Perjantai, 06.03.2009

Blogi, perjantaina 06.03.2009

Lipponen antoi kovaa kyytiä omalle puolueelleen syyttäen SDP:tä populismistä. Lipponen totesi demareista, että ”ilman minkäänlaista avointa valmistelua SDP nyt sanoo noudattavansa ”kansan tahtoa”. Tämä on kuin suoraan populismin määritelmästä: kansaa johdetaan harhaan antamalla sellainen mielikuva, että presidentti kyllä hoitaa asiat”. Aikaa kovaa arvostelua puolueen yhdeltä johtavalta keskustelijalta ja taustavaikuttajalta.

Tänään eduskunnassa isoin asia on vasemmisto-oppostion johdolla tehty välikysymys eläkeiän korotuksesta. Mielenkiintoista kuulla tänään tulleeko demareilta työurien pidentämiseen muita ratkaisuja vai jääkö välikysymys vain tuolle eilen kirjoittamalleni Ei-linjalle. Sitä en toivo vaan toivon oikeasti, että nyt löytyisi vaihtoehtoja ja ideoita miten voisimme kestää tulevaisuuden haasteet. Itse olen valmis tällaiseen rakentavaa dialogiin ja sitä odotan nyt. Toiveikkaana.

Tänään kuitenkin aamusta Helsinkiin töihin ja sitten vielä ennen tuota täysistuntoa sivistysvaliokunnan kokous. Nyt Eduskuntaa kohden.

….

Päivä ja samalla myös viikko eduskunnassa näin päätöksessä. Tänään sivistysvaliokunnassa jatkoimme muutamien keskeneräisten töiden puurtamista ja myös aloitimme uutena tv-ohjelmien ja tallenteiden suositusikärajojen lainsäädännön uudistamista. Tämä on oikeastaan vasta osa suurempaa kokonaisremonttia jonka tavoitteena on uudistaa ikärajat tietyllä tavalla teknologia riippumattomiksi ja myös samalla entistä informatiivisemmiksi. Myös tulemme siirtämään entistä enemmän voimavaroja jälkivalvontaan sillä tässä maailmassa ei enää etukäteisvalvonnalle ole oikeastaan mitään mahdollisuuksia netin ja lukuisien tv-kanavien ja satelliitti kanavapakettien aikakaudella. Eikä siis oikeastaan syytäkään tai oikeastaan järkeä. Nyt tulemme uudistamaan lakia niin, että jakelijalla on etukäteisvastuu ja tämän mukaan ohjelmat saavat ikärajasuosituksia tai -rajoja ja myös sen kautta ulosajoaikoja. Itseasiassa nykyinen malli on ajanut pelin jo sellaiseksi, että esimerkiksi jakelija laittoi automaattisesti mm. Pieni talo preerialla -sarjan ikärajaksi DVD:lle 18 vuotta. Tällä tavalla jakelija säästyi tarkastusmaksuilta. Ja samalla Universal Pictures veti pohjan pois oikeastaan koko vanhalta ikärajamäärittelyltä. Vanhassa mallissa laskutus on ollut kaksi euroa minuutilta kun ohjelmia on etukäteistarkastettu ja sen kautta asetettu niille ikärajoja. Jos ohjelmaa ei etukäteistarkasteta sille tullee automaattiseksi K-18 -ikäraja, mutta samalla jakelija säästyy tarkastuslaskulta. Erityisesti tällaisten pitkein sarjojen kohdalla ryhdyttiin sitten Pieni talo preerialla -säästölinjalle tai kiertotielle. Toisaalta olemme tämän myötä aika erikoisessa tilanteessa. Sääntöjen mukaan tarkastamatonta elokuvaa ei saa näyttää lapsille ja näin tuokin vanha legendaarinen koko perheen sarja on periaatteessa tällaisella listalla.

No hieman laveaksi meni tämä sepustus, mutta kertoo siitä miksi olemme nyt kokonaisuudistuksen edessä. Itse nostin tänään esille keskustelussa myös sen, että voisi olla syytä yhtenäistää elokuvien ja tv-puolen merkintöjä ja suosituksia mm. pelimaailman kanssa. Mehän liityimme jo kuutisen vuotta sitten yleiseurooppalaiseen pelien itsesäätelyjärjestelmään eli ns. PEGI:n. Silloin tarkasteluun tulisi pidempi lista erilaisia aiheita eli Väkivalta Seksi Kauhu Huumeet Syrjintä Kiroilu, Huono kieli ja Uhkapelaaminen. Näin elokuvaa ostaessa voisi pelimaailman tapaan heti huomata millainen on elokuvan sisältö ja haluaako sitä sen myötä esimerkiksi lapselleen tai nuorelleen näyttää. TV-puolella tämä tarkoittaisi sitä, että nykyisen tavan mukaan ohjelmien ulostuloajat määräytyisivät niiden suositusikärajojen mukaan. Tuo merkkaus siis olisi vain lisäinformaatiota esimerkiksi dvd-elokuvia ostaville ja vuokraaville. Mutta tämä siis sen isomman remontin paikka.

Täysistunto tänään perjantain tapaan lyhyt ja nyt jo Riihimäen kautta kotona Lopella. Lopella ehdin vielä käydä paikallisessa Osuuspankissamme kiittämässä pitkään OP-Kiinteistökeskustamme vetänyttä Mona Levästä vuosista ja toivottamassa onnea uusiin haasteisiin Pohjolassa. Ja samalla tervetulleeksi toivottelemassa Oksasen Minnaan joka nyt jatkaa Monan saappaisi Lopella kiinteistövälittäjänä. Hieno juttu. Nyt vielä Pekkalan mökille piipahtamaan ja sitten vapaailta. Tekeekin hyvää.

Muutama sana vielä tästä eläkeriitelystä on pakko todeta. A-Studiossa eilen SDP:n Jutta Urpilainen totesi puolueensa tukevan palkansaajajärjestöjä niiden kaikissa toimissa. Nythän on väläytelty jopa yleislakon mahdollisuutta ja onkin pelottavaa jos yksi kolmesta puolueesta ryhtyy yleislakon puolustajaksi, tukijaksi ja jopa puuhaajaksi. Tämä olisi varsin erikoista kansanvallan suhteen ja äärimmäisen poikkeuksellista. Voimme olla montaa mieltä siitä onko hallitus toiminut asiassa järkevästi, mutta mitään sellaista hallitus ei ole tehnyt mihin sillä ei olisi oikeutta tai valtaa. Itse nyt toivoisin koko jutussa malttia ja järkeä. Tänään Jyrki Katainen piti erittäin hyvän puheenvuoron tv-uutisissa ja toivotaan, että sen myötä pääsemme asiassa eteenpäin. Puolueen uhkailu yleislakolla tai siihen kannustaminen on järein mahdollinen keino ja sitä ei voi kuin ihmetellä.

Kommentit