Perjantai, 04.09.2009

Blogi, perjantaina 04.09.2009

Tällä viikolla lähes kaikki mahdolliset jaossaolleet palkinnot kerännyt ulkoministerimme Alexander Stubb otti kantaa myös Suomi-brändiin. Hänhän tarttui tähänkin asiaa aivan uudenlaisella aktiivisuudella tultuaan ministeriksi ja onkin saanut aikaan hyvää keskustelua ja toimiakin. Stubb tosin jakoi kiitosta pidemmällekin ajalle mikä on totta. Maamme kuva on muuttunut varmasti viimeisten kolmenkymmenenvuoden aikana merkittävästi ja viime vuosina esimerkiksi Nokian vedolla erityisesti.

Mutta olen samaa mieltä Stubbin kanssa siitäkin, että olemme parempia kuin maineemme, joka on varmasti Stubbin sanoin ”laimea ja perustuu vanhoihin mielikuviin”. Tuoreimpien maakuvatutkimusten mukaan sijoitummekin vasta sijalle 18 maailman maista ja juuri tässä vaiheessa Stubb tuon Jorma Ollilan johtaman brändi-pohdintaryhmän perustikin. Ehkä tuohon laimeaan ja vanhoihin mielikuviin perustuvaan imagoomme voisikin hyvin sopia vastalääkkeeksi Stubbin hymyssä heittämä slogan ehdotus: ”Finland, even cooler than you think”. Varmaan juuri niin on.

Eilen presidentin valtaoikeuksien keskustelu sai uutta tuulta, kun presidentti Martti Ahtisaari otti aiheeseen kantaa Paasikivi-Seuran kokouksessa Helsingissä. Ahtisaari on tähän asti puolustanut presidentin valtaoikeuksia, mutta nyt mieli näyttää muuttuneen. Ahtisaarella oli aikanaan merkittävä rooli siinä, että valtaoikeudet jäivät nykyisiksi. Nyt hän myönsi tilaisuudessa, että hän on vaihtanut kantaansa. Valtiomiesmäisyyttään Ahtisaari korosti itseironiallakin ja myöntämällä sen, että mielipidettä voi vahvakin johtaja ja vaikuttaja vaihtaa perustellusti. Ahtisaari totesi, että ”ihmisen ei tarvitse elää tyhmien mielipiteittensä kanssa loppuelämäänsä”. Samalla hän kannusti katsomaan mallia esimerkiksi Itävallasta. Siellähän presidentillä ei ole suoraa valtaa, mutta häntä arvostetaan mielipidejohtajana. Tämä malli siis vaatii vahvaa presidenttiä toisessa mielessä. Mielenkiintoinen pohdinta Ahtisaarelta ja aihehan tulee pysymään pinnalla syksylläkin, kun perustuslain uudistamista pohtiva työryhmä antaa ehdotuksensa vielä tietääkseni tämänkuun aikana.

Nyt kello jo yli kahdeksan ja aika suuntana Karkkilan perjantaitorille. Siellä Kokoomus jo kuuntelee ja meitä ei pieni sade haittaa. Tervetuloa ostoksille ja juttelemaan. Itse olen paikalla kello 10-12.

Hieno aamu tänään Karkkilan torilla. Vaikka koko yön ukosti ja tuli vettä kuin saavista kaataen niin aamulla sää kirkastui ja aurinkokin meitä helli. Asuntoministerimme Jan Vapaavuori kävi jo ennen minua aamuvirkkuja tervehtimässä kokoomusteltalla ja itse olin paikalla sitten tuon kello kymmenestä puoleenpäivään. Karkkilan kokoomuslaisilla aivan uskomaton tsemppi nyt päällä ja jaossa ollut kermainen lohikeitto meni hienosti kaupaksi ja väkeä kokoomus-teltalla riitti. Kaksi teltaa oli ylitse muiden väen suhteen. Luonnollisesti vasemmistoliiton teltta keräsi Karkkilassa hyvin väkeä ja haastajana tässä kaupungissa kokoomus selkeästi kakkonen ainakin toriväessä mitattuna ja toivotaan, että se enteilee lisäprosentteja myös sunnuntaina kun uusintavaaliin Karkkilassa, Vihdissä ja Kauniaisissa lähdetään.

Karkkilasta sitten eduskuntaan ja Helsinkiin töiden pariin. Samalla tapasin lounaalla myös hyvän ystäväni ja hieman myös ensi viikon töitä tuli läpikäytyä. Mutta nyt kuitenkin kello jo näyttää yli yhdeksää ja lupasin vielä huomisaamuna mennä Karkkilaan K-Marketille yhdessä Jyrki Kataisen kanssa. Korva Kahvila siis sielläkin ja Kokoomus kuuntelee. Nähdään aamusta siellä kello 10-11.

Kommentit