tai me otamme heidät. Vaalintulos tulee siis näyttelemään nyt todella suurta roolia – itsestään selvää hallituspuoluetta ei enää ole.

Tänään kello 9.50 sitten sivuillani vieraili 8000 kävijä. Laskuri käynnistettiin 25.5.2006 ja sen jälkeen tahti on ollut aikalailla kovaa. Kiitos kaikille kiinnostuneille – kiva että kesähelteilläkin sivut kiinnostavat.

Kuumuus alkaa jo pikkuhiljaa haitata myös maataloutta. Tai ei kai suoranaisesti kuumuus vaan kuivuus. Tuossa eilen juttelin muutaman hyvän maanviljelijä ystäväni kanssa ja kyllä he totesivat, että vettä saisi jo tulla ja mielellään tietysti yöaikaan. Niinhän se olisikin hyvä. Ei haittaisi meitä auringosta nauttiviakaan 🙂

Nyt jo on selvää, että sato jää huippuvuosista, mutta kohtuulliseen tulokseen on vielä hyvät mahdollisuudet, jos sadetta saadaan tällä tai ensi viikolla. Paras sade olisi nyt tasainen kesäsade pienellä lämpötilan laskulla. Yli 25 asteessa pelto kuluttaa enemmän energiaa kuin pystyy yhteyttämällä tuottamaan. Parasta olisi kuulemma, jos kolmena yönä peräkkäin sataisi tasaisesti 10 ml vettä. Ei mitään ukkoskuuroja, vaan aivan tasaista sadetta. Ja lämpötilaa vähän alaspäin, sitten kuulemma päästäisiin kohtuulliseen satoon.

Toivotaan niin. Saadaan vieläsitten mahdollisimman hyvä perunasatokin – sitä maankuulua parasta.

Toisaalta tästä helteestä on kiva nauttiakin, mutta ymmärrän hyvin myös vanhusten tuskan. Kuumuus ottaa koville. Myös työmailla tuo helle voi olla aikakestämätöntä. Voisikohan tähänkin todeta – kohtuus kaikessa.

Tuosta Läyliäisten kasvusta ja päivähoidon paikkatarpeesta on tullut aikalailla paljon palautetta. Kiitos niistä. On hyvä, että tällaisista asioista kannetaan yhdessä huolta. Toivotaan, ettei nyt tuo asia mene aivan nenän edestä. Hallitusryhmästämme Riitta (Nylund) ja Eeva (Pyhälammi) ovat myös jo esittäneet, että tilannetta tulee tarkastella vielä uudestaan. Läyliäisiin on kovat kasvupaineet ja olemme sinne kaavoittaneet ja kaavoittamassa juuri kymmeniä uusia tontteja. Päivähoitopaikkojen tarve kasvaa lähiaikoina merkittävästi. Uusi nyt vasta valmistuva päiväkoti Pellava on täynnä ensi syksynä ja käyttöön jätetty Saunatien päiväkoti myös. Perhepäivähoidossa on muutama paikka vapaana ja kuulemma järjestelyillä saadaan aikaan muutama paikka. Toisaalta voi hyvin kysyä onko se hyvä tilanne, että kaikki on ääriään myöten täynnä? Tehokasta se voi olla – en tiedä onko sitäkään – mutta ei ainakaan järkevää.

Lisäksi en oikein ymmärrä onko sitten mitään järkeä rakentaa aivan uutta kauhealla kiireellä taas?? Kun nyt olisi mahdollisuus turvata yhteistyössä uuden yrittäjän kanssa 35 lapsen päiväkodin jatko Läyliäisissä? Yrittäjä kun olisi tiedossa Hyvinkäältä jo nyt.

Vertailuna kun toteaa, että uusi Läyliäisten päiväkotihan maksaa 1,8 miljoonaa 82 lapselle. Se tekee hoitopaikkaa kohden reilut 21 000 euroa.

Nyt tämä myynnissä oleva Päiväkoti Sininen Lintu maksaa noin 260 000 euroa ja on rakennettu 35 lapselle. Paikkaa kohden hintaa tulee 7400 euroa. Paikka siis vain kolmanneksen hintainen uudesta itse rakennetusta.

Mitä mieltä olette? Olisiko järkevää vielä hetki miettiä? Minusta olisi.

Nyt parturiin ja sitten kohti Kouvolaa ja Kuusankoskea.

Kouvolassa ja ilta takana. Ensin lehdistötilaisuus ja sitten syömään. Nyt aika mennä nukkumaan. Huomenna pitkä päivä.

Kommentit