Perjantai, 01.10.2010

Blogi, perjantaina 01.10.2010

Tänään se sitten jälleen alkaa virallisesti eli syöpäjärjestöjen Roosa nauha -kampanja. Me otimme Helsingissä jo viime viikolla varaslähdön kampanjaan iltapukuhuutokaupan muodossa, mutta nyt tämä alkanut lokakuu varattu virallisesti keräykselle. Roosa nauha -kampanjassa siis kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen ja myös syöpäjärjestöjen neuvontapalvelujen rahoittamiseen. Minä haastan täällä blogissani myös kaikki mukaan eli käykääpä katsomassa sivut ja osallistukaa siellä: http://www.cancer.fi/roosanauha/lahjoita_roosa_nauha-rahastoon/.

Tänään lokakuun alussa tulee voimaan myös joitain uusia lakejakin. Mm. uusi arpajaislaki ja tupakkalaki tiukentavat otettaan. Suurelta osaltaan minusta aivan perustellut ja hyvät uudistukset ja erityisesti tavoitteet oikeat. Sen sijaan hieman itse suhtaudun kriittisesti muutamiin lainkohtiin joiden valtonta on käytännössä hyvinkin vaikeaa.

Tupakkalaki tuo tukun muutoksia. Muutoksia ovat mm. se, että tupakkatuotteita ei saa enää myydä alle 18-vuotiaalle. Tästä päivästä lähtien myyntirikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Lisäksi uusi laki kieltää alaikäisiltä myös tupakan hallussa pidon. Myöskään nuuskaa ei saa tilata internetistä eikä enää tuoda edes lahjaksi. Sen sijaan omaan käyttöön saa tuoda 50 gramman nuuskarasioita enintään 30 kappaletta. Vuodesta 2012 lähtien tupakan esilläpitokielto tulee voimaan ja 2015 tupakka-automaatit kielletään. Kaiken kakkiaan nyt voimaan tulevalla tupakkalailla pyritään siihen, että tupakointituotteiden käyttö lopulta jopa loppuisi Suomessa. Tähän pyritään etenkin lasten ja nuorten tupakoinnin aloittamisen ehkäisyllä. Lapsia ja nuoria suojataan tupakansavulta myös siten, että useimmissa heidän käytössään olevissa tiloissa on täydellinen tupakointikielto. Kunnianhimoinen ja kova tavoite.

Myös arpajaislain tavoitteet ovat hyvät. Olemme kaikki varmasti siitä samaa mieltä, että alaikäisiä pitää suojellaan pelihaitoilta, mutta myös kaikkia peliriippuvaisia. Rahapeleihin tulee nyt siis arpajaislain muutoksen myötä yleinen 18 vuoden alaikäraja lokakuun alussa. Mutta syytä on huomata, että muista rahapeleistä poiketen kauppojen yms. raha-automaatteja koskeva nykyinen 15 vuoden alaikäraja nousee 18 vuoteen vasta ensi kesänä heinäkuun alussa 2011. Valvonta vastuu on tietenkin peliyhtiöillä, mutta myös vahvasti kaupoilla ja kioskeilla. Jatkossa ikärajavalvonnan laiminlyönti voi johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen kaikkien osalta.

Arpajaislaki rajoittaa myös kovalla kädellä rahapelien markkinointia. Tämä on minusta lainsäädännön isoin ongelmakohta. Laki nimittäin antaa jatkossakin kuitenkin Suomessa Veikkaus Oy:lle, Raha-automaattiyhdistykselle ja Fintoto Oy:lle oikeuden mainostaa omia pelejään? Voi hyvin kysyä miksi? Minusta oikeudenmukaisempi tapa olisi ollut kieltää mainonta täydellisesti kaikilta yhtiöiltä tai sitten luoda sellaiset säännöt jotka ovat kestävät kaikista näkökulmista ja kaikkien toimijoiden näkökulmasta. Eikö tärkeintä kuitenkin ole se, että peliyhtiö toimii vastuullisesti ja ehkäpä mainontarajoitteiden olisi pitänyt nojautua tähän tai sitten täysikieltoon myös RAY:lle ja Veikkaukselle. Esimerkiksi Loton yhteydessä olisi voinut tehdä ”mainontaa” missä kerrotaan mihin kaikkeen veikkausvoittovaroja maassamme käytetään ja se olisi minusta hyvin riittänyt. Esimerkiksi Veikkauksen tuottohan käytetään kokonaisuudessaan taiteen, liikunnan, tieteen ja nuorisotyön tukemiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa talousarviossa varoja Veikkauksen tuotosta eduskunnan säätämän jakosuhdelain mukaisesti: taide saa 38,5 %, liikunta 25 %, tiede 17,5 % ja nuorisotyö 9 % varoista. Lisäksi 10 prosentin käytöstä päätetään erikseen.

