Perjantai, 06.10.2006

Blogi, perjantaina 06.10.2006

Perjantai aamu ja yrittäjäviikonloppu käynnistymässä. Eilen illalla sain sitten infoa, että Kuntalan remontti etenee suunnitellusti. Lautakunta oli hyväksynyt suunnitelmat ja nyt remontti etenee syksyn aikana niin, että uusi nuorisotila pääse aloittamaan helmikuun alusta 2007. No tämä nyt tarkoittanee sitä, että uusi poistumistie ja liuska tehdään talon kirkon puoleiseen päähän. Itse olisin mielelläni talon ulkoasua yrittänyt säilyttää entisellään ja palauttaa sitten alkuperäiseen ulkoasuun myöhemmin. Kuntala on alueen viimeinen vanhan tien taloista ja siksi olisin toivonut sille herkkää käsittelyä. No tämä tällainen henkiökohtainen mielipide – kaikkea vanhaa rakastavana ja keräilijäluonteena.

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on aiheuttanut paljon keskustelua viime päivinäkin ja myös mielipiteitäni on kovasti kyselty. Hyvinkään suunnasta on kyselty ja tottakai oma seutukunta on ollut aktiivinen. Minusta nyt olisi tärkeää istua mitä pikimmin yhteiseen pöytään ja käydä asiaa perinpohjaisesti läpi. Ensin kartoittaa mikä on kuntien yleinen tahtotila. Minusta me tarvitsemme pärjätäksemme hyvää ja rakentavaa yhteistyötä useammalla eri sektorilla ja tätä kautta pystymme turvaamaan palvelut myös jatkossa omalla seutukunnallamme. Toisaalta on tärkeää miettiä aina tarkkaan miten eri palvelut toteutetaan. Lähtökohtana tulee olla aina kuntalaisten etu ja lisäksi yhteistyöhön täytyy olla kunnilla omaa tahtoa, että asiaa kannattaa eteenpäin viedä. Jos tahtotilaa Hyvinkään suunnastakin meidän seutukunnan suuntaan löytyy niin siitä vaan, mutta väkisten ei yhteistyötä kannata nyt juntata. Se kun ei vaan tule onnistumaan eikä ole järkevääkään.

Eduskuntaryhmämme puheenjohtaja Jan Vapaavuori piti kokoomuksen ryhmä puheenvuoron eduskunnassa asiasta. Vapaavuori kiitteli hallitusta ensinnäkin siitä, että hanke on ensinnäkin edes käynnistetty. Hankehan ajautui heti alkuun totaaliseen umpisolmuun, mutta siitä huolimatta aikaan on saatu puitelaki asian eteenpäin viemiseksi.

Sen sijaan Vapaavuori ampui alas kuntaministeri Hanne Mannisen puheet siitä, että nyt annettu puitelaki pelastaisi kuntien palvelut. Vapaavuori luonnehti lakia eräänlaiseksi kaikkien kompromissien äidiksi, joka toki pakottaa miettimään asioita ja ohjaa kohti järkevämpää toimintaa, luo edellytyksiä kuntasektorin järkeistämiselle ja tuottavuuden parantamiselle, mutta ei yksinään pelasta mitään.

Vapaavuori totesi, että nyt annettu puitelaki on hyvä alku, jos se vaan otetaan kuntakentällä tosissaan.

Vapaavuori totesi mm. myös näin: ”Kuntaministeri Manninen ennakoi viime viikolla, että kuntakartaltamme katoaa lähivuosina sata kuntaa. Hänen mukaansa ”hallinnollisten yksikköjen määrän supistuessa, vapautuu voimavaroja päällekkäisyyksien purkamisesta varsinaisiin palveluihin”. Koska kyse on keskustalaisen kuntaministerin linjauksista ja keskustalaisen pääministerin johdolla annetusta lakipaketista, koko keskustan kentän on pakko olettaa olevan tässä tosissaan. Ainakin minä iloitsen jo etukäteen siitä, kuinka keskustaväki Sirkka-Liisa Anttilasta Mauri Pekkariseen tulee hallituksen linjauksiin sitoutuneena viemään tätä ilosanomaa maakuntiin ja vakuuttamaan mahdollisesti epätietoisia keskustalaisia kuntavaikuttajia kuntaliitosten siunauksellisuudesta.”

Jan Vapaavuori yhtyi puheenssa kuntaministerin tuoreeseen lausuntoon, jonka mukaan ”rahat loppuvat ja palvelut romahtavat, jos mitään uudistuksia ei tehdä”. Vapaavuori kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa ottikin esille kolme ratkaisun avainta. Ensinnäkin kuntasektorille voidaan ohjata lisää varoja. Toiseksi kuntataloutta voidaan vahvistaa vähentämällä kuntien menoja aiheuttavia tehtäviä. Kolmanneksi voidaan kehittää kuntasektorin sisäistä tuottavuutta. Näistä puitelaki keskittyy vain viimeiseen.

Lopuksi Vapaavuori vielä korosti, että ”kunnallisten palvelujen osalta tärkeintä on laatu, saatavuus ja kustannustehokkuus, kun taas se, kuka palvelut tuottaa, pitäisi olla puhtaasti tarkoituksenmukaisuuskysymys.
On kuitenkin selvää, että kilpailuelementti on tuotava vahvemmin osaksi poikkeuksellisen suljettua julkista sektoriamme. Voisimme varmasti käyttää paljon nykyistä enemmän kolmannen ja yksityisen sektorin palveluja, harjoittaa tuloksellista kumppanuutta sekä luoda markkinoita mm. hoivayrittäjyydelle.”

