Paras kommentoida lukematta.

Blogi, lauantaina 11.05.2013

Politiikkaankin on pesiytynyt nykyisin tietynlainen nopeimman kommentoijan kisa. Se on jollain tavalla sukua joidenkin toimittajien harrastamalle ”faktojen tarkistaminen pilaisi monta hyvää juttua” -hengelle. Kovalla kiireellä halutaan ampua kaikkea mikä liikkuu ja parempi tehdä se siis niin, että itse asiaan ei ole perehdytty lainkaan tai sitten siitä ei ole ymmärretty mitään.

Näitä sokkokommentoijia on varmasti ihan jokaisessa puolueessa. Luvattoman vähän niihin kuitenkaan media kiinnittää huomiota. Siis siinä vaiheessa kun pikana täydellä jakelulla jaetun kannanoton kaikki asiat on todettu täydellisen virheellisiksi. Moni media on kilpailuhengessään julkaissut kannanotot ilman minkäänlaista tarkastusta ja kritiikkiä ja tällaiset ”tiedotteet” jäävät sitten elämään internetiin kuin totuutena.

Ja nyt en siis arvostele erilaisia mielipiteitä. Sellaisia pitääkin olla ja sellaisia nimenomaan poliitikassa kaivattaisiin lisääkin. Nytkin esimerkiksi perussuomalaisten vaihtoehtoa sote-uudistukselle on odotettu ja näyttää siltä, että kokonaisesitys ei koskaan tulekaan. Pelkkä toteamus ”lääkäriin pitää päästä”  ei siis täytä kokonaisvaltaisen esityksen piirteitä. Keskusta on oman mallinsa esittänyt ja siinä päätösvalta vietäisiin kauaksi maakuntakeskuksiin. Tällaisessa maakuntamallissa päätökset siis syntyisi maakuntien pääkaupungeissa ja sen tiedämme mihin silloin palvelut keskittyisivät. Mutta vaihtoehto on kuitenkin sekin.

Mutta otsikkoni tämän päivän blogiini lähti oikeastaan liikkeelle tällä kertaa erään pirkanmaalaisen kansanedustajan sote-kommentoinnista. Keskustan Mikko Alatalon kannanotto oli otsikoitu mediassa vielä, että ”Hallitus tiedottaa kuin natsit”. Alatalo levitti tiedotteessaan kuitenkin täydellisen väärään väitettä. Hän väitti, että maamme sote-uudistuksen ”tavoitteena on keskittää Tampereen seudulla kaikki sote-palvelut Tampereen kaupungille”. Alatalo levittää täydellisen väärää väitettä, että ”Tampere siis päättäisi yksinvallalla sote-palvelujen järjestämisestä, niiden sijainnista ja hinnoista. Muiden kuntien roolina on olla maksajina.” Väitteen mukaan siis jopa Nokialta, Ylöjärveltä, Lempäälältä ja Kangasalta oltaisiin viemissä kokonaan sote-järjestämisoikeudet.  Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Toinen pirkanmaalainen kansanedustaja Arto Satonen totesikin, että Alatalo ei todennäköisesti ole – ainakaan kunnolla – edes lukenut koko raporttia. 

Raportissa todetaan nimittäin yksiselitteisesti, että ”Kunnalla ei kuitenkaan ole kuntarakennelain 4 d §:ssä tarkoitetulla yhtenäisellä yhdyskuntarakenne- ja työssäkäyntialueella oikeutta järjestää perustason palveluja. Tästä poiketen kuntarakennelain 4 d §:ssä tarkoitetulla selvitysalueella oleva, nyt yli 20 000 asukkaan kunta voi saada perustason sote-palvelujen järjestämisoikeuden sillä edellytyksellä, että suoritetun valtion erityisen kuntajakoselvityksen perusteella alueelle syntyy useamman kuin yhden yli 20 000 asukkaan kunnan kokonaisratkaisu. Tämä edellyttää lisäksi sopimista sote-alueen vastuukunnan kanssa integraation varmistamiseksi.”

Teksti nimenomaan takaa sen, että mm. Tampereenkin kehyskunnat voivat halutessaan hoitaa sote-palvelunsakin erillään Tampereesta itse. Eli Nokia, Ylöjärvi, Lempäälä ja Kangasala kaksin, kolmisin tai nelisin voivat järjestää jatkossakin sotepalvelunsa. Jo näistä kaksi tai useampi liittyy yhteen.

Eli tältäkin populistiselta tiedotteelta olisi mennyt paras kärki pois jos itse asiaan olisi tutustunut. Aika velikultia.

….

Upea kesäpäivä Hämeessä. Tänään Riihimäellä paikallisten Yrittäjien perinteinen Äitienpäivä viikonlopun tapahtuma. Graniitilla olikin väkeä lähes tungokseksi asti ja todella kiva tunnelma. Totesinkin siinä yrittäjille, että tällaisia tapahtumia ja tällaista vilinää Riihimäen Graniitti tarvitsisi kaikille kesäviikonlopuilleen. Tärkeintä olisi nyt saada alueelle pysyviä torimyyjiä vaikkapa perjantai illan torille tai lauantain aamupäivälle. Neljä viisi torimyyjää pysyvästi ja säännöllisesti Graniitille tekisi jo kummia ja imisivät lisää muitakin. Tämän eteen kannattaisi hieman nähdä nyt vaivaa ja vaikka käyttää rahaakin. Saa lainata, mutta ei oo pakko 🙂

Hieno päivä sai hienon päätöksen kun Vaahteramäen Hurja-Ero kävi valloittamassa Killerinjärven. Jyväskylän raveissa Eero teki isäntänsä Jari Nylundin kanssa paluu juoksun syksyn jälkeen ja upeasti ja tyylikkäästi voittoon. Jari on loihtinut Eerosta todellisen talentin ja katsomaan mihin kaksikko tämän kesän aikana yltääkään. Rajoja rikotaan varmasti ja katsotaan mitä rajoja lopulta. Onnea vielä Jarille ja Hurja-Erolle ja totta kai myös Tiinalle. Toto-TV:stä kun juoksun katseli niin melkeinpä silmäkulma kostui. 

Illalla vieraana kävi vielä taiteilija Netta Tiitinen. Jos ei vielä teille ole tuttu niin kannattaa ehdottomasti tutustua. Ja uskoisin, että ihan näinä päivinä nimi myös esillä enemmänkin. Todellinen talentti hänkin. Mutta nyt kello jo 23.32 ja juuri Netta kotimatkalle. Ja minä nukkumaan kohti huomista Äitienpäivää.

 

 

 

 

 

 

Kommentit