Kummitila Portaankorvassa.

Blogi, perjantaina 27.06.2014

Tänään jälleen visiitillä MTK:n kummitilallani Portaankorvassa. Itseasiassa tämä visiitti sai alkunsa vasta eilen kun kummilehmäni Huippu sai uuden vasikan. Pitihän häntä mennä katsomaan ja metsälaitumelta oli jo äiti ja tytär navetan suojaan saatukin. 

Portaankorvan Liisa ja Pekka Salmelan tilasta tuli aikanaan minun MTK:n Kummitila. Jo aiemmin olin tilalta saanut tai ottanut itselleni kummilehmän. Hänestä tuli Huippu ja huippuyksilö tulikin. Ja nyt jo odotellaan sitä, että Huipun ensimmäinen tytärkin vasikan saa. Näin se elämä maatilalla vaan menee. Portaankorvan tila on antanut minulle paljon. Liisa ja Pekka lastensa kanssa tekevät upeaa työtä eläinten parissa ja suomalaisen ruuan parissa. Paikat ovat tiptop ja eläimet kuin perheenjäseniä. Jopa sonnipojille jotka jatkavat matkaa toisille tiloille kasvamaan Liisa ja Saara antavat nimet ja jokainen tunnetaan jo kaukaa isoilta metsälaitumilta. 

Ternimaitoa ei vielä tänään ollut, mutta jos vaikka huomenna sitten huipputernimaitoakin tankkiin ja Pekkalassa vasikantanssiksi. Parasta lähiruokaherkkua ikinä. 

Pienen Huipun tytön kunniaksi vein Liisalle lahjaksi titiMadamin upean Vasikka-korun. Upeita silhuettikoruja joita olen jo aiemmin antanut lahjaksi niin entisille ministereille Henna Virkkuselle ja Merja Kyllösellekin. Katsokaapa kun näette heidän kaulassa heilumassa Hennalla Russelin ja Merjalla Saksanpaimenkoiran. Ja nyt siis Liisalla Huipun vasikka. 

Säätiedotus ainakin nyt heittää. Lämmin päivä ja aurinkokin paistanut. Illalla Riihimäellä starttaa Riksu Rock. Sinne vasta huomenna illalla. Tänään ilta menee Loppijärvellä. Loppijärven Soutelutapahtuman parissa. Tapahtumalla kerätään varoja järvemme hoito- ja kunnostustöihin. Talkoisiin voi osallistua myös Rakkaudesta Loppijärveen ry:n kansalaiskeräyksen kautta ja myös Cafe Frissamokasta ostamalla Loppijärven Lumme ja Sudenkorento-koruja ja myös kesän 2014 uutuutena Loppijärven Nostalgiakangaskasseja. Ja vielä vanhoja keräilypinssejäkin löytyy. Kannattaa poiketa Frissamokassa kahvilla ja tehdä samalla hyvä teko järvemme hyväksi. Apua Loppijärvemme kaipaa vielä pitkään.

….

Loppijärven Valkeat yöt – huoli kauniista järvestämme.

Tänään Loppijärvellämme soudeltiin ja nautittiin Valkeasta yöstä. Tapahtuma on syntynyt muutama vuosi sitten Loppijärven Ystävien ja muiden toimijoiden ideasta nostamaan esille yhteistä huoltamme Loppijärven tilasta. Järven fosforipitoisuuden nousu on ollut erittäin rajua vuodesta 2005 eteenpäin ja se on hämmästyttänyt myös kokeneitakin vesistöntutkijoita. Syitä on varmasti monia ja pitkällä ajalla. Muuten syyllisiä ei ole syytä etsiä kuin siksi, että kuormitus saataisiin loppumaan ja sitä kautta järven tila paranemaan. Lukuisten ojien ja pienten jokien fosforipitoisuuksia on seurattu nyt ja tehty mm. Kyyniönlahdelle kosteikko vuonna 2012 ja jo sitä ennen ns. Pietilän laskeutusallas Vanhankirkon rantamaalle ja samaan paikkaan asennettiin fosforisieppari lisäksi viime vuonna. Uusia fosforisieppareita myös suunnitellaan ja niille myös rahoitustakin jo tiedossa. Samaan aikaan myös jatketaan hoitokalastuksia ensi syksynäkin ja kannustankin kaikkia mukaan talkoisiin. Se on hieno urakka joka syksy ja hieno kokemuskin kun vene on hetkessä reunojaan myöten täynnä särkiä. Seuratkaapa blogiani ja tulkaa mukaan kun talkoot alkavat.

