Pääministeri Marinille riittää ”näkymä” uusista työllisistä – Kas, kun ei kuulopuhe, toiveajatus tai kangastus

Blogi, torstaina 09.07.2020

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen sekoilu alkaa saada jo surkuhupaisia piirteitä. Vaalikeväästä 2019 lähtien ensin pääministeri Antti Rinteen johdolla ja sitten pääministeri Sanna Marinin johdolla on työllisyystoimia ja -reformeja siirretty lähes kvartaaleittain eteenpäin. Keskusta on valtiovarainministeripuolueena ja valtiovarainministerin suulla toistellut papukaijan tapaan, että ”ei pysyviä menoja, ennen pysyviä tuloja” ja samaan aikaan kuitannut kerta toisensa jälkeen työllisyystoimien päätökset eteenpäin.

Pääministeri Marinille riittää ”näkymä” uusista työllisistä – Kas, kun ei kuulopuhe, toiveajatus tai kangastus

Nyt jo eronnut valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) on toistellut myös sitä, että hallituksen pitää päättää myös työllisyystoimista. Kyllä. Ongelma on vain se, että Kulmuni totesi näin jo viime kesänä, sitten elokuussa, sitten talvella ja nyt keväällä. Jälleen kerran kesäkuussa hallitus ilmoitti päättävänsä näistä joskus myöhemmin. Ja nyt tuoreimpana pääministeripuolue SDP ilmoitti kävellen yli nykyisen valtiovarainministeri Matti Vanhasen, että työllisyystoimista ei päätettänekkään syksyn budjettiriihessä, vaan ehkä vasta loppuvuodesta. Pääministeri Sanna Marinin toiminta oli kyllä hallituskumppanin näkökulmasta lähes pöyristyttävää. Pääministeri ilmoitti tylysti (Yle 8.7.2020 klo 12.02) julkisuuden kautta keskustalle, että ”hallituksen takaraja työllisyystoimien sopimiseksi venyy kohti loppuvuotta”. Vanhanen oli samassa uutisessa lähes hölmistynyt ja kommentoi, että ”en muuta lausuntojani” ja hänen mukaansa hallitusohjelman kirjaus toimista 30 000 työllisen saamiseksi syyskuun budjettiriihen mennessä pitää. Myös keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni yritti hiipuvilla voimillaan vakuutella STT:n kautta, että ”muusta aikataulusta ei ole sovittu”.

Keskusta siis pitää edelleen kiinni hallitusneuvotteluissa sovitusta eli siitä. että päätökset 30 000 työpaikasta tulevat syyskuun riihestä. Mutta kukapa enää keskustaa uskoo? Niin monet kerrat on keskustan riveistä uhattu hallituskriisillä ja vaikka millä, mutta lopulta nielty kiltisti se mitä vihervasemmisto on halunnut. Näin tulee muuten nytkin käymään. Hallitus ei tule syyskuun budjettiriihessä tekemään päätöksiä edes itse päättämistään 30 000 uudesta työllisestä. Toivottavasti ei kuitenkaan tämän vuoden budjetin tapaan päätöksiä myöskään siitä, että työttömyyttä lisättäisiin hallituksen toimin.

Pääministeri Marinille riittää Ylen mukaan vieläpä pelkkä ”näkymä tähän 30 000:een”.  Siis ”näkymä” uusista työllisistä? – Kas, kun ei kuulopuhe, toiveajatus tai kangastus.

Elämme hulluja ja kalliiksi käyviä aikoja.

….

Kello 22.15.

Mukava päivä takana. Illalla vielä Riihimäen Kesäraveissa kummitytön perheen ja läheisten kanssa. Hienot ravit ja upeita juoksuja. Ja oli mukava nähdä myös nuori loppilaisohjasta Riia Laine ensi kertaa nyt hevosen kärryillä ponilähtöjen jälkeen. Ja hienon lähdön Riia ajoikin. Onnea!

Voittoja ei paljoa tullut, mutta kummitytön kanssa kimpassa kuitenkin onneksi jotain. Hauska ilta hienon päivän päätteeksi.

 

Kommentit