Paras osaaminen Sote-valmisteluun.

Blogi, sunnuntaina 07.04.2013

Olen huolissani siitä miten SoTe-asioiden valmistelu etenee. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisessa on tärkeää onnistua ja siksi sen tekemisessä on kaikista tärkeintä kuunnella kentän ääntä terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, kunnissa ja kaupungeissa. Jaan siis täysin eduskuntaryhmämme varapuheenjohtajan Lenita Toivakan huolen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardssonin esittelemän virkamiestyöryhmästä.

On vaikea ymmärtää, että esimerkiksi Sosiaali- ja Terveysministeriön korkein virkamies ja aiemmin jo asiaa hoitanut ja asiantuntijaryhmää vetänyt kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee yllättäen sivuutetaan oman ministeriönsä tärkeimmässä lainvalmistelusta. Näyttää siltä mitä Toivakkakin totesi, että kritiikki nykyministerin aikana tarkoittaa hyllytystä. Kansliapäällikkö on kuitenkin ministeriön ylin virkamies ja hänen keskeisin tehtävänsä on juurikin viime kädessä aina varmistaa lainvalmistelun laatu.

Lisäksi Guzenina-Richardssonin työryhmä tarvitsee kyllä lisää asiantuntemusta perusterveydenhuollosta eikä vain erikoissairaanhoidosta. Ainakin minun mielestä ketju pitää saada nimenomaan toimimaan siellä arjen tavallisissa palveluissa terveyskeskuksissa. Sieltähän se toimiva ja oikea-aikainen palvelutarjonta lähtee. 

Ymmärrän hyvin siis oppositionkin kovan kritiikin peruspalveluministerin toimintamallia vastaan. Kyse on kuitenkin uudistuksesta jolla pitäisi olla mahdollisimman laaja tuki jopa yli hallitus- ja oppositiorajan ja silloin on tärkeää, että työtä tehdään maan parhaimpien osaajien ja ammattilaisten johdolla ja toimesta. Työryhmän toimeksianto on nimittäin erittäin vaativa ja aikataulu tiukka. 

Tehdään siis työ nyt huolella ja yhdessä. Kaikki tukeni siis SoTe-uudistukselle kunhan se valmistellaan hyvin ja huolella.

Sunnuntai alkuun pienen takatalven kanssa. Vai onko tässä oikeastaan muuta vielä ollutkaan kuin talvea. Vielä ei ainakaan Lopella lunta tule mutta sitäkin tälle pyhälle luvattu. Tänään suuntaan Lopen Launosiin. Siellä Kevättapahtuma paikallisella kauppahallilla. 

Kello 20.41 ja mukava sunnuntai takana. Päivällä menikin aikamoinen tovi Launosissa Säästö-Karien Kevättapahtumassa. Väkeä oli liikkeellä aivan valtavasti ja TV:stä tutut Sutki ja Sorjonen myivät kuksia uskomattomalla tahdilla. Ja samalla tahdilla ulkona Riihimäen Kiekko-Nikkarit myivät Korpelan grillimakkaroita ja lisäksi erilaisia tarjoushullutteluja ja huutokauppaa. Siitähän sitä oli sitten kevään parhaat markkinat tehty ja täytyy toivoa, että Väkiparran Kari tekee tästä perinteen. Tällaisia tapahtumia kaivataan lisää.

Muuten tänään päivä aikalailla jouten. Hieman Sote-asiaa tuli vielä väännettyä ja nyt näyttää siltä, että työryhmään saadaan laajempaa asiantuntemusta mukaan. Kuiskaus siis kuultiin jälleen. Minusta on tärkeää, että nyt työryhmä pohditaan vielä huolella läpi ennen muuta asiantuntemuksen näkökulmasta ja sitten vain reippaalla tahdilla liikkeelle. Työ on vaativa ja suuri.

Huomenna sitten jatketaan. Maakuntapäivää ja hieman kirjallisuuttakin. Juhani Peltosen kirjallisuusseuran työryhmäkokous päivällä ja mahtuuhan sitä pitkään maanantaihin monenlaista muutakin. 

 

 

Kommentit