Perjantai, 04.06.2010

Blogi, perjantaina 04.06.2010

Keskusta puolueen haamujäsen kohu alkaa saada sellaisia piirteitä, että ministeriön on syytä puuttua siihen. Ei siinä mitään jos itse keskusta on halunnut näyttää isommalta ja haalinut listoilleen haamujäseniä, mutta se, että vastaavia keksittyjä jäseniä on myös keskustanuorten jäsenluetteloissa onkin sitten vakavampi asia. Ai miksi?

No siksi, että Keskustanuoret ovat saaneet vuosia merkittäviä summia valtiolta tukea ja yhtenä keskeisenä perusteena tuelle on ollut jäsenmäärä. Nuorisojärjestöjen saama tuki siis riippuu hyvin vahvasti juuri riippuu jäsenmäärästä, joka valejäsenien avulla on Keskustanuorilla varsin suuri. Esimerkiksi tänä vuonna keskustanuoret rohmusi valejäseniensä avulla peräti 682 000 euroa valtiolta. Jäsenrekistereihin on kirjattu haamujäseniä mm. henkilöitä jotka eivät koskaan ole puolueeseen liittyneet.

Tilanne on siinä määrin vakava, että se täyttää varmasti ainakin jonkinasteisia petoksen tai vähintäänkin epärehellisyyden merkkejä ja se on siksi selvitettävä. Nuorisojärjestöjen valtionavustuksista vastuun kantaa ministeri Stefan Wallin, jonka on nyt syytä selvittää miten näin on päässyt käymään. Eilen keskustan hallintopäällikkö Aki Haaro kertoi ainakin Uudelle Suomelle, että ”perhevaltakirjalla”, johon jo nyt myös tietosuojavaltuutettu on puuttumassa, liitettyjä jäseniä on keskusta puolueessa jopa 50 000 eli puhutaan kohtuullisen suuren luokan jutusta. Professori Jukka Mähön on todennyt lisäksi, että keskustan valtakirjamenettely rikkoo jopa perustuslain yhdistymisvapautta. On siis syytä selvittää kuinka pitkästä huijausperinteestä on kyse ja ryhtyä toimiin valtionosuuden takaisin perimiseksi ja asian korjaamiseksi. Ministeri Wallinin on toimittava ja pian.

Taidanpa itse tänään selvittää, ettei vaan kuka olisi minuakin jäseneksi ilmoittanut.

Eilen illalla saimme myös harmillisen uutisen. FIS ei ole vieläkään antanut anteeksi 2001 tapahtumia. On surullista, että Lahti joutuu nyt kisajärjestäjänä kantamaan tällaista urheiljoiden ja heidän valmentajien niskaan heittämään taakkaa vuodesta toiseen. Olisi jo oikeus ja kohtuus myöntää, että Lahti teki silloinkin yhdet kaikkien aikojen kisoista ja nyt olisi jälleen aika näyttää parasta osaamista. FIS kuitenkin päätyi jälleen toisen kerran viime metreillä tekemään ratkaisun ohi Lahden ja nyt 2015 kisat vei yhdellä äänellä Falun. Kiitokset kuitenkin kaikille kisojen hakuprosessiin vaikuttaneille ja työtä tehneille. Seuraaviin kisoihin olemme vielä valmiimpia. Silloin ei enää muuta mahdollisuutta ole. Upea Salppurin MM-kisaputki 1926, 1938, 1958, 1978, 1989 ja 2001 ansaitsee silloin jatkoa sitten 2017.

Juuri saimme muuten tiedon myös siitä, että saamme eduskuntaan vielä ennen kesää hallitukselta pitkään työstetyn esityksen kotikuntalain uudistamisesta. Uudistus on erittäin merkittävä, sillä sen voimaantulon jälkeen kaikki voivat valita ensi vuoden alusta lähtien vapaasti kotikuntansa. Oikeus siis tulee myös laitos- ja perhehoidossa oleville, mutta myös vammaisille sekä vanhuksille jotka käyttävät asumispalveluita. Nykymallissahan ei vapaa muutto-oikeus ja vapaaoikeus valita kotikunta ole toteutunut tällaisissa tilanteissa kun sopua esimerkiksi hoidon kustannuksista ei ole löytynyt. Nyt uudistuksen jälkeen kaikilla on vapaa oikeus valita tuo oma kotipaikka ja näin esimerkiksi laitoshoidossakin olevat voivat muuttaa lähelle omaisiaa, lapsiaan ja perheitään esimerkiksi.

