Koulujen Politiikkaviikko käyntiin – Lasten ja nuorten kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin kasvussa

Blogi, maanantaina 04.11.2019

Marraskuun ensimmäinen viikko on perinteen mukaisesti Alliansin virallinen Politiikkaviikko. Politiikkaviikko on valtakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko nuorille ja sen tarkoituksena on kannustaa nuoria tutustumaan politiikkaan ja vaikuttamaan myös itse. Tänään aloitin omankin viikkoni näiden teemojen ja aiheiden parissa. Ystäväni Pirre Alakoski ja Marjo Friman olivat kutsuneet minun luokkiensa vieraaksi yläkoululle ja aamupäivä menikin siellä nuorten kanssa keskustellessa vaikuttamisesta ja yhteisistä asioista. Mukava aamutuokio olikin ja hyviä keskusteluja niin arjen päätöksenteosta kuin myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Monia erittäin hyviä huomioita ja ajattelemaan laittaviakin kysymyksiä. Yksi esimerkiksi aivan puolitoistatuntisen lopussa kysyi, että minä maa on Suomelle suurin turvallisuusuhka ja mikä maa taasen koko maailmalle. Niinpä.

Maittava koululounas ja se maistuu aina entiselle opettajalle ja sitten vielä toinen oppitunti toisen yläkoulun porukan kanssa kunnan valtuustosalissa. Tällä kertaa esillä eduskunnan päätöksenteon lisäksi myös kuntatason päätöksenteko ja vaikuttaminen. Mainita nuori nämäkin ja hyviä huomioita ja hieman haastoakin.

Politiikkaviikon tarkoitus onkin antaa myös nuorten kanssa toimiville aikuisille työkaluja puhua politiikasta nuorten kanssa ja ideoida yhdessä osallistumisen tapoja. Tänä vuonna viikon teemana on politiikan uudistaminen: nuoret pääsevät itse suunnittelemaan uusia tapoja, miten nuoret saisivat äänensä kuuluviin yhteiskunnassa. Mitkä asiat ovat itselle tärkeitä ja miten niihin pitäisi päästä vaikuttamaan? Meilläkin keskusteluissa tänään myös nuorisovaltuustojen toiminta ja kannustinkin näitäkin nuoria mukaan NuVa:n toimintaan. Se on yksi parhaista reiteistä lähteä mukaan päätöksentekoon koulujen oppilaskuntatoiminnan ja poliittisten nuorisojärjestöjen ohella. Kannustan mukaan!

Kiva päivä aktiivisten nuorten ja heidän opettajien kanssa. Kuvia en tänään luokista huomannut yhtään napata, mutta kun vanhaan ”omaan” opehuoneeseen kahville ehdin niin kyllähän sieltä tämä minun vanha oma opeajan kahvimuki vielä löytyi. Muistoja.

Jatkan Lopen Kokoomuksen puheenjohtajana

Illalla vielä juhlistimme vielä pian jo päättyvää Lopen Kokoomuksen 100. juhlavuotta juhlakahvein Lopen Kanttorilassa. Viralliset 100-vuotisjuhlammehan olivat jo alkuvuodesta ja silloin meidän juhlaa juhlisti myös puolueemme puheenjohtaja Petteri Orpo läsnäolollaan ja juhlapuheellaan. Lopellahan on yksi maamme vanhimpia kokoomusyhdistyksiä ja hyvä kasvattajaseura tämä on ollut minullekin.

Tänään joimme siis vielä juhlavuoden kahvit Kanttorilassa ja pidimme syyskokouksen. Pitkäaikainen sihteerimme Tiina Seppälä jätti tänään sihteerin tehtävät seuraajalleen Eeva Pyhälammille ja muistimmekin Tinttia hieman isommalla lahjalla. Tiina tehnyt valtavan työn Lopen Kokoomuksen ja koko kokoomuspuolueen ja -aatteen eteen näinä vuosina ja vaikka ei hän nytkään minnekään katoa niin sihteerin tehtävän jättäessään halusimme hänelle muistoksi suuren Aalto-maljakon kaiverruksin jättää. Isot saappaat seuraajalle, mutta onneksi meiltä tekijöitä löytyy.

Itse lupasin vielä jatkaa puheenjohtajana ja hallitukseen tuttua väkeä. Isoja asioita Lopella myös pöydässä vaikka kuntamme talous onkin oikeastaan kaikkia naapurikuntiamme vahvemmalla perustalla. Meidän huolena kuitenkin vanheneva väestö ja nyt myös väestön väheneminen muuttovoiton käännyttyä muuttotappioksi. Tehtävää riittää ja siksi tänäänkin päätimme useammastakin tavoitteestamme joilla me haluamme vahvistaa kotikuntamme vetovoimaa, mutta myös pitovoimaa.

Muistimme tänään Tiina Seppälää Lopen Kokoomus 100 isolla Aalto-vaasilla, kun hän jätti sihteerin tehtävät seuraajalleen Eeva Pyhälammille. Tintti jatkaa kuitenkin hallituksessa ensi vuonnakin.

Kommentit