Taiteen edunsaajia ovat esimerkiksi eri taiteenalojen harjoittajat, museot, teatterit, ooppera ja musiikkitapahtumat. Liikunnan veikkausvoittovaroilla tuetaan mm. liikuntapaikkarakentamista, liikuntajärjestöjä, liikunnan tutkimusta, sekä lasten ja nuorten liikuntaa. Tieteen tärkein edunsaaja on Suomen Akatemia, joka rahoittaa vuosittain satoja tutkimushankkeita. Nuorisotoiminnan varoista suurin osa on suunnattu nuorten kansalaisjärjestötoiminnan tukemiseen sekä harrastetoimintaan. Vuonna 2009 esimerkiksi noin 2 800 eri järjestöä, liittoa, laitosta sekä yksittäistä toimijaa sai veikkausvoittovaroja ja toimi ainakin osittain niiden avulla. Kokonaisumma oli peräti yli 460 miljoonaa euroa. Tänä vuonna veikkausvoittovaroja arvioidaan olevan käytettävissä noin 486 miljoonaa euroa. Ensi vuoden budjettiesityksessä veikkausvoittovaroilla katetaan liikunnasta 99,6 %, nuorisotyöstä 79,1 % ja taiteesta 50,5 %. Eikö ole ihan oikein näin?

Niin ja lisäksi Totopeleistä saatavat tuotot käytetään arpajaislain mukaisesti hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen.

Mutta nyt kuitenkin hieman kikkailunmakuinen mainontakielto jättää ilmaan luvattoman paljon kysymysmerkkejä ja tiedän jo, että moni yhtiö on siirtänyt tai siirtämässä toimintaansa Viroon. Sieltä voi lehtiä jatkossakin toimittaa Suomen markkinoille. Mainos ei kuulemma saa olla suoraan suunnattu suomalaisille, mutta onpa mukava nähdä missä oikeusasteessa riitaa puidaan kun virolainen yhtiö on julkaissut julkaisemassaan lehdessä mainoksen jossa lukee vain vaikkapa www.ladbrokes.com. En tarkoituksella tehnyt tuosta linkkiä sivuille etten nyt vain olisi se eka joka tästä joutuu linnaan 🙂

Yleisesti jatkossa rahapelien markkinointia ei saa kohdistaa alaikäisiin eikä markkinoinnilla saa luoda runsaalle pelaamiselle myönteistä mielikuvaa. Nämä lainmuutokset allekirjoitan ja hyväksyn mielelläni. Varmasti kaikkien mielestä ihan perusteltua. Myös se on perusteltua, että erityisiä pelihaittariskejä sisältävien pelien, kuten esimerkiksi vedonlyöntipelien ja useimpien raha-automaattipelien markkinointi kielletään muualla kuin erityisissä pelisaleissa, pelikasinoissa ja raviradoilla. Mutta sitten kuitenkin markkinointikiellosta huolimatta erityisiä pelihaittariskejä sisältävien pelien osaltakin on sallittua antaa tietoa pelikohteista, pelipaikoista, peliehdoista, pelimaksuista, voittojen todennäköisyydestä ja voitoista.

Facebook-profiilissani pyörivä FB-Parlamentti otti eilen ennätysvilkkaasti osaa keskusteluun siitä mikä olisi hyvä ja oikeudenmukainen ja sopiva palkka meille kansanedustajille. Tänään kuumana peruna tämä arpajaislaki. Mielenkiintoinen huomio on muuten se tuolla keskustelussakin. Yksi kommentoija kirjoittaa aika osuvasti ja pohtimisen arvoisesti: ”Eikös joku siellä eduskunnassa ole ehdottanut äänestysiän laskemista 16 vuoteen? Eli ihminen olisi 16-vuotiaana tarpeeksi kypsä tekemään yhteiskunnallisesti merkittäviä päätöksiä, mutta liian lapsellinen päättämään omista rahoistaan? Toivoisin jotain logiikkaa noihin linjauksiin”.

Mutta nyt valiokuntiin. Mielenkiintoinen päivä taas alkaa.

Päivä eduskunnassa oli täydellistä sinnittelyä. Flunssa iski sitten lähes täydellä teholla ja nyt yksin kotona kovassa kuumeessa. Viikonlopun ohjelma siis uusiksi ja nyt pakko hoitaa tuo köhä pois. Valiokunnissa tänään mm. kuuleminen opintotuen nykytilasta ja se siis yksi painopisteemme sivistysvaliokunnan budjettilausunnossa. Eilisten ja ensi viikolla jatkuvien sportin ja muun kanssa. Mutta nyt hei aikalailla vetelä olo. Kuume jo yli 39 asteessa ja se saa miehen rennoksi.

Päivän kohu-uutinen oli Iltalehden etusivun juttu missä lehti kertoi paljastavansa ja haastattelevansa Kalajoen Lotto-voittajaa. Pian päivällä paljastui, että toimittaja Soila Saroniemi oli astunut täydelliseen miinaan. Joku oli huijannut toimittajaa ja taustoja selvittämättä ja varmistamatta juttu meni lehden etusivulle ja aukeama heti kakkosivulla. Kilpaileva lehti kertoi pian, että uutinen on ankka ja eduskunnassa jo entiset teekkarit pohtivat, että olikohan vuosisadan jäynä. Mutta miksi aihetta täällä pohdin? Siksi, että oppisimme itse kukin suhtautumaan kriittisesti siihen mitä kirjoitetaan. On todella valitettavaa, jos juttuja tehdään näin heikolla faktapohjalla. Onko tämä sitten jo se lehdistön maan tapa? Mediahan paljasti jo aiemmin keskustan osalta sen. Mitä mieltä olette? Mihin lehtiin ja medioihin te enää luotatte?

 


Kommentit