Idea uudistuksessa on se, että uusi valittu kotipaikkakunta arvioi aina tällaisissa tilanteissa muutajan palvelutarpeen ja järjestää sen tasavertaisesti muiden kuntalaisten palveluiden kanssa. Tärkeää on myös huomata se, että tässäkin tapauksessa hoidon kustannuksista vastaisi kuitenkin edelleen entinen kotikunta. Tämä siis käytännössä tarkoittaa sopimusta kustannuksista kuntien kesken. Mutta itse asukkaan ei omaa muuttoaan tarvitse perustella ja toivotaan, että tämän odotetun uudistuksen jälkeen maamme myös ratifioi YK:n vammaissopimuksen, jonka mukaan kotikunnan ja asuinpaikan vaihtoa rajoittavat säännökset rikkovat ihmisoikeuksia.

Tällaista reilua ja inhimillistä kotikuntalakia on kaivattu ja nyt se tehdään.

Nyt jälleen eduskuntaa kohden. Loppukiri kevään energiapaketin käsittelyssä ympäristövaliokunnassa on alkanut ja pian pitäisi myös valmistakin tulla. Sivistysvaliokunta ei tänään kokoonnukkaan eli päivällä aikaa hieman muille töille ja täysistunnon jälkeen vielä yksi tapaaminenkin kalenterissa. Mutta nyt eduskuntaa ja töitä kohden.

Tänään myös Puolutusvoimain lippujuhla eli marsalkka Mannerheimin syntymäpäivä. Tänään myös 50 vuotta kuluneeksi siitä kun Helsinkiin paljastettiin upea Aimo Tukiaisen Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas. Marski oli muuten maamme presidenteistä ensimmäinen, jolle alettiin suunnitella patsasta. Hieman ennen vuonna 1959 kuitenkin K. J. Ståhlbergin patsas ehti valmistua ja itseasiassa vielä hieman ennen Helsingin patsasta paljastettiin myös meille Hämeeseen Lahteen Marsalkan ratsastajapatsas joulukuussa 1959. Tuon Lahden patsaan veisti lahtelainen kuvanveistäjä Veikko Leppänen. Tänään siis kiitos jälleen kerran veteraaneille maamme pelastamiseksi. Kaikki voisi olla hyvinkin toisin.

….

Näin se eduskuntaviikko jälleen päätökseen. Kiitos teille palautteesta liittyen tuohon maanmyyntiin ulkomaalaisille ja ulkomaalaisten sijoittamiin euroihin mm. Suomen matkailukeskusten kehittämiseen. Muutama oli sitä mieltä, että ei saa myydä ulkomaalaisille ja valtaosa kanssani samaa mieltä, että myydään vaan kunhan pelisäännöt selvät. Keskustelu varmasti jatkuu ja toivotaan, että nuo säädökset saadaan sellaisiksi, että kaikki velvoitteet tulee hoidetuksi ja mielellään myös niin, että kauppaa tehdään vastavuoroisesti tai sitten tyydytään kumpaankin suuntaan vain vuokraamiseen.

Päivän ympäristövaliokunta jatkoi samaa aihetta ja istunto tänään perjantaiseen tapaan lyhyt. Yksi palaveri vielä eduskuntavaaleihin 2011 liittyen eduskunnassa ja nyt kotona. Vapaailta ja ajattelimme sen käyttää mökillä. Huomenna sitten jakamaan Kunnon Kaveri -palkintoa Lopen Kirkonkylän koululle esimerkilliselle kuudesluokkalaiselle. Olisikohan jo noin viidestoistakerta kun palkinnon saan jakaa. Sitten iltapäivällä avaamaan Villa Vesperin 25. juhlanäyttely Lopen Sajaniemeen. Nautitaan tästä illasta ja vielä enemmän huomisesta.

Kommentit