Lopuksi Janne vielä hieman antoi piikkiä hallituksen suuntaan toteamalla: ”Aitoon punamultatyyliin molemmat päähallituspuolueet ovat kilvan rientäneet julistamaan itsensä hankkeen voittajiksi. Samalla on annettu ymmärtää, että kaikki kuntien huolet ovat taakse jäänyttä elämää.”

Minusta erittäin hyvä ja asian ytimeen paneutuva puheenvuoro Vapaavuorelta. Tästähän hankkeessa on juuri kyse ja nyt pitää pystyä varmistamaan, että hankeen voittajia ovat puolueiden sijaan kuntalaiset. Se on kaiken a ja o ja sen eteen pitää nyt pystyä tekemään töitä ilman irtopisteiden keräilyä.

Saarelan uhittule muuttui anteeksipyynnöksi. Kulttuuriministeri Tanja Saarelan miehen uhittelu -puheista nousseen kohun jälkeen ensin Olli Saarela totesi eilen aamulla tylysti medialle, ettei hän pyydä mitään anteeksi ja seisoo sanojensa takana. Mitä sitten tapahtui? Sitä ei tiedetä, mutta näytelmä käsikirjoitus jatkui ja iltapäivällä uhoajalta tuli tiedote, missä ääni kellossa oli muuttunut. Saarela pyysi anteeksi ”Herra ministeriltä”. Olisi mielenkiintoista tietää…. vai olisiko sittenkää?? mitä Saarelan pariskunta on asiasta puhunut. Onko koko homma vain Saarelan vaalishowta? Toivottavasti ei, sillä ei tällaista näytelmää pitäisi esittää vaikka toinen ohjata osaakin ja toinen perheestä elokuvia rahoittaa.

No jos Suomessa hallituksen ministerien aika menee tällaiseen niin Ruotsissa sentään tapahtuu. Uutiset kertoivat puoliltapäivin, että läntisen naapurimme uudeksi ulkoministeriksi nousee kokenut kokoomusvaikuttaja Carl Bildt. Pääministeri Fredrik Reinfeldt kertoi samalla, että valtiovarainministeriksi nousee maltillisen kokoomuksen Anders Borg ja puolustusministeriksi Mikael Odenberg ja oikeusministeriksi Beatrice ja Ask. Opetusministeri tulee keskustapuolueen johtajasta Olofssonista ja elinkeinoministeri kansanpuolueen Leijonborgista.

Aamulla itse kävin ensin Tarkkalan Markon rakennustyömaalla. Markon omakotitalo Lopen Kyyniönrinteellä alkaa valmistua. Meidänkin uudella kodilla työt etenevät. Koukun Kimmo laatoitti tänään kylpyhuoneen eli siitä se etenee.

Nyt yrittäjäasiaa ja sitten illalla vielä vaali- ja kampanjapäällikön Bitterin Rikun kanssa palaveri Riihimäellä.

Kello on 18.39 ja istun Riihimäen Seurahuoneella. Odotan Rikua palaveriin. Samalla tässä teen hieman kirjoitustyötä. Muuta kirjoitus valmisteltavana ja niiden kanssa nyt painin. Tai onneksi ei tarvitse kauheasti painia. Mukavat aiheet ja omaksi tuntemani aiheet. Teksti tulee helposti.

Pitkästä aikaa vapaa perjantai ilta. Vapaa siis töistä. Viime viikonloppuna rallin SM-sarja päättyi ja se päätti myös osaltaan tuon viikonloppujen reissaamisen töiden takia ainakin muutamaksi kuukaudeksi. Tämä on meidän töissä nyt sitä kesäloma-aikaa. Eli ilta tänään vapaa ja huomennakin aina illansuuhun asti. Kello 16.15 sovimme, että lähdemme kuntamme edustajina valtakunnalliseen yrittäjuhlaan Rusien kanssa. Mukava mennä omaan joukkoon. Lopelta lähtee muutenkin yrittäjiä komea joukko matkaan eli luvassa takuuvarmasti mukava ilta.

Riku juuri soitti ja on palaamassa Alastarolta ja on hieman myöhässä. Saan siis jatkaa.

Kello 22.27 ja juuri kotiin. Enne kuin Riku tuli niin sain vielä soiton Riihimäen Ratsastajista RiRa:sta. Vaihdoin seuraa ja nyt jäsenyyteni uudessa seutukunnallamme toimivassa seurassa oli ok. Voi taas hyvin ratsastella kun vakuutukset voimassa ja toisaalta myös kilpaillakin.

Palaverissa kävimme Rikun kanssa läpi kampanjamme yksityiskohtia nyt hieman tarkemmin. Käsittelyssä oli mm. ensi tiistain kampanjan Vaalistartti Riihimäen Aseman tilausravintolassa. Toivotaan, että paikalle saapuu väkeä.

Kotimatkalla vielä Riihimaan Ramu soitteli Vanajanlinnan tammikuun seminaarista. Päivällä Iiro Viinanen vahvisti tulonsa ja viime viikolla Jan Vapaavuori ja nyt Ramu ilmoitti, että HPK:n päävalmentaja Jukka Jalonen tulee myös alustamaan voittamisen taidosta. Lisäksi neuvottelussa vielä muutama kova talouselämän nimi ja taitaa paikalla olla maailmanparhaitakin. Kiva.

Nyt vielä hieman lehtiä ja sitten nukkumaan. Tänään tuli uusi Opettaja-lehti ja Kunta-lehti eli luettavaa piisaa.

Kommentit