Perjantai, 02.05.2008

Blogi, perjantaina 02.05.2008

Mannerheimin Lastensuojeluliitto saa tänään uuden pääsihteerin, kun Mirjam Kalland aloittaa virallisesti työnsä. Kalland on ottanut jo ennen virallista starttiakin aktiivisen ja puhuttelevan otteen. Ja tänäänkin tietynlaisessa työhöntulohaastattelussa tuore pääsihteeri nostaa esille tärkeän asian. Kalland totesi aamulla Huomen Suomessa, että lapsen kehityksen turvaaminen on yksi yhteiskunnan tärkeimmistä tehtävistä ja hänen mielestä maassamme on moni asia kunnossa tämän velvollisuuden täyttämiseksi. Kalland luetteli aamulla neuvolat, päiväkodit ja koulut, mutta samalla oli huolissaan ennaltaehkäiseväntyön resursseista ja terveyttä edistävistä palveluista. Olen äärimmäisen samaa mieltä pääsihteerin kanssa. Olen itse puhunut että tänään meillä hoidetaan vai oiretta tai oireita ei itse syytä. Olen myös samaa mieltä siitä, että tässä työssä palveluiden vähentyminen näkyy todella nopeasti ja tällaisen hoitamattoman ruuhkan kanssa nyt saamme monessa kunnassa tehdä työtä. Asia olisi vaatinut syyn hoitamista jo vuosia sitten. Monet ongelmat lähtivät liikkeelle lama-ajan pakkosäästöistä, mutta sen jälkeen syyn hoito olisi minusta pitänyt hoitaa paremmin kuntoon kuin mitä se nyt 2000-luvun alussa on ollut.

Kalland totesi, että hän haluaa nyt kiinnittää yhteiskuntamme huomiota nimeomaan siihen, että varhaisilla toimenpiteillä on vaikutusta pitkälle lapsen elämään. Kallandin pitkä tutkijatausta varmasti antaa näille puheille painoarvoa ja lisävaikutetta vaikka toisaalta näissä asioissa ei nää pitäisi kaivata yhtään enempää herättelyä. Mutta toisaalta on hyvä – mitä enemmän tästä puhutaan – sitä enemmän saamme aikaan. Toivon todella, että saamme nyt hoidettua itse syitä mm. neuvoloiden, nivelvaiheiden eli niiden hetkien aikaan kun lapsi siirtyy päivähoitoon, päivähoidosta eskarin kautta kouluun, siellä yläkouluun ja peruskoulun jälkeen jatko-opiskeluun. Niissä on vakavat paikat ja niissä riittävä opinto-ohjaus esimerkiksi on ratkaisevassa roolissa. Myös toimet nyt erityis- ja tukiopetuksen lisäämiseksi ovat oikeita ja myös opetusministerimme toimet opetusryhmien kokojen pienentämiseksi. Myös opettajien nyt kirjattu oikeus täydennyskoulutukseen on tässä työssä enemmän kuin tärkeää. Oikeita ratkaisuja, mutta duunia riittää vielä. Mutta samalla haluan toivottaa tuorelle pääsihteerille onnea työhön jolla on merkitystä.

Tänään oma päiväni menee töissä. Ensi viikolla paljon isoja asioita tulossa ja niiden valmisteluun tänään aikaa. Illansuussa sitten josko saisi vielä puutalkoot aikaan. Voisi olla sellainen mukava päätös tälle päivälle. Mutta nyt töihin.

….

Kello 21.51 ja pitkä päivä takana. Sainkin mukavasti tulevia töitä pakettiin ja ensi viikkoon hyvä katsoa ja edetä. Päivällä ehdin piipahtamaan myös Riihimäellä. Hieman ostoksia ja matkaan myös pari kymmentä pihasyreenintainta ja sitten takaisin Pekkalan mökille. Neljä tuntia urakoimme puuhommissa vanhempieni ja Ella -tätini kanssa ja nyt urakka valmis. Kroppa kertoo, että jotain on tehty. Täytyy toivoa, ettei vallan kipeäksi tule sillä sunnuntainan meidän tallin kauden avausestekisat ja hyppääminen on paikat jäykkinä vähemmän mukavaa.

