Perjantai, 02.01.2009

Blogi, perjantaina 02.01.2009

Uusi vuosi alkaa siis epävakaissa tunnelmissa. Toivotaan, että pahimmat ennustukset eivät toteudu ja pystymme jatkamaan tästä määrätietoisin askelin eteenpäin. HS-Gallupin joulukuun tulokset kertovat, että meidän suomalaisten mielissä työttömyyden torjunta on nyt nousussa yhdeksi hallituksemme tärkeimmäksi tehtäväksi ja itse tuon huolen kyllä allekirjoitan ja vahvistan. Itseasiassa työllisyys ja suomalaisen työn ja työntekemisen kannattavuuden ja kannustavuuden lisääminen on onneksi ollut sinivihreän hallituksemme keskeisin painopiste heti vaalikauden alusta lähtien. Eli siis jo ennen kuin tästä taloudenturbulenssistä oli vielä mitään tietoa. Se on itseasiassa varsinkin meille kokoomuslaisille yksi tärkeimmistä tavoitteista – työnteon tulee aina olla kannattavaa ja työpaikkoja pitää pystyä löytämään erilaisissa elämäntilanteissa eläville ihmisille.

Merkille pantavaa tuossa HS-Gallupin tutkimuksessa on se, että nyt työttömyyden torjunta on ohittanut tärkeyslistalla myös ilmastonmuutoksen hillitsemisen. Työttömyyden torjunta on tärkeyslistalla nyt kolmantena listan perinteisten kärkisijojen pitäjien eli hyvinvointipalvelujen turvaamisen ja köyhyyden vähentämisen kannoila. Tutkimuksessa kokoomuslaisesti ajattelevat pitävät onneksi edelleen hyvinvointipalveluita ykkösenä, mutta työttömyyden torjunta saa meikäläisiltä tässä HS-Gallupissa myös paljon kannatusta ja on tärkeänä tavoitteena korvannut verojen alentamisen. Itseasiassa toisaalta näillä kahdella toimella on erittäin vahva yhteystoisiinsa eli sinänsä en näe tuossa mitään merkittävää muutosta. Ehkä hienoinen painopistemuutos, mutta verojen alentaminen on nimenomaan yksi tärkeä keino ylläpitää suomalaista työllisyyttä ja työtä. Mielenkiintoinen tutkimus meidän suomalaisten tämän hetken ajatuksista kokonaisuudessaan aamun Hesarissa ja toivotaan, että meistä itse kukin toimii nyt myös tämän tavoitteen eteen. Tärkeänä vaikuttajana kotimaisen työn tukeminen mm. ostopäätöksin.

Lueskelin tuossa hieman muiden blogeja ja en täytyy todeta, että pääministeri Matti Vanhasen päiväkirjamerkintä – viimeinen sellainen viime vuodelta – oli aikalailla mielenkiintoinen. Vanhanen käy läpi blogissaan taloustilannetta ja maamme hallituksen toimia sen edessä. Merkillepantavaa oli sekin, että Vanhanen oli tutustunut huolella myös opposition vaihtoehtoiseen budjettiesitykseen. Siitä Vanhanen kirjoittaa näin: ”Luin tarkkaan opposition budjettikäsittelyssä tekemät äänestysesitykset. Pelkästään liikenneministeriön budjetti olisi lähes kaksinkertaistunut. Sosiaali- ja terveysministeriöön esitettiin miltei 3 miljardia lisämenoja jne. Mutta yhtään järkevää esitystä yritysten tai viennin lainottamiseksi en nähnyt. Ylipäätään rahoituskriisiin ei lääkkeitä esitetty. Tuntuu, että oppositiolla on täysin eri käsitys taudin luonteesta ja se on hypännyt suoraan pelastamaan naapuritaloa. Opposition esitysten uskottavuus on silmissäni heikko, kun sen perusanalyysi tuntuu olevan niin erilainen”. Varsin mielenkiintoinen toteamus, johon on tosin varsin helppo yhtyä.

Vanhanen kirjoittaa vielä, että ”mutta nyt paukut on käytettävä mahdollisimman järkevästi. Jokainen lisäeuro, joka nyt käytetään joudutaan lähivuosina maksamaan takaisin.” ”…tärkeä lukuohje myös tammikuun lopun elvytyspakettiin on lisäeurojen väliaikaisuus – haemme toimia, jotka ovat hyvin kohdennettuja ja luonteeltaan väliaikaisia, jotta niiden kustannusrasitteesta ei tulisi pysyvää”. HUOM! Lainaukset Matti Vanhasen Nettiblogista.

Olen täysin samaa mieltä ja luotan tässä työssä erittäin vahvasti arvostetun ja osaavan valtiovarainministerimme ja pääministerin hyvään yhteispeliin. Nyt on tehtävä oikeita ratkaisuja. Irtopisteiden keräämiseen ja miljardien jakopolitiikkaan ei minustakaan ole varaa.

….

Upealta näyttää tuo ilma jälleen tänään. Hieman kirpakkaampi pakkanen tekee hyvää ja tietenkin tuo aurinko saa jotenkin tässä sydäntalvella aina mielen virkeäksi. Tänään ei töitä paljoa sovittuna. Hieman kirjoitushommia, mutta ei sen kummempaa. Niin itseasiassa muutama yhteydenotto odottaa vastauksia eli ne tänään myös luvassa. Kiitos niistä kysymyksistä ja ajatuksista myös.

