Orpon budjetti on monessa mielessä uraa uurtava – Teatraalisista leikkauksista päästää eroon

Blogi, keskiviikkona 16.08.2017

Yksi sellainen ehkä hieman tekninen asia mistä olen enemmän kuin tyytyväinen valtiovarainministeri Petteri Orpon ensimmäisessä rauhassa tekemässään budjetissa on se, että täysin teatraalisista leikkauksista on vihdoin päästy eroon. Tästä olen puhunut pitkään ja myös Petterin kanssa ja nyt enemmän kuin tyyväinen, että tällainen ”ensin leikataan ja sitten annetaan” -puliveivaaminen loppuu.

Itse olen saanut näiden valtion budjettiesitysten parissa tehdä työtä jo niin pitkään, että minua tämä alkoi pikku hiljaa ärsyttää. Esimerkkeinä vaikkapa sotiemme veteraanien kuntoutusrahat tai maanpuolustusjärjestöjen määrärahat. Vuodesta toiseen valtiovarainministeriö niitä leikkaisi tietäen sata varmaksi, että me valtiovarainvaliokunnassa ne budjettiin palautamme ja niin teimmekin kerta toisensa jälkeen.

Surullisinta oli se, että vanhat vetaraanit pakotettiin vuosi toisensa jälkeen tulemaan eduskuntaan kerjuureissulle ”hakemaan” tai lähes kerjäämään heille kuuluvia kuntoutusrahoja. Lopulta suuressa laupeudessa rahat annettiin. Sitten oltiin isoja hyväntekijöitä kun niin reiluja olivat lopulta. Tämä kuullostaa rajulta, mutta on totta. Aika harvoihin olin muuten törmännyt näistä missään muussa veteraani- tai sotainvalidiasioihin liittyvässä. Eli se siitä.

Toinen vastaava oli vapaaehtoisen maanpuolustustyön määrärahat. Joka vuosi sitä leikattiin esityksessä tismalleen samalla summalla tietäen, että me valtiovarainvaliokunnassa sen takaisin palautamme. Joskus jopa hieman näpäyttääksemme palautimmekin hieman enemmän. Ei vinkki mennyt perille kuin vasta nyt.

Siis nyt kun itsekin pitkään eduskunnassa ja näiden asioiden kanssa painineena valtiovarainministeri Petteri Orpo laittoi tälle teatterille stopin. Hän ei siis esitä leikkauksia sellaisiin kohteisiin missä tietää rahan olevan välttämätöntä. Eli silmänkääntö-leikkauksia ei enää budjetissa ole veteraanirahojen tai vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestöjen rahojen osalta koska ne tarvitaa ensi vuonna joka tapauksessa. Muitakin vastaavia voisin kertoa vuosien varrelta monia. Mainitaan nyt vaikkapa keskeneräisten ja suunniteltujen siirtoviemäreiden rahoituksen teatterileikkaukset kesken hankkeiden tai vastaavat Metso-rahoihin jne. Nyt siis valtiovarainvaliokunta ei enää joudu tällaisia korjauksia tekemään vaan voimme keskittyä täydellä teholla oikeisiin asioihin eli katsomaan missä budjetin oikeat mahdolliset ongelmakohdat ovat.

Petteri Orpo esittää siis Maanpuolustusjärjestöjen toiminnan tukemiseen  reilun 2 miljoonan euron määrärahatasoa ensi vuodelle. Ja yllätys yllätys summa on juuri se mikä aiemmin on ensin leikattu ja sitten suuressa viisaudessa takaisin annettu. Myös veteraanirahoissa on suoraan lisäykset ensi vuodelle kuten Metso-rahoissakin.

Tällaisen teatterin loppuminen antaa monille toimijoille myös työrauhan keskittyä omaan tärkeään työhön. Ja lisää arvostusta politiikalle.

Tällaisiakin huomioita voi tehdä ensi vuoden budjettiesityksestä.

….

Tänään eduskunnassa työpäivä ja siellä alkaa pikkuhiljaa olla myös päätalo käyttöönottoa vaille valmis. Hieno ja tyylikäs remontti ja jos haluatte tulla itse katsomaan niin laittakaa viestiä avustajalleni derya.ozgun@eduskunta.fi niin varataan vierailuaikoja ja opastuksia.

Eduskunnasta sitten Riihimäelle ja onneksi tänään sentään junat kulkivat. Valitettavaa, että tuollaiset lakkotoimenpiteet kohdistetaan tavallisiin junankäyttäjiin. Itse tein etäpäivät lakkopäivinä, mutta moni muu ei niin pystynyt tekemään. Tänään lakkoa jopa laittomaksi epäili Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen. Koskinen totesi Aamulehdessä, että ”Poliittinen lakkokaan ei saa vaikuttaa välittömästi asianomaisten omiin palvelussuhteisiin. Tässä on kyse aika läheltä veturinkuljettajia itseään koskevasta asiasta.” ”Tässä työtaistelutoimenpide suuntautuu junaliikenteeseen liittyvään asiaan ja sillä pyritään turvaamaan lakkoilevien tulevia työsuhteita.”

Aamulehdessä todettiin, että ”jos työtaistelu todettaisiin laittomaksi työtuomioistuimessa, työrauhavelvollisuuden rikkomisesta seuraisi hyvityssakko. Se tulisi Koskisen mukaan Veturimiesten liiton maksettavaksi, jos liitto yksin on päättänyt työtaistelusta.”

Mielenkiintoista nähdä miten asia kehittyy, mutta toivottavasti saamme tähän maahan sujuvampia yhteyksiä ja mahdollisuuden myös  yhdistää matkoja vaikkapa bussista junaan ja siitä metroon jne. esimerkiksi yhdellä lipulla. Ja toivottavasti myös joku toimija haluaa ajaa nopeampia yhteyksiä myös Hämeenlinnasta ja  Riihimäeltä Helsinkiin ja Lahteenkin kun VR näitä vuoroja vain karsii.

Nyt illalla vielä sieniretki ja nyt saunaan. Hienoja tuntirikkaita päiviä.

 

Kommentit