Pääsiäisestä uuden lumen kautta kohti kevättä – Takaisin sorvin ääressä

Blogi, tiistaina 03.04.2018

Näin se pääsiäinen ja pari vapaapäivää menivät. Nyt jo takaisin Valtiovarainvaliokunnan kokouksessa ja pöydällä mitäs muuta kuin Sote- ja maakuntauudistukset pumaskat ja ennen muuta se miten uudistuksella voidaan hillitä rajusti kasvavia sote-menoja.

Martti Hetemäki on kommentoinut nykytilannetta kuvaavasti. ”Nykyinen kuntapohjainen sote-järjestelmä on kaksinkertaistanut menot 2000-luvulla takaamatta palvelujen yhdenvertaista saatavuutta ja estämättä ratkaisuja, jotka ovat tulossa kalliiksi. Siksi tarvitaan uudistus, joka turvaa palvelut myös tulevaisuudessa.” Hetemäki on kuvannut nykytilanteen vaikutusta myös tulevaan toteamalla, että ”Sote-menot kasvavat nopeasti, kun 75 vuotta täyttäneen paljon palveluja tarvitsevan väestön määrä on kasvamassa 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä nykyisestä noin puolesta miljoonasta. Tämä ja sote-menojen jyrkkä nousu yli 75-vuotiailla ovat lisäämässä huomattavasti sote-menoja jo lähivuosina.”

Sote- ja maakuntauudistuksen tavoitteena on siis hidastaa, ei leikata tai säästää, sote-menojen kasvua siten, että vuonna 2029 menot olisivat kolme miljardia euroa matalammat kuin nykymallilla jatkettaessa.

Pääsemmekö tähän on monesta kiinni. Mutta aivan varmaa on se, että nykymallilla jatkettaessa terveyspalveluiden eriarvoistuminen jatkuu ja kustannukset kasvavat. Nyt he, joilla on työtä eli työterveyshuolto tai varaa maksaa itse, pääsevät lääkäriin jonottamatta ohituskaistaa pitkin, ja pienituloiset, työttömät ja monet lapsiperheet odottavat lääkärivuoroaan jonossa viikkokaupalla – pahimmillaan jopa kuukauden. Tilanne on kohtuuton ja siksi sote täytyy nyt uudistaa. Valinnanvapaudesta täytyy tehdä jokaisen suomalaisen perusoikeus nykyisen harvojen etuoikeuden sijaan.

Tätä siis tänään ja ennen VaV:ia jo puolustusvaliokunta ja iltapäivällä vielä täysistunto. Täysistunto hetki sitten päätökseen ja kello nyt 16.45.

Istunnossa tänään keskustelussa myös Lex Malmi. Perussuomalaisten Mika Raatikainen teki erinomaisen esityksen – viimeisen väännön – esittämällä, että Malmin kenttä tulee säilyttää kunnes uusi korvaava kenttä toiminnoille saadaan pääkaupunkiseudulta. Itse pidin tänään enää lyhyen puheen missä toistin sen, että jos Malmi nyt lopetetaan, niin tehdään peruuttamaton virhe, mitä vielä tullaan katumaan. Itse tulen huomenna äänestämään Raatikaisen viimeisen ponnen puolesta.

Yllättävän aikaisin tänään siis kalenteri näytti tyhjää. Olin varautunut pitkään istuntoon.

 

 

 

Kommentit