Palaset alkaa loksahdella aika kivasti.

Blogi, keskiviikkona 03.10.2012

Kuntavaalien loppukiri alkaa ihan näinä päivinä. Kampanjamme on nyt valtakunnan tasolla suurelta osin julkistettu, mutta aina sieltä jotain uutta ja yllättävääkin tulee. Maltakaahan.

Myös kotikunnassani Lopella alkaa kaikki olla valmista. Tänään järjestellään Lopen Kahvila Korvaa illalla kuntoon ja olen varma, että Riitta Nylundin ja Sirpa Hopearuohon johdolla paikasta tulee kiva ja kotoisa. Ainakin se on täysin uutta ja uudenlaista Lopella. Kahvila avataan ensi viikon keskiviikkona ja siitä sitten se onkin avoinna käytännössä joka päivä tai ilta aina vaaleihin asti. Ja paikalle tulee monenlaista ohjelmaakin. Kannattaa seurata paikallistakin ilmoitteluamme.

Lopella muutenkin aikalailla hyvä vaalitunnelma. Puolueet saivat hyvät ehdokaslistat ja uskon, että kisasta tulee hyvä ja reilu. Mielenkiintoista on nähdä miten perussuomalaiset Lopella pärjäävät ja myös vasemmistoliitolla ja demareilla on hyvät listat. Keskustallekin mukaan lähti muutama aiemmin valtuutettuna ollut ja uskonkin, että Sajaniemen Kuparisen Kari ja Topenolta Keravan Petri esimerkiksi tulevat paikkansa valtuustossa takaisin ottamaan. Kokemusta ensi kaudella varmasti tarvitaankin ja toki uusiakin ajatuksia ja intoa. Uskoisinkin, että kaiken kaikkiaan vaaleista tulee mielenkiintoiset.

Tehdä hyvä oma työ ja katsotaan mihin se riittää.

Nyt ympäristövaliokuntaan, sitten puolustusvaliokuntaan ja lupasin vielä puolilta päivin mennä tuuraamaan sivistysvaliokuntaankin. Sellainen aamunavaus 🙂

….

Keskustan 20 kunnan maakunta monitoimikuntayhtymä -malli.

Tänään eduskunnassa kuultiin lopultakin huikea keskustan tavoite. Sitä on pidetty vakanalla, mutta tänään se paljastui kun keskustan ryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen totesi, että keskustalle ei riitä 70 kuntaa vaan tarvitaan vieläkin vähemmän. Keskusta ajaisi vanhus- ja terveyspalvelut nykykunnista kokonaan pois maakuntien hoidettavaksi. En tiedä mitä miten siinä lähidemokratia toteutuisi kun meidänkin alueella Forssan, Riihimäen ja Hämeenlinnan seutujen vanhusten hoitoa ja siihen liittyviä muita palveluita ja sen rinnalla kaikkia terveyspalveluita hammaslääkäreistä ja terveyskeskuksista lähtien hallinnoisi Kanta-Häme.

Itse en missään tapauksessa hyväksy sitä, että esimerkiksi Lopen tai Hausjärven terveyskeskuksen tulevaisuudesta päätettäisiin ”Kanta-Hämeen keskussairaalan” tapaisessa organisaatiossa. Siellä siis olisi käytännössä maksimissaan yksi loppilainen ja yksi hausjärveläinen ja tammelainen ja todennäköisesti ei yhtään ypäjäläistä jne. Miten se vahvistaisi lähidemokratiaa ja parantaisi palveluita? Ei mitenkään.

Kuntaministeri Henna Virkkunen totesikin, että keskustan ajama tällaisessa siis käytännössä 20 kunnanmallissa ”kunnille jäisi ainoastaan laskun maksajan rooli”.

Tämä oli ehkä se isoin uutinen tämän päivän välikysymyskeskustelussa. Puolueissa on siis eroja.

Ei pakkoliitoksia.

Toinen tärkeä viesti oli se, että pakkoliitoksia ei tule. Virkkunen totesi pakkoliitos ”olisi vasta äärimmäinen vaihtoehto, jos kuntalaisten palvelut ovat uhattuina”. Siis sellaisessa tilanteessa, että kunta ei pystyisi tarjoamaan terveyskeskuspalveluita, ei päivähoitoa, ei esimerkiksi koulupalveluita jne. Eli käytännössä laiminlöisi oman olemassaolonsa oikeutuksen eli palveluiden tuottamisen kuntalaisilleen.

Ja niinhän on jo nytkin, että valtiovalta tulee väliin jos joku kunta ei talouttaan pysty itse hoitamaan ja sitä kautta laiminlyö tehtävänsä. Mikään ei siis muuttuisi.

Mutta tällainen keskustelu tänään. Toivottavasti lähidemokratia siis turvataan jatkossakin ja päätösvalta pidetään tiukasti kunnissa ja kunnanvaltuustoissa. En usko, että syksyn kuntavaaleissa kukaan haluaa äänestää vain yhtä loppilaista esimerkiksi Kanta-Hämeen vanhustenhoidon ja terveyskeskuskuntayhtyman yhtymähallitukseen. Minusta parempi kun valitaan suoraan kunnanvaltuustoon paikallisia arjen tuntijoita ja tekijöitä. Päätöksenteolla pitää olla minusta kasvot ja kunnissa ne näkyvät.

Mutta nyt jo ilta. Huomenna sitten muuten istunnossa lakialoitteeni koulukiusaamisen kriminalisoimisesta käsittelyssä. Jos haluatte niin seuratkaapa keskustelua eduskunnan verkkosivuilta www.eduskunta.fi huomenna joskus noin puoli kuuden aikaan.

 

 

 

 

Kommentit