Pääministeri Alexander Stubbin Hallitukselle luottamus Eduskunnalta

Blogi, keskiviikkona 25.06.2014

Kevätkauden viimeinen istuntopäivä huipentui tänään pääministeri Alexander Stubbin hallituksen luottamusäänestykseen. Eduskunta antoi hallitukselle luottamuksen ja hyväksyi näin hallitusohjelman lisäsivut loppukaudelle. Näin Stubbin hallitus pääsi töihin ja aikamoisen täynnä näytti olleen jo uusienkin ministereidemme kalenterit. Hyvä niin.

Samassa istunnossa myönsimme Europarlamenttiin siirtyville kansanedustajille eron eduskunnasta. Näin meidän Henna Virkkusen kansanedustajaura päättyi ainakin toistaiseksi kuten myös Sdp:n Miapetra Kumpula-Natrin, perussuomalaisten Jussi Halla-ahon ja vasemmistoliiton Merja Kyllösenkin. Samalla ero myönnettiin myös EU-komissaarina aloittavalle Jyrki Kataiselle. Ja illalla sitten vahvistus myös sille, että Jyrki aloittaa samantien talouskomissaarina. Hieno kiitos ja arvostus pitkälle kokemukselle.

Mutta mahtui päivään muutama tapaaminen ja palaverikin tulevista. Ja hieman myös kesänkin ohjelmaa rakensimme ja tämän kesän Kesäkiertueeni tulee olemaan seitsenvuotisen kansanedustajaurani laajin. Kohteita eli markkinoita ja kesätapahtumia siis riittää. Mennään reilusti neljällekymmenelle jos tässä vaiheessa ja lisää vielä tulossa.

Päivän tärkeä juttu oli Sote-asian eteneminen. Työtä on siis jatkettu Jyrki Kataisen hallituksen johdolla parlamentaarisen ratkaisun löytymisen jälkeen työryhmän kanssa. Tänään homma eteni kun Sote-uudistusta valmisteleva parlamentaarinen ohjausryhmä pääsi ratkaisuun sote-järjestämislain keskeisistä pykälistä ja jatkotoimenpiteistä. Asia siis etenee suunnitellusti. 

Sote-mallin perustana on siis viisi vahvaa sote-aluetta, joilla on sosiaali- ja terveyspalveluista täysi järjestämisvastuu. Uutena nyt esiteltiin ns. järjestämispäätös-työkalu, joka on tärkein päätöksenteon väline sote-alueella on kerran neljässä vuodessa. Sen avulla voidaan ottaa huomioon myös alueiden erityispiirteet eli se, että kaikilla asukkailla asuinpaikasta riippumatta on yhtäläiset palvelut saatavilla.

Tässä järjestämispäätöksessä päätetään muun muassa siitä, miten sosiaali- ja terveydenhuolto toteutetaan ja ketkä ovat tuottamisvastuussa. Lisäksi siinä päätetään tuottamisvastuussa olevien kuntien ja kuntayhtymien tehtävistä, voimavarojen ja rahoituksen kohdentamisesta sekä lähipalvelujen ja kielellisten oikeuksien varmistamisesta. Järjestämispäätös sisältää myös keskeiset periaatteet yksityisiltä palveluntuottajilta ja järjestöiltä hankittaville palveluille.

”Sote-alueeseen kuuluvat kunnat päättävät yhteisesti palvelujen tuottamisen periaatteista ja laajuudesta. Sote-alue päättää myös tuottamisvastuun antamisesta kunnille ja kuntayhtymille. Itseasiassa tämä tarkoittaa sitä, että kunnilla ja kuntayhtymillä on palvelujen tuottamisvastuu sen mukaan, mitä sote-alueen järjestämispäätöksessä on päätetty. Tuottamisvastuun kriteerit määritellään laissa. Sote-alue ohjaa tuottamisvastuussa olevia tahoja ja käy niiden kanssa neuvottelut vuosittain. STM vahvistaa järjestämispäätöksen ja neuvottelee sote-alueiden kanssa vuosittain siitä, miten alueella toteutetaan valtakunnallisia sosiaali- ja terveydenhuollon strategisia linjauksia.”

”Tuottamisvastuussa olevat kunnat ja kuntayhtymät voivat järjestämispäätöksen mukaisesti edelleen tuottaa palveluja itse. Samoin ne voivat hankkia niitä myös muutoin, kuten järjestöiltä ja yrityksiltä sekä palveluseteliä käyttämällä. Myös sote-alueella voi olla omaa tuottamisvastuuta tukipalveluista ja vain poikkeustapauksessa joistakin muista palveluista.”

Luonnos lähetetään lausunnoille elokuun puolivälissä. Asiaa koskeva hallituksen esitys saadaan eduskuntaan syksyn aikana.

….

Mutta nyt kello jo 23.52 ja kohta olla huomisen puolella jo. Eduskunta nyt siis kesätauolle ja hieman lomaakin luvassa. Mutta niin kuin edellä totesin niin aika monessa paikassa tulee tässä kesän aikanakin käytyä ja kierrettyä. Ensi viikolla vielä myös yksi ministerivierailu osaltani isännöitävänä ja sen semmoista. Mutta nyt on siis minullakin kesä. Nautin.

 

 

 

 

 

 

Kommentit