….

Päivä jälleen iltaan taittuu ja monenlaista on tänäänkin aikaansaatu. Päivällä ensin hieman kunnantalolla asioita hoitelemassa ja sitten oikeastaan koneen kanssa muu päivä. Näin viikonlopuksi kaikki jälleen valmista ja kohta ajattelimme jo kuusesta luopua vaikka ei vielä aivan loppiainen olekaan. Taisi päästä kuusemme heti alussa kerrna kuivaksi eikä herätteetkään enää riittäneet. Neulaset siis löysivät tiensä lattialle. No se kohta pois, mutta jätetään joulua muuten loppiaiseen asti.

Tänään saimme tuoreimmat kannatusluvut puolueille. Nöyräksi vetää. Aivan mahtavat luvut meille ja puolueemme suosio on edelleen vain kasvanut vaikeista ajoista ja suurista päätöksistä huolimatta. Vastuunkantoa siis arvostetaan. 24,2 prosenttia on sellainen kannatus että sitä on harvoin nähty ja ennen muuta se, että kuukaudentakaisesta kannatus on vielä noussut lähes prosenttiyksikön niin tekee tuloksesta todella kovan tässä tilanteessa. Se antaa valtakirjaa jatkaa tätä työtä samalla linjalla eteenpäin, mutta se laittaa myös nöyräksi. Kannatus tulee ansaita joka päivä uudestaan ja hyvä on muistaa myös se, että aina gallupit kertovat jo menneen tilanteen. Tänään on jälleen uusi päivä.

SDP:n tilanne näyttää olevan eritätin tukala. Urpilaisen etsikkoaika on mennyt ja kannatuslukuja ei ole saatu kääntymään nousuun. Jotain puolueen tilasta kertoo nuo jatkuvat sisäiset riepottelut lehtien palstoilla. On vaadittu omaa väkeä katsomaan peiliin ja tänään puheenjohtaja Urpilainen sai kovaa arvostelua kokeneelta demarivaikuttajalta. ”Politiikan toimintakenttä on jossain muualla kuin kristallilamppujen tai verkkosukkien maailmassa”. Ei tuollaiset sisäiset ristivedot lehdissä voi ainakaan olla eduksi yhteiselle puolueelleen. Ihmettelen.

No tänään tuo Taloustutkimuksen Ylen Uutisten julkaisema gallup kertoikin, että demarien kannatus on valunut jo maagiselle 20 prosentin rajalle. Kuukaudessa keskinäinen nahistelu on vienyt kannatuksesta jälleen 1,4 prosenttia ja nyt SDP:tä kannattaa enää 20,2 prosenttia suomalaisista. Ehkä osittain tätä selittää myös tuo vaihtoehdottomuus joka on myös demarileiriä vaivannut. Nyt alkaneen vuoden budjetille ei löytynyt realistista vaihtoehtoa ja niin kuin pääministeri totesi ”vaihtoehto” rakentui vain miljardien lisäjaolle ja itseasiassa vain puheelle elvytyksestä. Jollain tavalla lähtemättömästi jäi mieleen se tyyli millä Urpilainen esiintyi viime vuoden viimeisellä kyselytunnilla. Se oli mieleenpainuva.

Itse olen harmissaan, että myös keskustan kannatus on alamaissa. Keskustan kanssa on ollut hyvä tehdä yhteistyötä eduskunnassa ja käsittääkseni myös erittäin hyvää yhteistyötä on tehty myös hallituksessa. Siksi soisin heille hieman nostetta. Sanotaanko, kohtuullista nostetta. Keskustaa olisi nyt äänestänyt 20,7 prosenttia tutkimukseen vastanneista ja myös siinä lähes prosenttiyksikkö miinusta edelliskuukauteen.

Kolmen suuren takana perussuomalaiset ovat ottamassa tiukasti pääoppositiopuolueen kapulaan itselleen jopa demareilta. Soinilaiset ovat esiintyneet määrätietoisesti ja selkeästi julkisuudessa ja nyt persut taistelevat jo kohta tiukast nelospaikasta yhdessä vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa. Perussuomalaisten kannatus on lisääntynyt jälleen kuukaudessa lähes prosenttiyksiköllä ja nyt nämä kolme jo lähellä toisiaan. Samaan aikaan kristilliset ovat taantuneet pikkupuolueeksi RKP:n taakse viimeiseksi. Äärimmäisen mielenkiintoinen siis tilanne kaiken kaikkia ja selkeästi tuossa pelissä näkyy johtajuus läpi leikkauksen. Se on ainakin yksi tosiasia.

Tänään siis mukava vapaa koti-ilta. Nyt kuusi ulos ja sitten ehkäpä sohvalle. Huomenna matkaamme RSS Laakan kanssa salibandyn Suomencupin peliin Tampereelle. Piskuinen Laaka on ainoana divarijoukkueena enää mukana liigajengien seassa ja huomenna olisi hieno paikka yllättää. Me olemme valmiina kannustamaan.

Kommentit