Eduskunnassa tänään käsittelimme kansalaisaloitetta perintöverosta luopumiseksi. Itse olen jo pidempään kannattanut perintöverosta luopumista ja niin tein tänäänkin ja myös tuon kansalaisaloitteen allekirjoitin.
Perintövero on monessa mielessä menneiden aikojen vero. Se on sitä perusperiaatteensa mukaan, mutta myös kansainvälisestikin arvioituna. Meidän naapurimaista ei itseasiassa enää yhdelläkään ole tällaista veroa käytössä eikä perintövero enää täytä millään tavalla toimivan veron määritelmääkään.
Virossa ei ole perintöveroa, vuonna 2005 Ruotsi luopui myös perintöverosta ja Norjakin vuonna 2014. Itänaapurimme Venäjäkin luopui perintöverosta jo vuonna 2006 ja sielläkin missä perintövero vielä meidän tapaan on käytössä niin niistäkin harvoissa verotetaan yhtä pieniä perintöjä kuin meillä edelleen verotetaan.
Perintöverosta luopuminen ei kuitenkaan tarkoittaisi sitä, että verotulot hukkuisivat. Malli tulisi nimittäin olla esimerkiksi vastaava kuin Ruotsissa missä perintövero samalla korvattiin yhtaikaan myyntivoittoverolla. Näin siis päästiin eroon kohtuuttomista tilanteista missä yllättävänkin kuoleman hetkellä perintöveroon oli vaikea ja jopa mahdoton löytää rahaa. Esimerkiksi meilläkin noin 75 prosenttia perinnöistä on asuntovarallisuutta. Verovelvollisen on kuitenkin helpompi selviytyä veroista suunnitelmallisemmin ja näin myyntivoittovero toimisi.
Nykyisen perintöveron aikana esimerkiksi perillinen usein joutuu myymään oman kotinsa maksaakseen perintöveron. Monille perheyrityksille perintövero voi olla myös loppu vaikka tiettyjä huojennuksia näihin tilanteisiin onkin tehty. Perintöveron poisto siis turvaisi myös monen perheyrityksen työllisyyttä, kun veronmaksuun tarvittavaa rahaa ei tarvitsisi repiä yrityksen käyttöpääomasta jos siis ensinkään yritys tästä selviäisi.
Ruotsissa perusajattelu on siis toisin ja siellä lähdetään siitä, että veronmaksukyky syntyy kun perillinen myy perittyä omaisuuttaan. Tämä täyttää siis selvästi paremmin oikeudenmukaisen verotuksen perusperiaatteen ja vastannee varmasti paremmin myös yleistä verovelvollisten oikeustajua. Ruotsissa myytävän omaisuuden hankintahinta määritellään ostoajankohdan perusteella on sitten kyse ostetusta tai peritystä omaisuudesta ja onhan luovutusvoittovero myös merkittävästi kireämpää kuin perintövero. Tällaisella Ruotsin-mallilla PTT:n vuonna 2014 tekemän arvion mukaan luovutusvoittoveron tuotto lisääntyisi noin 400 miljoonalla eurolla, kun suuri määrä verotettavaa omaisuutta tulisi luovutusvoittoverotuksen täyden soveltamisen piiriin.
PTT on arvioinut, että valtaosa suomalaisista hyötyisi perintöveron poistamisesta. Perintöverosta luovuttaessa verotuloja hukkuisi lyhyellä aika välillä noin 500 miljoonaa. Saman verran rahaa tulisi siis kuitenkin tätä kautta kulutukseen ja tästä siis viidennes palautuisi valtion kassaan arvonlisäverona. Työllisyyskin tässä paranisi ja lopulta siis yksittäisten suomalaisten lisäksi tästä hyötyisi koko maamme.
Meidän nykyinen malli on kannustanut osan jopa veropakolaisiksi. Perintöveroa pääsee siis pakoon ja siinä häviäjänä on aina Suomi. Näin kävi myös aikanaan Ruotsissa ja siksi maa perintöverosta luopuikin ja koko Ruotsi voitti.
….
Päivällä tai oikeastaan aamulla tänään liikennejaosto missä esillä mm. tiestön kunto ja korjausvelka. Tarvitsemme isompia korjausliikkeitä ja toivottavasti näitä saadaan jo ensi vuonna lisää. Periksi ei saa antaa.
Päivällä osallistui myös mielenkiintoisen politiikassa toimivien opettajien arvotutkimukseen ja tänään vieraanani Riihimäen Lukion opettajia. Mukava tapaaminen ja sovimme myös vierailuni RiLu:lle tässä joku päivä vielä ennen kuin abit lähtevät pois. Mutta nyt kämpillä ja huomenna jatketaan.