Peltosaaren koulu, Lasitehtaan koulu, MP-Näyttelyn avauspuhe ja Nuorisoteatterin ensi-ilta…

Blogi, torstaina 30.01.2014

…niistä on hyvä perjantai tehty. Tänään siis aikamoinen vauhtipäivä. Aamusta nyt suuntaan kollegani ja ystäväni Aino-Kaisa Pekosen kanssa kouluvierailulle Peltosaaren koululle. Kaksi koulua vielä tänään ohjelmassa, kun Peltosaaren jälkeen sitten vielä Lasitehtaan Koulu kalenterissa. Kaksi hienoa koulua josta toiseen aikanaan minuakin opettajaksi muuten houkuteltiin 🙂

Riihimäeltä sitten suuntaan pitämään puhetta Helsingin Messukeskukseen. Minulla kunnia avata tällä kertaa MP-näyttely ja erityisesti sen entistäkin upeampi kilpailuareena. Tänä viikonloppuna MP14-näyttelyssä käynnistyy Supercrossin SM-sarja näyttävästi kahdella kansainvälisellä halliosakilpailulla. Messukeskuksen uusimpaan ja suurimpaan halliin on rakennettu 360 metriä pitkä rata. Tätä rataa kiertää tänä viikonloppuna yhteensä 37 kuljettajaa hallitsevan Suomen mestarin Toni Erikssonin ja MX2-luokan MM-sarjaan valmistautuvan Harri Kullaksen johdolla. Suurempi halli on antanut mahdollisuuden tehdä entistä näyttävämmän radan. Hyppyrit, korkeuserot ja reilu mitta. Motorsport sydän alkaa tässä sykkiä. Hieno rata on entistä kuljettaja- ja yleisöystävällisempi ja mukana on nyt  viime vuotta enemmän ajajiakin.

Suomen kärkikuljettajat saavat kirittäjäkseen myös kansainvälistä väriä: Ruotsissa kilpailuun osallistuu Franz ja Emil Löfquist ja lajin emämaasta Yhdysvalloista Ricky Renner ja Zack Williams.

Heti tänään näemme MP-näyttelyssä myös radan puoella Classic Motocrossia ja huomenna radalle ajavat MX65-luokan 7-11-vuotiaat tulevaisuuden tekijät. Ja sitten pyhänä on luvassa on enduroa ja trialia. Ja kaikki siis sisällä Messukeskuksessa.

Ja hauskana sokerina pohjalla huomenna lauantaina MP14 Champions Race. Mukana motocrossin maailmanmestarit Heikki Mikkola ja Pekka Vehkonen, endurolegendat Juha Salminen ja Kari Tiainen. Mantsamiehistä viivalla myös Petteri Silvan,Marko Tarkkala ja Matti Seistola, trialin takavuosien taituri Tommi Ahvala sekä ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokassa mainetta niittänyt Pekka Päivärinta. Haastajikseen mestarit saavat mm. Niklas AjonMika Kallion ja Kurt Ljunqvistin.

Kannattaa siis todellakin nyt suunnata MP14-näyttelyyn. Luvassa hieno näyttely ja ennennäkemätön kilpailusarja sisätiloissa.

Mutta nyt matkaan ja illalla sitten vielä Riihimäen Nuorisoteatterin Alman ensi-iltaan. Monenlaista siis tänään.

….

Kello 21.35 ja hetki sitten kotiin. Olipahan päivä.

Kaksi viimeistä kouluvierailuviikon visiittiä ensin. Aino-Kaisa Pekosen kanssa aamusta Peltosaaren Koululle ja sieltä sitten jatkoin vielä yksin Lasitehtaan koululle. Hienosti oli jälleen järjestetty tilaisuudet ja hyviä kysymyksiä. Ja mukava huomata, että eri kouluissa esille paljon samoja aiheita, mutta aina myös jotain erijuttujakin. 

Peltosaaren Koulun oppilaskunnan hallitus eli siellä Miniministerit olivat opettajansa Anniina Luceniuksen kanssa nähneet ison vaivan vierailumme eteen. Kysymyksiä oli kerätty kahteen eri hattuun ja sinisestä tuli erpävirallisempia ja rennompia kysymyksiä lempiväristä ja harrastuksista lähtien ja punaisesta sitten tiukkoja politiikan kysymyksiä. Aino-Kaisa esimerkiksi Riihimäen kaupunginvaltuutettunakin joutui tiukoille Peltosaaren koulun remontin suhteen ja haastava oli kysymys myös siitä, että miksi Hyvinkäällä saa koulussa ruuaksi tortilloja, mutta Riksussa ei. Elämä on.

