Pahoja kysymyksiä

Blogi, keskiviikkona 31.10.2012

Kuntavaaleissa ja yleensäkin vaalien alla saa vastattavakseen toinen toistaan kiperämpiä kysymyksiä. Ja hyvä niin. Eilen kuintekin oli mielenkiintoista vastailla aselupaa hakiessani poliisin yli 250 kysymykseen. Kartoittivat sitä, että voiko Heinoselle antaa luvan hankkia hirvikiväärin metsästyskäyttöön.

No läpi meni aselupahakemus. Testeissä vähän jännitin, että oliko oikein vastata kysymykseen, että ”Minusta tuntuu, että selkäni takana minusta puhutaan pahaa”. ”Kyllä”. No vastasin ja sanoin, poliisimiehelle, että ei vain tunnu vaan myös tiedän. 🙂 Läpi meni.

Joo ja sitten oli kysymys, että tuntuuko, että ärsytät muita. No vastasin, että tuntuu. Varmasti jotakuta aina.

Eikä ollut siis rehellisyydestä kyse vaan siitä, että kysymykset olivat sellaisia, että kyllä tässä duunissa usein tuntuu, että ”selän takana puhutaan pahaa” tai ”minua haluataan vahingoittaa” tai ”pelkäätkö, että joudut väkivallan uhriksi”.:) Ja uskoisin, että näihin kaikkiin kallonkuristajatestin tekijä odottaa vastattavan, että ”ei puhuta”, ”en pelkää”, ”en pelkää” jne. Ja juuri uhkausta niskaan netissä ja Shellin baarissakin pöytä hiljeni kun astuin sisään.

No, ehkä se on ammatinvalintakysymys. Mutta aseenhankintalupa metsästyskäyttöön tuli ja pääsen hirvimetsälle. Odotan jo jahteja.

Mutta ihan vakavasti ottaen tai vakavasti testinkin otin. Mutta sen verran pitää sitä hakuprosessia kommentoida, että en ainakaan itse voi todeta, että luvan hakeminen olisi kohtuuttoman vaikeaksi tehty tai veisi aikaa aivan valtavasti.

Kyllä minusta yhden kerran voi poliisiasemalla käydä viemässä lupapaperit ja käydä näyttämässä todistukset ja toisen kerran sitten varata sen reilun puolituntia haastatteluun ja testiin. En ainakaan itse pitänyt mennyttä aikaa kohtuuttomana ja minusta hyvä, että meidän metsästäjienkin taustoja ja tilannetta aina kolmen vuoden välein hieman tarkastellaan tarkemminkin. Tai vaaditaan uudelta aseenhankkijalta näyttöjä harrastuneisuudesta ja myös sen jatkumisesta aseenhankinnan jälkeen.

Itse siis totean, että hakuprosessi eteni ihan joutuisasti. Halusin nimenomaan hankkia tämän aseen nyt vasta kun uusi aselaki on voimassa. Katsoa miten se toimii ja miten paljon aikaa vie. Mutta mielelläni otan myös vastaan kommentteja ja kokemuksia sellaisista hakuprosesseista mitkä teistä ei ole mennyt teidän mielestä hyvin tai oikein. Laittakaapa ihmeessä sähköpostia tulemaan jos näin on. Ja miksei hyvistä myönteisistäkin kokemuksista.

Tänään eduskunnassa jatkuu Euroopan Neuvoston kokoukset. Meillä ei siis täysistuntoa tänään. Mielenkiinnolla seuraan SDP:n kinastelua Islannin ilmatilanvalvonnasta. Hanke on ollut ulkoministeri Erkki Tuomiojan eteenpäin viemä Pohjoismainen yhteistyöhanke. Eilen täysin yllättäen SDP:n riveistä kerrottiinkin, että Tuomiojalla ei ole ollut kansanedustajien tukea viedä asiaa eteenpäin. Mielenkiintoista nähdä onko tämän episodin tausta jotain demarien sisäistä valtapeliä ja halua vaihtaa ministerikierrätyksessä nyt ulkoministeri. Sellaista on eduskunnassa huhuttu.

No valitettavaa, että omalta ministeriltä vedetään tällä tavalla yllättäen mattoa ja toimintakykyä pois alta. Ulkoministerin toiminta tehdään mahdottomaksi ja asiat pitääkin ratkoa jonkun muun kanssa eduskunnan käytävillä. Valitettava juttu.

Itse suhtaudun kolmen viikon Islannin ilmatilavalvontaan samalla tavalla kuin ulkoministeri Erkki Tuomioja. Kolme viikkoa kahdella koneella on niin lyhyt aika, että se ei vaikuta maamme tilanteeseen millään tavalla siis ainakaan heikentävästi. Sen sijaan Pohjoismaat jo nyt harjoittelevat yhdessä hävittäjienkin kanssa ja tämä oli yk

si hyvä harjoitus hieman erilaisissa olosuhteissa.

Sen sijaan ns. tunnistelentojen osuutta pitää pohtia. Tunnistelennot siis tarkoittaisivat sitä, että jos tuon kolmen viikon aikana Islannin ilmatilaan tulisi tunnistamaton lentävä esine tai kone niin se käytäisiin hävittäjän voimin tunnistamassa ja tarkistamassa. Tällaista ei ole tapahtunut, mutta siihenkin pitää varautua. Yksi vaihtoehto on, että tällaiset tunnistelennot lentäisivät sitten esimerkiksi norjalaiset ja meidän ja Ruotsin koneet painottuisivat valvontatehtäviin ja harjoituksiin. Tästä vielä käydään lisäkeskustelua niin meillä puolustusvaliokunnassa kuin varmasti ulkoasiainvaliokunnassakin. Ja tottakai Utvassa Tasavallan presidentinkin johdolla.

