”Pakkolakeja ei enää valmistella” – Työmarkkinajärjestöiltä odotetaan yhteiskuntasopimusta

Blogi, tiistaina 02.02.2016

”Hyvä ei ole kevättä riidellen kohdata”.

Näin ohjeisti Tasavallan presidentti meitä kaikkia suomalaisia uuden vuoden puheessaan. Sanoissa on näin vaikeina aikoina itse kullakin pohdin paikkaa. Mitä voisimme yhdessä tehdä. Mitä voisin itse tehdä.

Hallitus päättikin pysäyttää kilpailukykypaketin eli julkisuudessa ns. pakkolaki-nimen saaneiden lakien valmistelun. Tällä hallitus haluaa osaltaan tasoittaa tietä työmarkkinajärjestöjen viidenteen neuvottelukierrokseen yhteiskuntasopimuksesta. Itse haluan edelleen uskoa siihen, että ratkaisu yhteiskuntasopimuksesta syntyy nyt helmikuun alussa. Se olisi meidän kaikkien suomalaisten etu. Toivotaan siis, että neuvottelut tuottavat tulosta ja eteenpäin päästään sopien eikä repien ja riidellen.

12592316_10153932418091670_428382075122702927_n

Eduskunta valitsi puhemieheksi Maria Lohelan ja varapuhemiehiksi Paula Risikon ja Mauri Pekkarisen. Hyvä ja osaava kolmikko.

12687972_10153932190541670_5953957143407814724_n

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ikäpuheenjohtaja Pertti Salolainen avasi uuden vuoden erinomaisella puheella. Näinä vaikeina aikoina kokemuksen ääntä kannattaa kuunnella kaikkien.

Tänään eduskunnassa käynnistettiin uusi kevätkausi. Eduskuntaryhmät järjestäytyivät ja myös eduskunta. Puhemieheksi valittiin perussuomalaisten Maria Lohela ja varapuhemiehiksi Mauri Pekkarinen ja Paula Risikko. Lohela onkin puhemiehenä ollut mitä parhain. Hoitanut vaikeina aikoina tärkeää tehtävää hyvin ja arvokkaasti tekemättä kuitenkaan itsestään turhaa numeroa. Arvostan Lohelan tapaa äärimmäisen paljon. Hän on myös tehtävässään ollut erittäin oikeudenmukainen ja tasapuolinen ja saman voi sanoa myös varapuhemiehistä. Eduskunnalla on johdossaan erinomainen puhemiehistö.

Siksi ihmettelenkin, että SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Antti Lindtman jatkoi edelleen protestointiaan ja patisti ryhmänsä äänestämään tyhjään tärkeissä puhemiehen vaaleissa. Vanha perinne on ollut, että kolme puhemiestä tulee kolmesta isoimmasta puolueesta ja se ei näytä nyt kelpaavan gallupsuosiostaan hurmaantuneelle Lindtmanille. Hieman sellaista pikkupolitikointia tuollainen ja ei ainakaan nosta Lindtmanin arvostusta muiden kollegoiden silmissä. Toivottavasti rakentava ja yhteistyökykyinen toimintatapa palaa SDP:henkin jälleen. Olen varma, että Antti Rinnekään ei tällaista pelaamista puolueessaan haluaisi nähdä.

Illalla vielä silmälääkärissä. Kumpi siinä sitten on tullut vanhaksi kun nyt oman taas äidin kanssa silmälääkärissä 🙂

Huomenna sitten eduskunta arki alkaa istuntokauden avajaisilla Finlandia talolla ja voi hyvin todeta, että keväästä tulee työntäyteinen. Monessa mielessä kevät myös tulee näyttämään tämän nykyhallituksen tulevaisuuden. Päätöksiä on synnyttävä ja ratkaisuja löydyttävä.

Kommentit