Panssariprikaatin komentajanvaihtotilaisuus – Eversti Tero Ylitalo siirsi tärkeän tehtävän seuraajalleen eversti Rainer Kuosmaselle

Blogi, perjantaina 30.07.2021

“Meillä on käsky jyrkin
uhmata kuolemaa.
Voimalla panssarinyrkin
ruhjoa vastustajaa.
Meillä ei säikytä,
meillä ei surra
– iske ja murra!”

-Yrjö Jylhä, Panssarijoukkojen kunniamarssi-

Panssariprikaatin komentajana ja varuskunnan päällikkönä aloitti huhtikuun alusta 2019 eversti Tero Ylitalo. Huomenna 1.8.2021 prikaatin ottaa virallisesti komentoonsa eversti Rainer Kuosmanen, kun Ylitalo siirtyy Maavoimien uudeksi operaatiopäälliköksi Mikkeliin. Samalla Ylitalo nimitettiin kenraalin virkaan 1. elokuuta alaken ja kausi on viisivuotinen.

Ylitalo on aiemmin toiminut mm. sektorijohtajana Pääesikunnassa, mutta myös lukuisissa kansainvälisissä tehtävissä mm. Belgiassa, Kosovossa ja Puolassa ja patteriston komentajana Jääkäriprikaatissa. Everstiksi hänet ylennettiin vuonna 2017. Ylitalon uusi tehtävä oli osa laajempaa PV:n tehtävärotaatiota, missä operaatiopäällikön tehtävää hoitanut prikaatikenraali Rami Saari siirtyi nyt Pääesikunnan komentopäälliköksi. Nykyinen komentopäällikkö, prikaatikenraali Kim Matsson siirtyi taasen samassa kierroksessa Mikkeliin Maavoimien esikuntapäälliköksi reserviin siirtyvän kenraalimajuri Markku Myllykankaan tilalle.

Tänään Panssariprikaatissa siis komentajanvaihtotilaisuus. Komentajan tehtävän hoitaakseen otti näin tähän asti Kaartin Jääkärirykmentin apulaiskomentajana toiminut Rainer Kuosmanen. Kuosmanen on urallaan työskennellyt erityisesti operatiivisen suunnittelun ja erikoisjoukkojen kehittämisen parissa mm. Maavoimien esikunnassa. Pataljoonan komentajana hän toimi Pohjois-Karjalan Prikaatissa ja kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä Bosnia-Herzegovinassa sekä yhteysupseerina Yhdysvalloissa. Everstiksi Kuosmanen ylennettiin vuonna 2017.

Panssariprikaatin perinteisiin liittyvän historian voidaan katsoa ulottuvan aina Kuninkaallisen Preussin Jääkäripataljoona 27:een. Ja Prikaatin toiminnan voidaan katsoa alkaneen 15.7.1919 perustetusta Hyökkäysvaunurykmentistä ja tuota päivää aikanaan myös panssarivaunujoukkojen 100-vuotispäivänä juhlistimme. Myöhemmin nimeksi muutettiin 3.12.1937 Erillinen Panssarikomppania ja talvisodan aikana 5.12.1939 perustettiin Panssaripataljoona ja siitä jatkosodan aikana 9.3.1942 Panssariprikaati. Jääkäriprikaati ja Panssariprikaati yhdistettiin 28.6.1942 Panssaridivisioonaksi. Lapin sodassa divisioona lakkautettiin ja siitä muodostettiin 5.12.1944 Kevyt Prikaati. Panssariprikaatiksi nimi muutettiin 1.12.1952 ja muutos yhtymäkokoonpanosta joukko-osastoksi tapahtui vuonna 1985. Maineikas ja upea historia takana ja olen varma, että myös edessä. Tänä päivänä Panssariprikaati kouluttaa vuosittain noin 2600 varusmiestä ja 3000 reserviläistä. Palkattua henkilökuntaa on noin 650. Varusmieskoulutuksen ohella Panssariprikaati vastaa toiminta-alueellaan viranomaisyhteistyöstä, maanpuolustustyöstä sekä reserviläisten koulutuksesta. Lisäksi se ylläpitää sotilaallista valmiutta alueellaan.

Upea juhlava päivä ja pitkästä aikaa tummapuku päällä. Onnea siis Rainerille tärkeään alueemme oman varuskunnan komentajan tehtävään ja Terolle uusiin entistä suurempiin saappaisiin kenraalin tehtävissä ja onnea myös kaikille muille uusiin tehtäviin siirtyneille.

 

 

Kommentit