Pekkalan olkiruunu- Vanhan Rouvan tytär teki meille upean himmelin Pelto-Seppälän rukiista

Blogi, torstaina 13.01.2022

Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi.”

Tammikuun 13. päivä – Nuutin päivä. Nuutinpäivä päättää siis kaksikymmentä päivää kestäneen joulurauhan ajan. Viimeistään nyt siis joulukoristeet korjataan pois ja kuusi heitetään tuvasta pihalle. Kevättä kohden mennään.

Pekkala sai tänä jouluna kaksi himmeliä. Nimi himmeli tulee siis germaanisten kielten sanasta Himmel Taivas. Osassa Suomea himmeleitä on kutsuttu myös perinteikkäämmin kauniilla omalla suomenkielellämme olkikruunuiksi. Pekkalasta muista himmelin jo lapsuudestani ja Pekka-eno niitä aikanaan myös teki. Nyt Pekkalaan palasi olkikruunu, kun sellaisen sain hankituksi vanhan rouvan eli Harjanteen Aunen tyttäreltä Pietilän Tertulta. Terttu on tehnyt Lopen Pietilässä vuosikausia himmeleitä ja talon alkakerrassa olikin valinnanvaikeutta, kun kauneinta kruunua Pekkalaan täksi jouluksi valitsin. Lopulta valinta osui perinteisimpään himmeliin ja toisena kauniiseen pienempään kuin kristallikoristetta muotoilevaan himmeliin. Kauniita ne Pekkalassa olivatkin ja täällä saavat säilyä seuraavat vuodet.

Perinteitä rikkoen.

Nyt siis myös perinteitä aion rikkoa. Alunperinhän himmeleitä ei korjattu Nuutinpäivänä tuvista pois vaan niiden annettiin olla koristeina koko alkuvuosi.  Himmeli otettiin katosta pois vasta Mittumaarina -keskikesän juhlassa – ja poltettiin juhannuskokossa. Himmeli ei siis ollut vain koriste vaan sen myös uskottiin takaavan viljan riittävyys alkaneena kesänä. Mitä isompi himmeli oli sen suurempaa satoa toivottiin.

Sen verran Pekkalassa perinteitä rikon, että nämä himmelit eivät paikkaansa Selkäkiven ensi kesän juhannuskokosta löydä. Taidan nostaa kuitenkin hetkeksi tuvasta talteen, mutta vain hetkeksi odottamaan seuraavaa joulua. Hyvää viljasatoa nämä toki saavat enteillä ja ennustaa ja jälleen vuoden päästä myös mieltä kirkastaa.

Himmeleiden historia on muuten pitkä. Suomeen ne tulivat aikanaan Länsi-Euroopasta Ruotsin kautta. Historia kertoo, että himmeleiden esikuvana olisi pidetty kirkkojen kauniita kynttiläkruunuja, joita sitten taloissa matkittiin olkikruunuin. Alunperin himmeleihin lisättiin vielä tähkiä ja jopa kynttilöitä ja myös peilinpalasia ja paperisuikaleitakin. Aikamoisi himmeleitä varmasti olivatkin.

1800-luvun lopulla sitten joulukuusi syrjäytti himmelit joulujuhliemme keskipisteenä. Ensimmäinen tieto joulukuusesta Suomessa on jo vuodelta 1829, jolloin paroni von Klinckowströmin joulujuhlassa oli ollut peräti kahdeksan kuusta, mutta vuosisadan lopulla sitten kuuset yleistyivät. Historian kirjojen mukaan merkittävä joulukuusiperinteen levittäjä maassamme oli 1863 perustettu Jyväskylän opettajia kouluttanut seminaari, missä alettiin pitää joulun alla omia kuusijuhlia. Seminaarista perinne sitten levisi sieltä valmistuneiden opettajien mukana ympäri maata ja pian kuusenkoristeita askartelivat koululaiset opettajiensa johdolla eri puolilla maata. Himmelit jäivät pahan kerran kuusien varjoon ja kaunis perinne oli kadota melkeinpä tyystin. Ennen sotia 1930-luvulla huolestuneet naisjärjestöt yrittivätkin pitää himmeliperinnettä yllä ja 1940-luvulla julkaistiinkin vielä erillisiä himmelien teko-ohjeita. Näistä ohjeista oli jätetty pois nuo peilinpalaset ja muut lisäkoristeet ja näin himmelit saivat nykyisen koruttoman kauniin ulkoasunsa.

Himmeleistä tuli kauniita olkikruunuja.

Pekkalassa himmeli nyt katossa. Tertun taidolla tekemä ja vieläpä loppilaisista Pelto-Seppälän tilan rukiin oljista Hunsalasta. Annan sen vielä hetken olla, mutta juhannukseksi viimeistään korjaan suojaan ettei kokkoon joudu.

Hyvää Nuutinpäivää siis teille kaikille.

Vuoden 2022 jouluksi taidan hankkia Tuomaanristin Pekkalaan. Onko teille tuttu joulun koriste se?

….

Tammikuun etenee näin. Aika rajusti pakkaset heittelee. Pari päivää sitten täällä Hämeen sydänmailla yli -20 astetta pakkasta ja sitten nollassa taas ja lämpöasteillakin. Mutta onneksi tuota lunta näyttää nyt olevan ja jäitäkin ja toivotaan, että ne kestävät myös nämä hieman lämpimämmätkin talvipäivät.

Iso kiitos teille kaikille, jotka olette jo äänestämässä käyneet. Aluevaalien torikiertue ja kauppojen edustojen vaaliteltat jouduttiin nyt koronatilanteen takia perumaan. On pakko edetä terveys edellä ja terveysturvallisesti, mutta ei tämäkään päätös kampanjointia estä. Jatketaan siis turvallisesti etänä ja pidetään Facebook Live -lähetyksiä ja muita aina vaaleihin asti.

….

Kello 15.12 ja Joulupukkikin jo tavattu. Lento päivällä Rovaniemelle ja tänne vauhdittamaan kokoomuslaisten aluevaalikampanjoita. Piti järjestää yleisötilaisuuksia ja muitakin, mutta nyt mennään enemmän etänä ja liveillä, mutta mukaan tultiin, kun luvattiin.

Kommentit