Lauantai, 07.03.2009

Blogi, lauantaina 07.03.2009

Eilen iltapäivälehdessä nousi jälleen esille tuo minunkin monta kertaa puhumani kohtuuton ja järjetön sakotusjärjestelmämme. Vai mitä mieltä voi olla siitä, että vaikka miljonääristä olikin kyse, että 60 km/h -alueella 80 km/h nopeudella hän olisi päässyt 115 euron rikesakolla ja nyt 82 kilometrin nopeudella sakkoa rapsahti 110 000 euroa. Ilta-Sanomien uutisessa rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen totesikin, että sakot ovat kohtuuttomat riippumatta siitä paljonko hän tällä hetkellä tienaa. Ja jatkoi ”on pulmallista, että suhteellisen vähäisestä teosta tulee näin kova rangaistus”. Ja Tolvanen samalla totesi, että maamme sakotuslinja tai järjestelmä on kansainvälisestä linjasta tämän takia juuri poikkeava.

Joensuun yliopistossa toimiva Tolvanen totesi, että esimerkiksi muissa Pohjoismaissa kiinteän sakon alue on paljon laajempi kuin meillä. Mutta toisaalta taas vastaavasti sakot ovat suurempia eli tuhansia euroja. Tulot vaikuttavat sakkoon vasta kun ylinopeutta on 30-40 km/h.

Olen täysin samaa mieltä ja aiheesta olenkin tehnyt eduskunnassakin muutosesityksiä. Olen esittänyt, että meillä otettaisiin käyttöön oikeudenmukaisempi ja paremmin yleisesti ylinopeuksia hillitsevä sakotusjärjestelmä ja toisaalta ajokieltoon oikeudenmukaisemmin vaikuttava pisteytysjärjestelmä. Tässä aiheeseen liittyvä uutinen. Täältä löytyy nuo itse toimenpiteeni asian korjaamiseksi. Toivotaan siis, että esitykseni etenevät ja saavat aikaan muutosta.

Tänään Salpausselän kilpailut Lahdessa ja hieman muutakin sielläpäin. Kohta siis Lahtea kohden.

Talvipäivä Lahdessa kisamontussa nyt takana. Sää meitä suosi vaikkei aurinko paistanutkaan, mutta muuten oikein mukava. Väkeä siis tungokseen asti ja tunnelma erityisesti sprinttien aikaan mahtava. Uskomaton meteli ja kannustus kun suomalaiset kisasivat stadionosuudella ja ainoa sääli oli kilpailun lepsu tuomaristo joka antoi voiton slovenialaiselle Petra Majdicille todella törkeän hiihdon jälkeen. Kuulemma pohtivat hylkäystä, mutta ei näköjään rohkeus riittänyt. Videolta tilanteen juuri vielä katsoin ja jos tuolla tavalla tuomaristo antaa tehdä niin tästä varsin herkästä ja vauhdikkaasta lajista menee kaikki hohto. Pirjo Muranen siis päivän ehdoton voittaja.

Salpausselälle on aina mukava mennä ja tänäänkin niin mäessä kuin ladulla hienoja suorituksia ja paljon myös tuttuja paikanpäällä. Tulen toistekin.

Kommentit