Lasitehtaalla sitten rehtori Sirkka Ojaniemen johdolla koko koulunväki oli liikuntasalissa paikalla kun viikon 10. kyselytuntini alkoi. Aika hauska tilaisuus se senkin takia, että paikalla myös kaksi minunkin vahaa opettajaa eli Maija ja Asko. Muistan kummankin hyvin ala-asteajoiltani. Lasilla myös paljon kivoja kysymyksiä ja siellä aikaa olisi mennyt enemmänkin. Voi todeta, että jos joka paikassa väki oli innolla mukana niin Lasilla ihan innoissaan. Pääsi kansanedustaja oikein nimmareitakin jakamaan. Tosin yksi koululainen oli kotona kertonut, että olisi kyllä mieluummin ottanut sen nimmarin Timon Kulttuurikummilta Cheekiltä, mutta kuulemma Timonkin nimmari ihan kiva. Niinpä.

Mutta vielä kerran suuri kiitos kaikille kouluille vieraanvaraisuudesta ja siitä, että sain vieraaksenne tulla. Tämä oli minulle ikimuistoinen viikko ja muiden koulujen tapaan niin Peltsistä kuin Lasiltakin sovittiin jo vastavierailut eduskuntaankin. 

Kiitos.

Kouluvierailujen jälkeen sitten suuntasin puhumaan Helsingin Messukeskukseen. Siellä olikin jälleen paljon tuttuja ja entistä upeampi MP-näyttelykin. Paljon nähtävää messuhallissa ja tällä kertaa todella mahtava tapahtuma-areena. Siellä minulla kunnia pitää avauspuhe Supercrossin SM-kauden avajaisiksi ja sen jälkeen meno ja pärinää riittikin. Ja tällaisen intohimoisena motorsportmiehenä messuilla menikin sitten useampikin tunti. Onneksi ei mitään sentään mukaan lähtenyt. Kannattaa siis ehdottomasti mennä MP14-messuilla käymään ja varata aikaa siis myös crossiradankin puolelle. Siellä siis supercrossin lisäksi tositoimissa myös classic-motocrossarit ja myös legendat Heikki Mikkolan johdolla.

Hieman tunnelmaa Supercrossin puolelta.

Riihimäen Nuorisoteatteri ei petä.

Kotimatkalla vielä takaisin Riihimäelle ja katsomaan Nuorisoteatterin Alman ensi-ilta. Antti Rautavan kirjoittama näytelmä kertoo alakoululaisesta Almasta joka joutuu kiusatuksi. Tarina on varmasti monelle liiankin tuttu ja ohjaaja Essi Rönnkkvistin johdolla lavalle on saatu aikamoisen koskettava tunnelma. Taitavalla tavalla tunnelmaa luodaa lavalle varjoin ja varjokuvin, mutta myös niin, että Alma on lavalla yhtaikaa neljän eri näyttelijän toimesta – hieno idea ja toteutus pureutua murrosikäisten persoonan erilaisiin rooleihin. Toimii. Ja silmäkulman kostumistakaan ei loppukohtauksen aikaan voinut välttää. 

Tästä esityksestä kehut menee ihan jokaiselle nuorelle lavalla. Alma on todella koskettava roolisuoritus, mutta niin ovat myös Alman minän eri roolejä näyttelevät nuoret kuin myös kaveriporukan ja kiusaajienkin näyttelijät. Hieno kokonaisuus jossa ei hetkeksikään ajatus irtoa Almasta. Ja Alman julmasta kohtalosta.

Nuorisoteatterin Komedia-ryhmäläiset ovat jo konkareita teatterinteossa. Iältään nämä näyttelijät siis noin 15-16-vuotiaita ja Alma heistä jo monelle ainakin viides näytelmä RNT:ssa. Komediaa siis tämä ei ole vaan vakavaa asiaa ja voisin suositella vajaan tunnin teatterinäytöksenä vaikkapa koko perheen teatteri-illaksi viidesluokkalaisista lapsista ylöspäin. Olen varma, että näytelmä laittaa nämä murrosiän kynnyksellä olevat ja ehkä koulukiusaamiseen tavalla tai toisella mukaankin joutuneet tai nähneet nuoretkin ajattelemaan. Ja norminäytösten yhteydessä Kino Sammossa toimii myös esityksen teemoihin paneutuva työpaja. Näytöksiä aina helmikuun puoliväliin asti ja ajat löytyvät: www.rnt.fi.

Kiitos siis jälleen nuorisoteatterilaisille kutsusta saada tulla ensi-iltaan. Te osaatte yllättää, vaikka toisaalta mikään ei enää teidän kohdalla olekaan yllätys.

Nyt minä sanon kiitos tästä superpäivästä. Oli antoisa ja minulle paljon ajatuksiakin herättävä. Niin kouluvierailuilla kuin illan nuorisoteatterissakin. Huomenna sitten juhlapäivä. Oma kotiyhdistykseni Lopen Kokoomus juhlii 95-vuotisjuhliaan.

 

Kommentit