Mutta näyttää siltä, että asiaa hyvin hoitaneet ja tahtoneen ulkoministeri Erkki Tuomiojan penkkiä nyt vain heilutetaan oman puolueen sisäpolitiikan kautta. Jäädään seuraamaan käsikirjoituksen seuraavaa vaihetta.

Mutta nyt keskiviikkoa ja lokakuun viimeistä päivää kaikille. Nautitaan tästä ainakin nyt Lopella lumisateisesta päivästä. Niin ja…

Lopella tarjotaan kunnallisvaalien Kiitoskahvit kaikille äänestäjille ja muillekin keskiviikkona 31.10. klo 14-19 Kahvila Korvassa. Paikalla ehdokkaita ja uudet Lopen valtuutetut. Tervetuloa kakkukahville!

Kello 21.12.

Lopella vilkkaat kunnallisvaalien kiitoskahvit.

Lopen Kahvila Korva sulki tänään illalla ovensa. Emme vielä ole ynnäilleet kokonaiskävijämäärää, mutta taitaa kolmessa viikossa yli 1000 kävijän raja rikkoutua Vaalilauantain, avajaisten ja kiitoskahvien kanssa. Tänäänkin Kiitoskahveilla kävi lähes 100 vierasta ja kaikki kolme isoa kakkua tekivät kauppansa. Ja olin enemmän kuin tyytyväinen kun paikalla kävi myös muiden puolueiden ehdokkaita ja äänestäjiäkin laidasta laitaan. Moni kaipasi tällaista yhteistä kiitoskahvia ja kun me sellaisen teimme niin se otettiin yli kaikkien rajojen vastaan. Kiva niin.

Kahvila Korvasta muodostui siis toiveidemme ja suunnitelmiemme mukaan Lopen ja loppilaisten yhteinen olohuone. Nyt kolme viikkoa kahvilan elämää on takana ja on aika kiittää. Kiitokset kahvilan emännille Sirpa Hopearuoholle, Riitta Nylundille, Tuula Kaupille, Pirjo Lehtorannalle ja Eija-Riitta Heinoselle ja isännille Janne Silvanille, Jarmo Laukkaselle ja Erkki Holttiselle. Teitte valtavan työn ja haluan kiittää teitä omasta, Lopen Kokoomuksen ja kaiken kaikkiaan Kokoomuksen puolesta. Iso kiitos myös varmasti kaikilta kuntalaisiltamme teille. Kiitos myös teille kaikille jotka kahvilassa kävitte ja viihdyitte. Ja kiitos kaikille 42 ehdokkaallemme mukanaolosta kahvilalla ja sadoista ja sadoista keskusteluista.

Voin myöntää, että tätä paikkaa tulee ikävä. Korvamme oli onnistunut vaikka itse sanonkin.

Lopelta sitten ajelimme vielä Riihimäen Kokoomuksen kiitoskahveille. Sielläkin väkeä oli illalla ollut ja tunnelma hyvä hyvin sujuneiden vaalien jälkeen. Ja mikä parasta sielläkin ehdokkaat niin läpimenneet kuin nyt valitsematta jääneetkin yhdessä hymyssä suin juhlistamassa kakkukahvein kokoomuksen voittoa. Ja siitä hymystä ja tekemisestä se meidän juttumme lähtee nyt ja huomenna. Tsemppiä siis Riksuun ja jatketaan yhdessä eteenpäin.

Riihimäelle ajellessani sain myös viestin, että Lopen keskusvaalilautakunta oli myös vahvistanut Lopen vaalituloksen. Mielenkiintoisin oli meidän kolmen ehdokkaan arvonta. Saija Grönholm, Essi Tuomenoja ja Aleksi Rautiainen nimittäin saivat vaaleissa tismalleen saman äänimäärän ja vain yhdelle oli paikka valtuustossa alkavalle nelivuotiskaudelle. Arpa suosi tällä kertaa Aleksia ja näin Kormu-Launosten alue sai myös oman kokoomuslaisen valtuutetun. Onnea siis Aksulle. Ja Saijan kohtaloksi tuli nyt ensimmäisen varavaltuutetun paikka ja nuori vasta 18-vuotias Essi joutui tyytymään kakkospaikkaan. Mutta olen varma, että koko kolmikolle on työtä ja tehtävää alkavallakin kaudella ja tämäkin kolmikko on sellainen, että hekään eivät työtä pelkää.

Nyt aloittelemme Lopellakin pikku hiljaa ensi kauden paikkojen jakoneuvotteluja eri puolueiden kanssa ja tänään jo keskusteluita useammankin eri puolueen kanssa ja eilenkin. Näyttää siltä, että nytkin yhteistyötahtoa löytyy kaikista ryhmistä ja sitä nyt tarvitaankin. Katsotaan miten paketti alkaa tästä hahmottua.

Mutta huomenna jatkamme. Huomenna yritän vielä pitää hieman vapaatakin. Istuntovapaaviikko kun tuppaa tässä menemään taas aikalailla Lopelle ja Suomelle 🙂 Se on tämän työn juttu – 24/7.

Kommentit