Pääministeri Rinteen hallitus kurittaa rajusti tavallisia ahkeria keskituloisia suomalaisia – Vielä elokuussa Rinne lupasi, että ”ostovoima kehittyy parempaan suuntaan”

Blogi, tiistaina 17.09.2019

Kollegani ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Elina Lepomäki (kok) kävi budjettiriihen alla hyvin läpi Antti Rinteen vasemmistohallituksen veroratkaisuja. Elina kirjoitti, että ”julkisuudessa olleiden tietojen mukaan pääministeri ei ole parantamassa, vaan pikemminkin tuntuvasti heikentämässä keskituloisten ihmisten ostovoimaa. Keskituloiselle perheelle on ensi vuonna jäämässä 320 euroa vähemmän käteen, jos hallitus ei kompensoi sosiaalivakuutusmaksujen nousua palkansaajille. Tämän lisäksi hallitus on kiristämässä arjen kustannustasoa erilaisilla veropäätöksillä”.

Tällaisen Demaribingon bongarin netistä. Ruksitetut ovat siis jo petettyjä SDP:n vaalilupauksia ja näyttää siltä, että ensimmäisen suoran bingon perään on tulossa lisää osumia. Valitettavasti.

Vielä elokuu 15. päivänä pääministeri Antti Rinne totesi Ylellä, että ”me tulemme omilla päätöksillämme huolehtimaan siitä, että suomalaisten ostovoima yleisesti ottaen kehittyy parempaan suuntaan.”

Totuus on tässäkin korulauseita karumpaa.

Elina listasi toimia budjettiesityksestä:

-Työn verotus on kiristymässä ensi vuonna 250 miljoonalla eurolla palkansaajamaksujen noustessa, jos hallitus ei kompensoi muutosta veronkevennyksillä.

-Hallitus on myös kertonut leikkaavansa kotitalousvähennystä 95 miljoonalla eurolla.

-Polttoaineveroon on tulossa ensi kesänä historiallinen lähes seitsemän sentin korotus litralta.

-Kuntaliitto on ennakoinut, että kunnallisveroa korotetaan ensi vuonna 80-90 kunnassa. ”Hallituksen viime päivien sekoilu muun muassa hoitajamitoituksessa saattaa tarkoittaa suurempia nostopaineita, jos kuntien menoja lisätään ilman, että niihin osoitetaan lisää rahaa. Tämänkin taakan kantaa viime kädessä keskituloinen palkansaaja”, Elina muistuttaa.

…ja päättää listansa paljon puhuvasti: ”Kun lasketaan yhteen valtion ja kuntien tuloverotukseen sekä kulutusveroihin osuvat nostot, ovat lapsiperheet ensi vuonna helisemässä.”

Ja jälleen näyttää Rinteen hallituksen petettyjen vaalilupausten bingoon tulevan yksi ruksi lisää: ”Jos keskituloisten perheiden ostovoima heikkenee, on pääministeri Rinne jälleen rikkonut yhden lupauksensa”.

Taloussanomissa tilannetta kommentoi myös Veronmaksajien Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen. Hän  harmitteli Rinteen kaavailuja kiristää tavallisten ahkerien suomalaisten verotusta. Lehtinen totesi, että ”Suunta on väärä. Kaikki tämä leikkaa ei vain keskituloisten vaan myös muiden tuloja ja sitä kautta ostovoimaa”.

On totta, että tänään alkavassa budjettiriihessä pitää tehdä ratkaisu ainakin 250 miljoonan euron työnverotuksen lisäkevennyksistä. Tällä tavalla työnteon ja eläkkeiden verotusta ensi vuonna uhkaava kiristyminen estettäisiin myös keskituloisten kohdalla.

Hallitus käsittelee ensi vuoden 2020 talousarvioehdotustaa budjettiriihessään tänään 17. ja huomenna 18. syyskuuta. Budjettiriihestä odotetaan myös hallituksen työkalupakista edelleen täysin puuttuvia työllisyystoimia ja myös ratkaisua luvattuihin korkeakoulujen lisärahoituksiin. Huhut kertoivat valtiosihteeri- ja avustaja-armeijan viikonlopun neuvotteluista, että korkeakoulut olisivat saamassa nyt kuitenkin lopulta kutakuinkin heille jo luvatut rahat, mutta ne leikattaisiinkin pois muualta koulutuksesta ja sivistyksestä OKM:n pääluokasta. Vähän kuin hölmöläisen peiton kutomista jos tämä todella näin menee..

Kello 21.36. Rinteen hallitus hosui ja päätti jo tänään lopettaa ensi vuoden budjetin valmistelun. Kuulemma Rinteellä oli kiire päästä lähtemään Ranskaan? Nyt työllisyystoimet jäivät pois ja muutenkin näyttää budjetti aikalailla hosumalla tehdyltä. Joku sanoisi, että juosten tehty vai miten se oli.

Uutisissa täällä kotisivuillani hieman ensi kommentteja budjetista. Palaan huomenna laajemmin. Nyt nukkumaan ja huomenna jatketaan.

 

Kommentit