Illan uutiset kertoivat, että Jutta Urpilainen on nousemassa SDP:n uudeksi puheenjohtajaksi. Itse olen Jutan kanssa saanut tehdä töitä reilun vuoden sivistysvaliokunnassa ja täytyy todeta, että terävän, osaavan ja aatteellisen naisen saavat johtoonsa jos näin menevät loppuun asti. No paljon tietysti ehtii vielä tapahtua ennen heidän puoluekokousta, mutta Jutalle tsempit tiukkaan taistoon. Käy miten tahansa niin hänessä on tulevaisuutta – ainakin SDP:n tulevaisuutta.

Miehet ei nyt ole kovin kovassa huudossa SDP:n puheenjohtajapelissä. Jouko Skinnarin tilanne on tuoreen tutkimuksen mukaan kaikkein synkin. Häntä ei kannatta yksikään puoluekokousedustaja. Oho! Ja ei Kimmo Kiljusen ja Johannes Koskisen tilannekaan paljon parempi ole. Molemmat saavat taakseen yhden tukijan. Tuore demarinimi Ilkka Kantolakin pesee nämä konkarit mennen tullen. No sentään Erkki Tuomioja kerää hieman kannatusta ja ykkösenä 65 äänellä ennen siis kovaa nousua tekevää Jutta Urpilaista, jonka takana on nyt 57 puoluekokousääntä. No loppujen lopuksi tämä Ylen selvitys näyttää siltä, että SDP saa naisjohtajan Heinäluoman seuraajaksi. Tuomioja häviää tämän hetken tiedon mukaan nimittäin kaikille naisille eli Urpilaiselle, Miia-Petra Kumpula-Natrille ja Tarja Filatoville. Mielenkiintoinen tilanne.

Vappupuheita kun tuossa hieman selailin niin täytyy todella ihmetellä tuota Eero Heinäluoman intoa sulkea Nato-ovi lopullisesti. Olenkin enemmän kuin tyytyväinen, että keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen ilmoittautui eri linjoille ja pitää nykyistä optiolinjaa oikeana. Eli tällä vaalikaudella ei jäsenhakemusta jätetä, mutta itsekin olen sitä mieltä, että ei ole mitään järkeä sulkea ovea SDP:n linjan mukaan lopullisesti. Nato kehittyy koko ajan ja yhä suurempi rooli mm. kriisinhallinnassa ja vastaavissa tehtävissä. En ymmärrä miksi emme tällaista mallia voisi harkita jo kehitys jatkuu näin myönteisenä. Ja toisaalta meidän tulee tavalla tai toisella pystyä pitämään maamme puolustus uskottavana. Siinä perustana tulee minusta jatkossakin olla yleinen ja yhtenäinen asevelvollisuus, mutta materiaalia ja panostuksia siihen tarvitsemme selkeästi lisää. Samaan aikaan miesvahvuutta on varmasti mahdollista nykyteknologian myötä myös laskea. Neljännesmiljoonan miehenkin joukot vielä erittäin suuret ja uskon, että puolustuksemme perustuu tulevaisuudessa enemmän muuhun kuin määrälliseen voimaan.

Omassa vappupuheensaan pääministeri Matti Vanhanen totesi mm., että tuloratkaisun lopputulos on sen muotoa tärkeämpi. Vanhasen mukaan sinivihreälle hallitukselle on tärkeintä, että työmarkkinaratkaisu edistää talouskasvua, työllisyyttä ja kilpailukykyä. Allekirjoitan itse tämänkin. Ja myös sen, että myös seskitetty ratkaisu on edelleen oltava keinovalikoimassa, mutta sopimuksen muodon ratkaisevat tietenkin järjestöt. Samalla Helsingin Vihreä Vappu tapahtumassa puhunut Vanhanen totesi, että hallituksen kovan tavoitteen eli 80 000 – 100 000 uuden työpaikan syntyminen edellyttää kansainvälisen talouden kehityksen ja palkkakehityksen muodostumista työllisyyttä tukevaksi.

