Perinteitä ei pidä, ja hyviä tapoja ei voi kieltää – Perustuslakivaliokunnan syytä arvioida tilannetta

Blogi, sunnuntaina 22.12.2019

Suomea ollaan nyt viemässä sellaiseen suuntaan ja sellaisella vauhdilla minkä lopputulosta ja päätepistettä ei kukaan osaa varmastikaan arvioida. Syksyllä apulaisoikeusasiamiehen päätös synnytti tilanteen, minkä myötä monet koulut peruivat perinteikkäitä joulujuhliaan tai siirsivät niitä muualle. Syynä oli viranomaisen tekemä päätös siitä, että jo pelkkä kirkko tilana on juhlapaikkana uskonnon harjoittamista. Aiemmin ratkaisevana oli pidetty vain juhlan sisältöä, minkä minäkin hyväksyin. Ja tässäkin arvioinnissa oli Perustuslakivaliokunta joitain vuosia sitten vahvistanut sen, että juhla voi pitää sisällään myös joitain perinteisiä esimerkiksi joululauluja tai Jouluevankeliumin tai kevät juhla Suvivirren. Linjaukset olivat järkeviä ja ne menivät myös maalaisjärkeen.

Nyt apulaisoikeusasiamiehen päätös aiheutti kuitenkin sen, että pelkkä kirkon tila teki tilaisuudesta uskonnon harjoittamista ja näin juhlapaikaksi tai konsertti ja myös ylioppilasjuhlan paikaksi sopimattoman. Hullua.

Ennen joulua uutinen kertoi, että Kangasalan kunta oli kieltänyt Enkeli taivaan -virren aikana ihmisiä nousemasta seisomaan. Perinnehän menee niin, että viimeisessä 10. säkeistössä, kun Jumalalle laulamme kunniaa niin silloin nousemme ylös seisomaan. Aamulehti uutisoi päätöksestä ja kohu oli valmis ja aiheellinen.

Ei tällaista kieltoa koulu tai edes kunta voi tehdä. Se olisi sama, että kunta kieltäisi juhlaan tulemasta ristiriipus -kaulassa tai muslinaisia huiveineen. Olemme Suomessa menossa aivan hulluun tilaan. Muistan hyvin kun vieraillessani Jerusalemissa niin oli aivan luonnollista laittaa kipa-päähän ja naistenkin osalta noudattaa heidän perinteitä uskonnollisissa paikoissa. Näin toimin minä ja myös kaikki muut ennen muuta hyvien tapojen ja toisten kunnioittamisen takia. Mutta meillä varmaan kohta kielletään jo miehiä ottamasta lakkia pois kirkkoon mennessä.

Minusta olisi tärkeää, että Kangasalan päätös, vaikka se jo ehdittiin kohun myötä lieventää, etenisi Oikeuskanslerin arvioitavaksi. Nyt on enemmän kuin tärkeää, että tällaisille linjauksille saadaan viranomaisen arvio ja sen myötä stoppi. Hyviä tapoja ei sentään kunnan virkamies tai kukaan muukaan ei voi kieltää.

Samaan aikaan muuten meillä suunnitellaan uskonnollisen huivin sallimista osana poliisin virallista virka-asua. Pitää kysyä, että miten se sopisi sitten tällaisten kristinuskon perinteiden pois pyyhkimisen pyrkimysten Suomeen? Minusta poliisiasun pitää olla jokaisella samanlainen ja siinä ei pidä tuoda esille mitään uskontoa ei kristinuskoa eikä islamiakaan. Virkaatekevän poliisin asuun ei tällaiset kuuluu. Sen sijaan olin iloinen, että esitykseni Suomenlipun sallimisesta osana poliisin virkapuvun hihaan tuotti tulosta ja nyt poliisit voivat Suomenlipun asunsa hihaan kiinnittää kunnioitukseksi isänmaalle, mutta ennen muuta myös tehtävissään loukkaantuneille tai kuolleille kollegoilleen.

Mutta nyt tuorein uutinen kertoi, että Jouluaattoisin Satakunnan keskussairaalan Satasairaalan osastoilla kiertänyt Teljän Kamarikuoro sai osastoille vierailukiellon. Perustelu kuului, että ”Kuorojen vierailut häiritsevät eri uskontojen tasa-arvoa”. Näin siis perinteiden häivyttämisen myötä pitkäaikainen kuorovierailutraditio loppuu. Toivon, että tämäkin päätös etenee vielä joko Oikeuskanslerin tai oikeusasiamiehen arvioitavaksi. Ei voi olla niin, että sairaalaan joutuneilla ei ole oikeutta jouluun ja sen juhlistamiseen sen takia, että joulu on kristillinen juhla ja kaikki eivät sitä vietä.

Vajaan vartin laulutervehdykset siis kiellettiin ja samalla joulu sairaalaan joutuneilta. Samaan aikaan on syytä sitten kysyä, että miten osastoilla voi töitä tehdä uskontoon liittyvän huivin kanssa? Eikö se myös samalla logiikalla loukkaa kristittyjä? Minusta ei ja huivia osana esimerkiksi sairaalan työasua minusta voi käyttää.

Ehkä kuulimme tänä joulunalusena viimeistä kertaa myös joululauluja eduskunnan Valtiosalissa Sibeliuslukion kuoron laulamana? Kai tuo julkisten tilojen joulukielto kattaa pian kaikki tilat? Ainakin jos emme vastatoimiin ryhdy.

Nyt Suomea viedään kiihtyvällä tahdilla sellaiseen suuntaan minkä loppua ja vaikutuksia ei kukaan tiedä. Enää itse en valitettavasti usko siihen, että tätä kehityssuuntaa voitaisiin  pysäyttää pelkillä vetoomuksilla. Siksi olisi tärkeää, että nämä linjaukset saataisiin nyt myös Perustuslakivaliokunnan arvioitaviksi. Kysymys kuuluu, että mikä kaikki perinne voidaan uskontoon vetoamalla kieltää ja voidaanko jopa hyvät tavat ja kunnioitus kieltää?

Ei voida ja siksi tähän pitää saada nyt muutos. Annetaan tilaa suomalaisille perinteille ja myös kristinuskolle. Annetaan joululaulujen soida ja hyväksytään ja suvaitaan myös enemmistön tapoja ja perinteitä. Suvaitsevaisuus ei ole sitä, että luovumme perinteistämme. Suvaitsevaisuus vaatii toimia meistä jokaiselta.

Kello 21.30 ja Pekkalan saunasta tupaan. Perinteitä tämäkin päivä takana ja vielä hieman joulupukinkin hommia. Ja aivan ihana kahvihetki rakkaan kummityttöni Venlan ja hänen äitinsä, yhden parhaimman ystäväni, Eevan kanssa. Nyt saunan puhtaana ja takassa valkea. Mummulta huomenna jouluruokia ja päivä pelkkää lepoa.

.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit