Pääradan remontin jatkumiselle ratkaiseva rooli – Ensimmäiset RixuRaxa -messut nostivat esille asumisen ja rakentamisen

Blogi, sunnuntaina 03.11.2019

RixuRaxa -messut uudella Riihimäen Cocks Areenalla nosti esille rakentamisen ja asumisen. Aihe on enemmän kuin tärkeä. Taidamme kuitenkin viettää isoimman osan elämästämme omassa kodissamme, jos saamme elää pitkää ja terveenä niin siellä myös monet nukkuvat viimeiseen uneen ja valtaosalle oman kodin ostaminen on elämän suurimpia hankintoja ja ennen muuta päätöksiä.

Nyt asuntokauppa on junnannnut pidempään isossa osassa maata paikallaan ja tullut jopa takapakkia. Hinnat ovat laskeneet niin kaupungeissa kuin maaseudullakin ja monessa paikassa talon tai asunnon myyminen on lähes mahdoton tehtävä ja takkiin otetaan kaupoissa usein kymmeniä tuhansia. Juuri yksi kaveri kertoi kuinka he ottivat Hämeessä talostaan takkiin 150 000 euroa, kun talo oli lopulta vain pakko myydä pois.

Olen jo kuullut tilanteita, että parisuhteesta on ihmiset eronneet, mutta eivät yhteisestä kotitaloudesta. Kun asunto ei mene kaupaksi ja sen arvo on pudonnut merkittävästi ostohinnasta ja niskassa on esimerkiksi 250-300 000 euron laina niin sitähän ei enää moni yksin harteilleen voikaan ottaa. Tilanne voi olla todella tukala ja ahdistavakin.

Tänään Riksussa puhutti nämä ja myös pääradan remontti. Pääradalla työt jatkuvat vielä ensi vuoden meidän Kokoomuksen ja keskustan tekemin päätöksin ja rahoituksin. Sitten näyttääkin työt pysähtyvän. Rinteen hallitus on laittanut suunnitelmat jäihin ja nyt näyttää pahasti siltä, että suunnitelmat eivät ole valmiina silloin kun EU:n uusi rahoituskausi alkaa. Tämä tarkoittaisi suurten avustusten valumista muualle ja samalla pääradan remonttien lykkääntymistä tai jopa kokonaan peruuntumista. Tulemmekin Kokoomuksen toimesta esittämään joulukuussa pääradalle lisärahoitusta niin, että työt jatkuisivat välityskyvyn parantamisen suhteen myös katkeamattomana. Eduskunta pääsee äänestämään näistä rahoista vielä ennen ensi vuoden talousarvion hyväksymistä. On kestämätön tilanne jos pääradan välityskyvyn parantaminen ja lisäraiteet jäävät nyt uuden hallituksen ideologisen väännön väliinputoajaksi. Me emme tule sitä kokoomuksessa hyväksymään.

RixuRaxa ja kiva tunnelma Cocks Areenalla. Huutokauppakeisari myi Mafka & Alakosken kanssa Aino-Kaisan ja Päivin kanssa tekemämme lasitaide-esineen hyväntekeväisyyteen. Sai huutaa! Nämä messut voisi jo uusia keväällä ja mukaan myös enemmän sisustusta ja ulos puutarhaa? Eikös? Hyvä Riksu! Ja myös Loppi hienosti esillä ja monet muutkin Hämeen kunnat ja kaupungit!

Päärata pitää saada kuntoon. Nyt Riihimäen aseman esteettömyys saadaan kuntoon ja palasia on vielä muutamia meidän varaamalla rahoituksella etenemässä, mutta nyt Rinteen hallitukselta vaaditaan ja tarvitaan rahoituspäätöksiä jatkosta. Hämeenlinnan ja Riihimäen seudut tarvitsevat paremmin toimivan pääradan, kuten myös koko Suomenmaa.

Messuilla puhutti myös vanhojen 1970-1980-luvun talojen ja lähinnä kerrostalojen suuret peruskorjaustarpeet. Nyt monet talot siinä tilanteessa, että ne eivät enää saa peruskorjauksiin yhtiölainaa. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kun asuntojen myyntihinnat putoavat alle 1000€/m2 niin silloin talojen vakuusarvot putoavat niin alas, että remontteja ei pystytä enää rahoittamaan eikä tekemään. Tällaisissa taloissa asui pari vuotta sitten yli 200 000 suomalaista ja määrä on vaan kasvanut. Tästä ei muuten paljoa Suomessa puhuta. Syystä tai toisesta.

Remontien ja sisustusten tyylit myös laajasti esillä Riihimäellä. RTV:llä mm. iso upea osasto ja hienoja tämän päivän trendejä modernista aina perinnerakentamiseen esillä. Hienoa, että myös vanhoja taloja nyt remontoidaan pieteetillä ja vanhaa kunnioittaen. Ja myös vanhemmat kivitalot saavat uutta elämää. Ja nyt siis kyse nimenomaan omakotitaloista.

Hienot messut. Kiitos Riihimäelle! Mukana myös Huutokauppakeisari Palsanmäki ja oman elämän Markkukin. Meidän Riihimäen seudun kansanedustajien Mafka & Alakoskella tekemä lasiesine myytiin myös hyväntekeväisyyshuutokaupassa. On se Aki vaan mestari! Ja kolmas kerta!

Illalla vielä kävimme katsomassa Hämeenlinnan Steelersin salibandyn SM-liigaottelun Classicia vastaan. Loppilaisen LFT:n kasvatti Ville Lastikka tällä kertaa Classicin paidassa ja tutun vahvaa menoa (3+2) maailmanmestariltamme sielläkin. Verkot töttörölle! Classic voitti murskaluvuin 1-15 ja illan mies oli Sami Johansson! Johansson taisi tehdä salibandyn liigahistoriaa iskemällä tehot 8+2! Voisi kysyä, että kuka muu muka?

Huomenna käyntiin koulujen Politiikka viikko. Aamusta koulukierrokselle!

Kommentit