Ministereistämme peruspalveluministeri Paula Risikko puhui vappuna Seinäjoella ja käsittelu mm. sitä, että työelämään osallistuminen kuuluu myös vammaisten ihmisen perusoikeuksiin. Risikko käsitteli hyvin ajankohtaista asiaa eli sitä miten nyt jo moni työnantaja kertoo pätevästä työvoimasta olevan pulaa ja samaan aikaan olisi paljon potentiaalia saatavana mm. vajaakuntoisten joukosta. Itse olen puhunut ns. kevennetystä työstä ja se koski juuri vajaakuntoisia ja myös olisi mahdollisuus lapsiperheille. Risikko totesi puheessaan, että ”vammaiset henkilöt haluavat myös olla mukana työelämässä ja tuoda siihen oman ammattitaitonsa. Sosiaali- ja terveysministeriössä työskennellään myös sen eteen, että suomalainen yhteiskunta olisi tasa-arvoinen, ihmisiä ei syrjittäisi ja kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet osallistua yhteiskuntaan ja sen päätöksentekoon”. Jälleen hyviä nostoja Risikolta ja tällä saralla pitää toimia aktiivisesti ja tehokkaasti tuloksien saavuttamiseksi. Se on sekä inhimillistä jokaisen ihmisen näkökulmasta, mutta myös tärkeää yhteiskuntamme kannalta. Työpanoksia tarvitaan.

Ja kun vielä poimitaan puolustusministerimme Jyri Häkämiehen vappupuhe niin siinähän niitä jo olikin. Häkämies puhui vappuna mm. energiasta ja totesi, että energiaratkaisuissa ilmastomuutoksen torjumiseksi tarvitaan kaikki ratkaisuja, joilla energian saatavuus ja kohtuuhinta turvataan mutta samanaikaisesti päästöjä vähennetään. Häkämies totesi, että eri energiavaihtoehtojen vastustaminen ei johda todellisiin ratkaisuihin ja juuri Kokoomus edustaa energia- ja ilmastopolitiikassaan järkivihreyttä. Olen samaa mieltä, että kaikki vähäpäästöiset keinot tuulivoimasta ydinenergiaan on otettava käyttöön ja mitä enemmän eri vaihtoehtoja suljemme pois niin sitä enemmän se näkyy kukkarossamme. Häkämies totesi, että vesivoiman lisärakentamiseen on varauduttava ja useamman kuin yhden ydinvoimalan rakentaminen näyttää perustellulta. Ollaan samaa mieltä.

No itseasiassa yhteen puheeseen on vielä pakko hieman tarttua. Siinä puhutaan nimittäin myös asiaa. Joensuussa puhunut keskustalainen liikenneministeri Anu Vehviläinen arvosteli vappupuheessaan aika kovin sanoin SDP:tä sen pelottelutaktiikasta. Vehviläinen mainitsi mm. SDP:n asettumisen vastustamaan hallituksen käynnistämää yliopistouudistusta ja samalla ”SDP pelottelee kansalaisia kertomalla tarinaa, että hallitus olisi yksityistämässä yliopistot. Väite ei pidä paikkaansa, mutta on samalla hyvä osoitus laajemminkin demareiden oppositiopolitiikan tyylilajista: pelottele, pelottele, pelottele”.

Olen Vehviläisen kanssa samaa mieltä tuosta SDP:n oppositiopolitiikasta ja sen tyylistä, mutta myös siitä, että yliopistouudistuksemme tavoitteena on nimenomaan vahvistaa yliopistojen toimintamahdollisuuksia globaalissa kilpailussa ja kovaa vauhtia muuttuvassa maailmassa. Sekin on totta, että uudistuksen taustalla on vuosien valmistelu- ja selvitystyö ja yliopistouudistusta valmistellaan yhteistyössä koko yliopistoyhteisön kanssa. On myös totta, että hallituksemme on sitoutunut siihen, että yliopistojen perusrahoituksen taso säilyy ja nyt mahdollistettava järjestely tuo uusia rahoituselementtejä yliopistoille. Vehviläinen kertoi aivan oikein, että koko mallin ”lähtökohtana on, että yliopistot saavat käyttörahoituksensa jatkossakin valtion talousarvion kautta”. Tätä tosiasiaa ja montaa muutakin vasemmisto-oppositio yrittää nyt sumuttaa ja hämärtää. Aihe myös tässä kuussa vielä välikysymyskeskustelussakin. Tosin minusta kysymyksen lihat aika ohuet olemattomien luiden ympärillä. Mutta puhutaan nyt siitä sitten seuraavat viikot. Itseasiassa se siinä keskustelussa hyvä, että saamme tärkeän aiheen isoon saliin ja perusteelliseen keskusteluun. Tulee tavoitteemme ja tekemisemme hyvin selkeästi esille ja hallitus saa luottamuslauseen. Ei tällä kysymyksellä vene edes keinahda. Tyyntä.

Mutta nyt vapaailta. Vielä hetki lehtien parissa ja huomenna jatketaan.

Kommentit