Palkkaverotus kiristymässä ensi vuonna jopa 500 miljoonalla eurolla – Hallitusohjelmassa ei ole päätetty sosiaaliturvamaksujen korotusten kompensoimisesta

Blogi, torstaina 13.06.2019

Nostin eilen eduskunnan hallitusohjelman käsittelyn yhteydessä esille sen, että ensi vuonna työnverotus on kiristymässä jopa 0,5 miljardilla eurolla. Vihervasemmistohallitus naureskeli ja huuteli, että lue hallitusohjelma. Nyt näyttää siltä, että hallituspuolueet eivätkä edes sen ministerit ole lukeneet hallitusohjelmaansa. Ehkä sen ymmärtääkin sillä hallitusohjelmaahan isolta osin kirjoittivat Ay-liikkeen toimijat ja lobbarifirmojen edustajat Säätytalolla. Itseäni toki ihmetytti se, että jopa valtiovarainministeri Mika Lintilä väitti huomioni olevan väärä. Näin ei kuitenkaan ole jos ja kun hallitusohjelman lukee.

Kyse on nimittäin siitä, että sosiaalivakuutusmaksujen nousun myötä ansiotulojen verotus uhkaa nousta ensi vuonna jopa 500 miljoonalla eurolla. Tätä hallitusohjelmassa ei ole kerrottu kompensoitavaksi. eikä hallituksen päättämä 200 miljoonan euron kevennyskään tätä korjaa. Tämä kevennys kohdistetaan pieni- ja keskituloisille, mutta heidänkin kohdalla sova-maksujen korotukset vaikuttavat niin, että tosiasiallinen veronkevennys jäänee saamatta ja he Veronmaksajien keskusliiton mukaan ”hallitusohjelman linjauksilla pienituloiset saattavat päästä lähelle nollaa (eli työnverotus ei kiristyisi, mutta ei myöskään kevenisi), mutta hyväpalkkaisten verotus kiristyy”. Siis työnverotus tullee kiristymään hallitusohjelman kirjauksin vaikka valtiovarainministeri ja hallituspuolueen edustajat muuta julkisuudessa väittävätkin.

Tässä siis yksi karu esimerkki siitä miten hallitusohjelmassa asioita kirjoitetaan kauniiksi ja valtaosa jopa hallituspuolueiden edustajista luulee sanojen olevan totuus. Osa ehkä ymmärtää, että näin ei ole, mutta tokihan äänestäjille heidänkin pitää väittää ja levittää yhdessä Säätytalolla kirjoitettua ”totuutta”.

Jopa valtiovarainministeri Mika Lintilä totesi naama peruslukemilla, että ”Nyt on pakko pikkuisen korjata näitä vääriä tietoja, joita täällä on esitetty. Edustaja Heinonen ilmoitti, että tuloverotus kiristyy 500 miljoonalla eurolla. Jos tuloverotus kiristyisi 500 miljoonaa, meidän ei olisi tarvinnut tehdä esimerkiksi polttoaineverotuksen kiristystä.”

En ole varma tekikö hän tämän tahallaan ja tietäen vai vilpittömänä tietämättä. Mutta totuus on kuitenkin se, että ansiotulojen verotus kiristyy ensi vuonna jopa 0,5 miljardilla eurolla, jos hallitus ei tee uusia päätöksiä hallitusohjelmaa korjatakseen ja näin kompensoi sosiaalivakuutusmaksujen nousua.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen totesikin, että ”Työntekoa, osaamisen kartuttamista, tuottavuuden lisäämistä ja uralla etenemistä pitäisi kannustaa nykyistä paremmin kaikilla tulotasoilla. Nettoansioiden ostovoimastakin pitäisi huolehtia laajapohjaisesti. Tässä ohjelmassa mennään valitettavasti ansiotulojen verotuksessa toiseen suuntaan.”

Tämän kaiken päälle tulee vielä merkittävä kiristys polttoaineisiin ja myös tietullit/ruuhkamaksut lisäävät monien myös lapsiperheiden kuluja kuten myös kotien lämmityksen verojen kiristykset ja myös kotitalousvähennyksen kova leikkaus.

Ero tässä siis meidän esittämään on se, että me olisimme keventäneet työnteon verotusta miljardilla eli näin kompensoineet välillisten verojen kiristykset ihmisille. Nyt Rinteen ja Sipilän uusi hallitus kiristää kaikkia veroja ja tämä muuten tullee näkymään siinä, että kulutus vähenee ja pahaa pelkään, että myös työttömyys tullee pahenemaan.

Kello 21.14 ja päivä paketissa. Tänään Eduskuntaryhmä nimitti minut Kokoomuksen talous- ja veropolitiikan vastaavaksi. Valtiovarainvaliokunnan vetovastuu on yksi meidän ryhmän keskeisimmistä ja hieno saada tämä vastuu nyt kannettavaksi. Valiokunnat ovat vielä hieman avoinna, mutta niitä katsomme tässä lähipäivinä.

Toisena valiokuntana minulla on puolustusvaliokunta eli tuttuja vastuutehtäviä tälläkin kaudella. Kunnia saada näissä tehdä työtä isänmaan eteen.

Kommentit