Perjantai, 05.10.2007

Blogi, perjantaina 05.10.2007

Kello 06.30 ja uuteen aamuun vaikka vielä on täysin pimeää. Syksy on tullut. Tänään aamulla uutiset vahvistivat eilistä kertomaani siitä, että kunta-alan reilut palkankorotukset sekä rasittavat että ennen muuta hyödyttävät kuntia. Nimittäin korotusten myötä käy niin, että kunnallisverotuotot nousevat monissa kunnissa ja tuovat näin merkittävästi lisätuloja kuntien ja myös valtion pussiin. Olen varma, että osassa kuntia kuntaveroa joudutaan nostamaan, mutta olen myös varma, että palkankorotukset näkyvät juuri edellä esitetyllä tavalla.

Uutisen takana on Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander joka totesi, että vaikka suuret palkankorotukset lisäävät menoja, ne kasvattavat myös valtion ja kunnan verotuottoja. Kianderin mukaan verotulojen kasvu saattaa olla jopa paljon ennustettua suurempi.

On hyvä, että nämä eri näkökulmat ja faktat saavat näkyvyyttä mediassa. On aina vaara, että tosiasiat jäävät retoriikan varjoon ja saavat tilanteesta täydellisesti väärän kuvan aikaan. Ja mikä minusta tärkeintä kunta-alalla jokainen on palkankorotuksensa ansainnut ja työtä jatkamme tulevaisuudessakin.

Nyt kuitenkin aamun liikenteeseen. Tänään kokoonnumme Helsingissä Valtion Liikuntaneuvoston työseminaariin Tapio Korjuksen johdolla ja päivällä sivistysvaliokunta ja sitten katsotaan nauttiiko hallitus eduskunnan luottamusta. Ensimmäinen välikysymys äänestyksessä.

….

Tänään sain tietoa Etelä-Suomen Sanomien uutisesta mikä käsitteli sairaanhoitajien palkkoja ja valtion mukaantuloa niihin. Jutusta sai täysin väärän kuvan minun kannastani ja onneksi täältä kun aiempiakin päivä selaa niin muuttumaton kantani selviää. Uutisesta sai kuvan, että olisin harkinnut tai ollut jopa tietämätön mitä äänestän tämän päivän välikysymysäänestyksessä. Suoraan välikysymystä ei uutisessa mainittu, mutta yhteys syntyi ja antoi väärän kuvan. Hallitus nauttii ehdottomasti 110 prosenttista luottamustani tässäkin asiassa. Näin tänään myös äänestin – ehdottomasti.

Meillä on nyt hallitus joka on aidosti ottanut huolekseen kunta-alan palkat ja naisvaltaisten alojen palkat ja itse olen valmis jatkamaan tätä työtä. Kun ratkaisu sairaanhoitajien palkoista syntyy – toivottavasti ilman lakkoa – silloin on selvillä ratkaisun kustannukset.

Itseasiassa koko välikysymys oli minusta sanalla sanoen törkeää politiikan tekoa hoitajien palkkakysymyksellä tilanteessa missä se oli täysin asiaton. Hallitus on tullut peliin mukaan 150 miljoonalla eurolla. Tällaista panostusta ei koskaan ennen valtiovalta ole palkkaratkaisuihin erityisesti naisvaltaisten alojen eteen tehnyt. Toivotaan, että työ voi jatkua.

Sitten muuten tähän päivään. Tänään siis aamulla Hotelli Arthuriin Valtion Liikuntaneuvoston seminaariin. Esillä neuvoston toiminta ja tuleva kausi. Sitten sivistysvaliokunta tänään EU-asioiden ympärillä ja tämän jälkeen ennen täysistuntoa vielä Eduskunnan portaille vastaanottamaan sairaanhoitajien mielenosoitusta. Olen samaa mieltä, että hoitoalalle tarvitaan palkankorotuksia mutta hieman harmitti nyt kohde. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen joutui pilkankohteeksi asiassa missä hän on ensimmäisenä puoluejohtajana ollut aloitteellinen ja hänen ansiokseen voimme hyvin laittaa sen, että kunta-alan palkat nousevat nyt 11-12,5 prosenttia – satoja euroja lähihoitajille, lastentarhanopettajille, kirjastojen työntekijöille ja jokaiselle kunta-alan työntekijälle. No tiedän, että Jyrki tietää toimineensa oikein ja toimisi samalla tavalla nytkin jos asia olisi edessä. Mutta hieman kohtuuttomalta tuntuu. Samaan aikaan SDP:n Eero Heinäluoma huudatti sairaanhoitajia palkka-asialla. Vähän ajan päästä huuto muuttui vihellykseksi – sairaanhoitajat muistavat, että Heinäluomalla ja SDP:llä olisi ollut mahdollisuudet asia hoitaa kuntoon viime vaalikaudella tai jopa 10 vuoden aikana jos halua olisi ollut. Populismilläkin on rajansa. Me kuitenkin jatkamme nyt uudella tavalla tavoitteena askel askeleelta kohti oikeudenmukaisempia ja työnvaatimia palkkoja.

Niin kuin radiossa tällä viikolla kyselyssä todettiin nauttii hallitus vahvaa kansankin suosiota. Taisi olla 75 prosenttia vastaajista hallituksen kannalla ja opposition toimet saivat vain muutaman prosentin kannatuksen. Ja näin kävi myös isossa salissa. Hallitus sai luottamuslauseen selvinluvuin ja vain yksi keskustalainen halusi kalastella irtopisteitä. Paula Sihto äänesti eri tavalla kuin kaikki muut keskustan, kokoomuksen, RKP:n ja Vihreiden kansanedustajat. Erikoista populismiä sekin. Mutta jokainen tekee politiikkaa tyylillään. Katsotaan salliiko keskusta tällaisen.

Täysi-istunnosta sitten Liikuntaneuvoston kokoukseen. Esillä lausuntoja ensi vuoden talousarvioon ja ajankohtaisiin liikunnan ohjelmiin ja myös muutamia nimityksiä. Sitten Riihimäelle ja Kulmakonditoriaan nauttimaan viikon päätös Latte. Tiukka viikko takana.

Kommentit