Loppijärvellä tehdään nyt myös tutkimuksia sisäisessä ravinnekierrossa. Viime elokuussa Hämeen ELY-keskus mulnsi rahoitusta Loppijärven Ystävill sedimenttitutkimukseen, jossa selvitetään fosforin käyttäytymistä järven pintasedimenteissä ja järven luontaisen rehevyystason kehitystä aina jääkaudelta tähän päivään. Iso hanke maksaa yli 14 000 euroa ja se on tarkoitus olla valmis ensi vuoden keväällä.

Samaan aikaan Helsingin Yliopiston ympäristötieteiden laitos tekee Loppijärvellä tutkimuksia osana matalien järvien ravinnedynamiikasta. Tuloksia näistä ja muistakin tutkimuksista on lupa odottaa jo tänä vuonna ja tavoite on, että niistä saadaan tutkimustietoa järven hoitotöitä varten. Ja aivan varmasti tärkeää on myös meidän kaikkien järven rantojen asukkaiden ja vapaa-ajanasukkaiden huolehtia omista jätevesistä asianmukaisesti ja myös maanomistajien omien metsä-, pelto- ja suo-ojien vesistä. Olen varma, että näin laajalla yhteistyöllä saamme lopulta tuloksia aikaan.

Niin kuin aiemmin jo totesin ja olen täälläkin monta kertaa todennut järvemme sairastaa ja nyt meidän kaikkien apua ja panosta sen pelastamiseksi tarvitaan. Me jatkamme kavereiden kanssa rahankeräyksiä tätä työtä rahoittaaksemme ja lukuisat ammattilaiset tekevät tutkimus- ja hoitotöitä tänäkin vuonna Loppijärvellä.

Tänään Valkeat Yöt -tapahtumassakin kerättiin varoja tätä työtä varten. Loppijärven Ystävät lukuisien yhteistyökumppaneidensa kanssa olivat tehneet jälleen hienon tapahtuman ja sääkin alkuillasta meitä suosi. Nyt jo kello 22.36 vettä tulee tivaalta jälleen oikein kunnolla, mutta se ei näytä järvemme joutsenperhettä kuuden poikasen kanssa haittaavan eikä muutamaa venettäkään. Mutta alkuillasta Vanhankirkon rannassa hauska koko perheen tapahtuma musiikkiohjelmineen ja tansseineen. Ja totta kai sub-lautoja ja kirkkoveneitä ja ongintaa ja sen sellaista. Lopen Samoojien grillit olivat kuumana ja muurinpohjaletut tekivät kauppansa. Hieno tunnelma ja väkeä paikalla varmasti ainakin kolmatta sataa parhaimmillaan.

Vanhankirkonrannasta jatkoi sitten yksin vielä iltaa Järventaakse Syrjän rantaan. Siellä Järventaustan Kyläyhdistys isännöi yhtä tapahtuman pistettä ja kivasti väkeä paikalla sielläkin. Monta hyvää keskustelua järvestämme ja hieman muustakin. Mukava tunnelma tuvassa kerta kaikkiaan. Järventaka tämä tunnelman luonti osataan niin Pirtillä kuin Syrjässäkin. Samalla voinkin hyvin mainostaa seuraavia tansseja Pirtillä eli lauantaina 19.7. tanssitaan taas ja silloin Olli Kytömäen johdolla Okalinnut tanssittajana. Tulkaapa mukaan aitoihin vanhanajan tansseihin.

Mutta nyt iso kiitos Loppijärven Ystäville ja muille tekijöille ja talkoolaisille Valkeat Yöt -tapahtumasta. Järvemme asiat taas varmasti monen huulilla ja toivottavasti sydämessäkin. Autetaan yhdessä ja pienikin panos kasvaa isoksi kun useat mukana. Laitan vaikka tässä joku päivä tännekin tietoa keräyksestämme ja pankkitilinkin miten voitte olla mukana auttamassa. Olisin kiitollinen kaikesta avusta.

Mutta nyt nukkumaan. Huomenna aamusta Mustajoelle. Wanhojen Koneiden ja Traktoreiden tapahtuma. Tulkaahan mukaan.

 

Kommentit