Pääministeri Antti Rinne lupasi kyselytunnilla: Suomi ei tule hakemaan ISIS-naisia pois al-Hol-leiriltä

Blogi, perjantaina 28.06.2019

Eilen eduskunnassa koettiin varsin erikoinen tilanne. SDP:n Antti Rinteen johtama hallitus tai oikeastaan sen ministerit olivat ensimmäisellä kyselytunnilla enemmän kuin hukassa. Entistä erikoisemmaksi tilanteen teki se, että pääministeri Rinne ei antanut eri hallinnonalojen vastuuministereiden oikeastaan edes vastata selviin suoriin kysymyksiinkään vaan otti vastauspuheenvuorot ministeriaitiossa itselleen.

Ehkä räikein oli ISIS-naisia koskeva keskustelu ja kysymys siitä tuleeko Suomi hakemaan al-Hol´n leiriltä pois myös aikuiset naiset ja miehet. Vihreistä, vasemmistosta ja myös RKP:stä oli hieman annettu tämänsuuntaisia kommentteja, että myös aikuiset äidit pitäisi tai tultaisiin lopulta hakemaan takaisin Suomeen.

Kuitenkin vain lasten kohdalla velvoite on auttaa, mutta sekin toki vain siinä tapauksessa, että äidit lapsensa antavat Suomeen tuoda. Lapsia ei siis voida pakko tuoda tai pakkoerottaa vanhemmistaan. Jos vanhemmat eivät siis anna lapsiaan pelastaa niin silloin lapsiakaan ei voida tuoda leireiltä takaisin Suomeen.

Mutta eilen pääministeri Antti Rinne siis ei antanut asiasta vastaavan sisäministeri Maria Ohisalon vastata kysymykseen vaan totesi itse yksiselitteisesti, että hallitus ei ole evakuoimassa tai hakemassa yhtään aikuista ei edes lastensa kanssa pois al-Hol´sta.

Pääministeri muistutti aivan oikein, että suomen kansalainen voi toki itse omatoimisesti Suomeen palata ja tällaisissa tilanteissa ”ISIS:in lähteneet arvioidaan yksitellen, jos he palaavat Suomeen”.

Ohisalo näytti kuunnelleen keskustelua jollain tavalla hämmentyneenä.

Mutta tämä oli tärkeä linjaus pääministeriltä ja maamme hallitukselta. Niin kuin eilen kirjoitin niin ei mikään laki velvoita maatamme auttamaan tai saatikka hakemaan kalifaattiin vapaaehtoisesti matkustaneita aikuisia pois Syyriasta ja nyt oli tärkeä saada piste sille vihjailulle mitä Vihreät ja myös vasemmistoliitosta on asian tiimoilta ilmoilla pidetty. Rinne osoitti johtajuutta ja sanoi, että aikuisia ei tulla Suomeen hakemaan tai auttamaan. Turvallisuus laitettiin nyt kuitenkin siis kaiken muun edelle. Tästä kiitos hallitukselle.

Sen sijaan eilen näytti jo vahvasti siltä, että eläkeläisille luvattu 100 euron korotus kuivuu kasaan. Sehän pieneni ensin 50 euroon ja sen ulkopuolelle jätettiin jo heti alkuun kokonaan yli 400 000 aiemmin lupauksen piirissä ollutta eläkeläistä ja nyt Kela ja muut asiantuntijat arvioivat, että varattu raha ja malli ei tule riittämään kuin ehkä reiluun 20 euron korotukseen ja sekin siis tulisi vain alle 1000 euroa eläkettä saaville. Aikataulu näyttää myös pettävän vaikka vielä eilen Rinne lupaili, että ”korotus 50 euroa puhtaana käteen” tulisi eläkeläisille 1.1.2020. Nähtäväksi jää kutistuuko korotus lopulta vain takuueläkkeitä koskevaksi? Me kokoomuksessa tuemme tätä pienimpien eläkkeiden korottamista, mutta olemme pettyneitä ja surullisia, että vaalilupaukset petetään tällä tavalla. Ymmärrän, että sadattuhannet eläkeläiset ovat pettyneitä ja petettyjä ja jopa vihaisia.

Eilen myös hämmennystä aiheutti hallituksen poukkoileva vanhustenhoidon hoitajamitoituskanta. Asiaa valmisteleva, tai ainakin hänen vastuulle kuuluva, ministeri Krista Kiuru sanoikin yht’äkkiä kyselytunnilla, että hallitus vasta selvittääkin sitä voidaanko sitova hoitajamitoitus asettaa. Lipsautuksen jälkeen alkoi aikamoinen selventäminen eikä lopulta hallitusaitiosta kukaan pystynyt kertomaan koska 0.7 -hoitajamitoitus tulee voimaa vai tuleeko koskaan.

Kysymys kuuluikin eilen istuntosalissa monta kertaa, että voiko tähän Rinteen hallitukseen luottaa? Sitä syytä kysyä ja seurata.

….

Kello 21.27 ja Pekkalan terassilla. Eduskunnassa tänään kevätkauden viimeiset äänestykset ja sitten pienelle kesätauolle. Jotenkin tuntuu, että tekee ihan hyvää nyt pari viikkoa lomailla. Pääasiassa siis lomailla.

Illalla tänään meidän järvellä vietettiin perinteistä Loppijärven Valkeat yöt -tapahtumaa ja paljon ohjelmaa niin järvellä kuin rannoillakin. Ja sääkin meitä suosi jälleen. Kiitos kaikille mukana olleille ja kiitos kaikille tekijöille. Mukava tuokio vielä Järventaustan valokuituhankkeen parissa ja kävimme läpi hankkeen nykytilaa ja myös rahoitusta. Olin varautunut kutsumaan valtuuston vielä kesällä koolle tarvittaessa, mutta siihen ei nyt tarvetta vaan hanke etenee muutenkin suunnitellusti ja aikataulussa. Upea juttu ja lisää elinvoimaa Lopelle.

Huomenna lupasin mennä meklariksi Vanhojen koneiden ja traktoreiden tapahtumaan Mustajoelle. Kello 12 siis huudot alkavat ja paljon siis hienoa nähtävää ja koettavaa koko perheelle myös muutenkin Lehtosten perinnetapahtumassa. Tervetuloa!

Kommentit