Kokoomuksen etumatka kasvaa. SDP Rinteen johdolla historiallisiin lukemiin.

Blogi, torstaina 26.06.2014

Ylen kesäkuun puoluegallup kertoo monenlaista. Keskusta piti johtopaikkaansa viime vuoden huhtikuusta yli vuoden ajan ja menetti kannatustaan huipuista siitä ajasta miltein puolet. Toukokuussa kärkipaikka vaihtui ja me nousimme takaisin ykköspaikalle. Keskustan alamäki on jatkunut ja nyt Kokoomus on ainoa yli 20 prosentin puolue kesäkuun mittauksessa. Kokoomuksen kannatus on nyt 20,3%. Kasvu siis jatkunut toukokuulta. 

Keskustan kannatus on nyt enää 19,5 prosenttia, kun vielä hetki sitten puolue koputeli jo 25 prosentin haamurajaa. Juha Sipilän noste on kadonnut ja suojaus pettänyt. Ja uskoisin, että myös muutaman konkarin paluu räksyttävään politiikantekoon on syönyt kannatusta. Sipilän alunperin lanseeraamalta yhteistyöhön ja rakentavaan toimintatapaan perustuvalta mallilta on murennettu perusta pala palalta. Valitettavasti. Ja olen kuullostellut, että tämä on jo ravistellut keskustaa sisältäkin. Osa olisi halunnut ainakin jatkaa Sipilän linjalla pidempään ja ehkä pysyvästikin. Mielenkiintoista nähdä saako Sipilä otettua puolueen ja varsinkin sen eduskuntaryhmän uudestaan hanskaansa vai ottaako konkarit vallan takaisin itselleen pysyvästi.

SDP:n uusi puheenjohtaja Antti Rinne näyttää karkottavan demarileiristä yhä uusia väkijoukkoja. Gallupin mukaan naiskannattajat ovat jättäneet nyt SDP:tä joukkopaolla. Aiemmin työntekijät siirtyivät jo suurelta osun perussuomalaisten kannattajiksi. Näyttää siltä, että ainakin osa naisista on siirtynyt nyt vasemmistoliitolle joka jatkaa hyvällä uralla. Puolueelle näyttää selvästi paremmin sopivan oppositiopaikka. SDP:ssä tilanteesta ollaan kuitenkin enemmän kuin huolestuneita. Viime viikolla jo muutamat kansanedustajat puhuivat eduskunnan kahvilassa varsin avoimesti, että Rinteen kausi jää lyhyeksi ja eduskunnassa valmistaudutaan jo uuteen puheenjohtajaan joka heidän mukaan olisi Antti Lindtman. Mielenkiintoista nähdä viekö Rinne puolueen seuraaviin eduskuntavaaleihin asti.

Tässä muuten hyvä esimerkki siitä mitä tarkoittaa puolueen hajaannus puheenjohtajakisan myötä. Ja toisaalta vastaus myös Aamupostissa esitetyille väitteille, että me käänsimme takkimme heti. Itse en yleisönosastokirjoitusta ole nähnyt, mutta kuulemma minua syytetty takinkäännöstä kun ilmoitin puheenjohtajavalinnan jälkeen antavani täyden tuen valitulle Alexander Stubbille. Totta kai annan ja näin puolueessa pitää toimiakin. Puheenjohtajakisa käydään tosissaan ja puolueen linjaa ja toimintatapoja pohtien ja sitten kun valinta on tehty niin kaikki seisovat valitun puheenjohtajan takana yhtenäisenä rintamana. Ymmärrän sen, että Aamupostin toimittajaa ja yleisönosastollekin kirjoittanutta tämä voi harmittaa. Jotkut olisivat varmasti mielellään nähneet kokoomuksessakin saman kahtiajaon kuin SDP:ssä ja aikanaan keskustassakin. Mutta nyt he joutuivat pettymään. Kiitospuheessaan Jan Vapaavuori pyysi kannattajiaan ottamaan rintamerkit pois takinliepeistä ja antamaan täyden tuen valitulle Alexander Stubbille. Ja saman toiveen esitti myös Paula Risikko. Näin puolueen rivit koottiin yhteen kymmenessä minuutissa ja uudella puheenjohtajalla oli vahva koko puolueen tuki takanaan. Itseasiassa lähdimme Lahdesta yhtenäisempänä kuin sinne menimme ja se näkyy nyt kaikessa mitä teemme. Tämä vain on nyt kaikkien muutakin toivoneiden hyväksyttävä.

Ylen Gallupissa pienpuolueista Vihreiden kannatus on nyt 9,0%, RKP:n 4,2% ja KD:N 3,8%. Taloustutkimus haastatteli Ylen tilauksesta 2 902 henkilöä 2.–25.6. välisenä aikana. Heistä puoluekantansa kertoi 62,8 prosenttia. Kyselyn virhemarginaali on 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ja muistetaan jälleen kerran se, että nämä gallupit mittaavat aina vain siis jo mennyttä. Tänään ja huomenna jokaisen puolueen on ansaittava kannatuksensa yhä uudelleen. Tilanne voi muuttua nopeastikin ja siksi vain hyvä ja määrätietoinen oma työ on paras tae tulevaisuuteen.

….

Perinteinen koko perheen Wanhojen Traktoreiden ja Työkoneiden tapahtuma.

Tuleva viikonloppu on yksin kesän vilkkaimpia. Ainakin jos mitataan kesätapahtumilla ja muilla. Minullakin kalenterissa vaikka mitä Riksu Rockista Loppijärvi Souteluun ja Kesäteatterin ensi-illasta traktoritapahtumaan. Ajattelin hieman jo täälläkin puffata Riitta ja Simo Lehtosen upeaa Wanhojen koneiden tapahtumaa. Tapahtuma järjestetään nyt jo neljännen kerran Lopen Mustajoella ja jälleen viime vuotta suurempana. Kaksipäiväisessä tapahtumassa on näytillä Simo Lehtosen kymmenien vanhojen traktoreiden kokoelma, mutta myös lukuisia maamoottoreita, lähes satavuotta vanha kalliomurskain ja erilaisia työnäytöksiä heinäpellon tunnelmista päreiden tekoon. Vanhoja autoja oli viime vuonna paikalla jo puolensataa ja tänä vuonna jälleen enemmän ja uutena juttuna nyt myös juuri syntynyt hevosen varsa ja hänen seuranaan maatilan muitakin kotieläimiä. 

Tapahtumapaikka on siis Mustajoentie 314 Lopella ja lauantaina sekä sunnuntaina portit ovat avoinna kello yhdestätoista aina kuuteentoista. Ja totta kai lapsille on pomppulinnaa ja poniratsastusta ja kaikkea muutakin mahdollista. Ja herkullinen maatalon puhvetti soppineen ja pullakahveineen.

Minulla on tänä vuonna kunnia toimia tapahtuman avaajana. Puheessa hieman juuriakin paljastan. Kannattaa siis tulla paikalle jo heti lauantaina 28.6. klo 11. 

Kello 21.47 ja ensimmäinen vapaapäivä eduskunnasta takana. Ja aikalailla mukavissa kesätunnelmissa tämä päivä menikin. Vain pari tuntia töissä ja sitten hieman asioita hoidettavana Riihimäellä ja Lopellakin. Ja nyt ajattelin ottaa ison kupin teetä ja laittaa takkaan valkean. Loppijärvi kauniin tyyni ja kaikki hyvin.

 

 

 

Kommentit