Lauantai, 03.05.2008

Blogi, lauantaina 03.05.2008

Ruuan hinnannousu on noussut puheenaiheeksi ja syystäkin. Niin kuin joskus totesi näkyy tämä raaka-aineiden hinnannousu nyt jo myös kouluissa. Juuri viime viikolla jälleen yksi opettaja totesi, että enää ei aikuinen pärjää kouluruualla koko päivää. Itse muistan, että niin oli vielä muuta vuosi sitten ja itseasiassa tämä ruokatuotteiden hinnannousu on varsin lyhyen ajan ilmiö. Tuo aikuisen kommentti kertoo paljon. Niin kuin Tuntemattomassa todettiin: En mä mitää niistä kalorioista tiedä, mutta mun vatsa sanoo, että niitä on liian vähän. Lahtela totesi samassa kirjassa että yritäs valittaa niin ne lyö eteen sellaiset rätingit, että sulla ei yksinkertaisesti voi olla näläkä. Ei ehkä sanatarkkoja lainauksia, mutta muistin varaisia ja ajatus tärkein. Jos tämä nyt alkaa olla myös arkipäivää kouluissamme niin on pakko asialle tehdä jotain. Samalla euro tai melkeimpä senttimäärällä ei enää ravitsevaa annosta saa edes hyvä kokki aikaiseksi ja homman tarvitsee mennä niin, että vatsakin tietää saaneensa kalorioita tarpeeksi.

Mistä tähän nyt tartuin. Siitä, että keskustelut ruuan alv:n alentamisesta on viime aikoina kiihtynyt. Hallitushan on tehnyt päätöksen, että ruuan alvia lasketaan syksyllä 2009. Aikataulua on haluttu myös aikaistaa, mutta ainakin keskustan maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ja pääministeri Matti Vanhanen näyttävät pitävän kiinni sovitusta aikataulusta. Näin pitääkin toimia ja mahdollisista aikaistuksista tulee sopia yhteisessä pöydässä. Keskustan Korhonen ja Kaikkonen ovat vaatineet ruuan alvin alentamista sovittua nopeammina.

Haaste tuossa ruuan alvin alentamisessa on kuitenkin ilmeinen. Jollain tavalla pitäisi voida taata, että ale menisi ruuan hintaan eikä hukkuisi matkalla pellolta ruokapöytiin. Riittääkö tässä pelkkä sana niin sitä pitää pohtia ja kauanko tuollainen ale sitten kestäisi, sillä emmehän voisi mitään hintakattoja ryhtyä määrittelemään. Minusta tärkeintä olisikin tehdä kestäviä ratkaisuja niin, että meidän suomalaisten ostovoima paranisi ja näin syntyisi liikettä ruokkimaan myös työelämää.

Ehkä kuitenkin tässäkin asiassa keskustan ykköskärjen mielipide on painavin. Vanhanen toppuutteli puheita ruuan alvin alennuksen nopeuttamisesta Verkkolehti Apilassa. Vanhanen totesi, että hallitus pitää kiinni ruokaveron alentamisen alkuperäisestä aikataulusta ja että hän ei pidä alennuksen aikaistamista järkevänä samaan aikaan, kun ruoan maailmanmarkkinahinta on nousussa. Vanhanen totesi, että ”Jos ruokaveroa alennettaisiin samalla, kun ruoan hinnat ovat nousussa, olisi vaikea kontrolloida sitä, menisikö alennus hintoihin”. Eli juuri tämä sama problematiikka jota edellä kuvasin.

Ruuan alv:n alennus ja palkkaverotuksen alennus eivät kulje lisäksi käsikädessäkään eivätkä ole toisiaan poissulkevia – vaihtoehtoisiakaan. Siksi kannattaisikin ehkä miettiä tuloverotuksen tasaista kevennystä jo ensi vuoden alusta. On totta, että tuloverojen alennus korkean inflaation aikaan voi olla vaarallinen ratkaisu, mutta itse uskon siihen kuitenkin. Itseasiassa se on aika erikoista ja harvinaistakin, että samaan aikaan kun meillä varsin korkea inflaatio niin samaan aikaan talouskasvu on hidastumassa. Tuloveron kevennyksellä olisi uskoakseni kuitenkin ratkaiseva merkitys juuri ennusteisiin joiden mukaan taloutemme on ainakin hieman jäähtymässä vaikka se osaltaan voisi ruokkiakin inflaatiota. Tätä problematiikkaa pohditaan varmasti nyt tulevana kesänä hallituksen budjettiriihessä.

Tänään aivan hieman töitä sovittuna ja muuten aikaa kirjoitella ja myös lukea ja vain olla.

….

Päivä on taas mennyt vauhdilla. Päivällä piipahdimme Riihimäen UA:n järjestämässä Tartu Rattiin -tapahtumassa Graniitin aukiolla. Tapahtumassa esiteltiin moottoriurheilua kiinnostuneille ja kaikille kaupungilla likkuneille ja menestyksekkäänä ja monipuolisena seurana riksulaisilla olikin mitä esitellä. Paikalla oli kalustoa kauko-ohjattavista autoista rallin F-ryhmäläisiin, historickalustoon ja rallin SM-sarjan tuoreimpiin menopeleihin. Eikä jokkistakaan oltu unohdettu. Tartu rattiin on moottoriurheilun kansallisen keskusliiton AKK-Motorsportin uusi konsepti esitellä ja tarjota nuorille mahdollisuus päästä moottoriurheilun pariin turvallisesti ammattilaisten opastamana ja ilman suuria kuluja. Mainio idea AKK:lta ja tällaista toimintaa mielellään näkisi lisääkin. Tästä on hyvä jatkaa. Lisätietoa näistä Tartu Rattiin -tapahtumista ja leireistä löytää netistä osoitteesta www.autourheilu.fi.

Graniitilta sitten menimme Riihimäen UA:n kartingradalle Lavintoon missä serkkuni oli perheensä kanssa tutustumassa ja harjoittelemassa. Olikin mahtava kevät tai pitäisikö jo sanoa kesäpäivä. Aika meni kuin siivellä ja myös Satu pääsi kokeilemaan motorsportia. Nyt kuitenkin jo kotona ja hetki töitä ja sitten illalla jääkiekon MM-pelien pariin.

Tuo varapuheenjohtajakampanjamme tukisivusto Facebookissa kerää todella mukavalla tahdilla väkeä. Kiitos kaikille mukaan liittyneille ja kiitos myös palautteesta ja ideoista ja ajatuksista liittyen kampanjaamme ja liittyen puolueeseemme ja politiikkaan yleensä. Toivon, että tällainen yhteydenpito, sparraus ja ideointi voi jatkua tulevaisuudessakin. Yhdessä olemme vahvempia.

Kommentit