Jogurtteja liukuhihnalta ja reilusti vähemmän sokeria ja enemmän makua – Paikallinen Valion Meijeri työllistää paljon laajalla alueella

Blogi, torstaina 17.08.2017

Tänään oli kunnia ja olikin saada olla mukana Valion uuden välipalatehtaan avajaisissa. Jättihanke on pitänyt minuakin monta kertaa ja pitkäänkin mukana aina tonttineuvotteluista risteysjärjestelyjen valtionavustusten varmistamiseen ja moneen muuhun asti. Hieno kouluesimerkki siitä miten monessa tällaisessa tehtävässä saa ja voi olla mukana kun suuria juttuja omalla alueella tapahtuu ja tehdään.

Näkyä homma alkoi noin kolme vuotta sitten, kun Valio käynnisti välipalatehtaan rakennustyöt noin kilometrin päässä Valion Herajoen meijeristä. Herajoella jugurtteja on tehty jo lähes 50 vuoden ajan ja nyt tuotanto laajenee uuden välipalatehtaan myötä uuteenkin.

Nyt avatun välipalatehtaan rakentaminen maksoi noin 170 miljoonaa euroa ja sen rakentamiseen osallistui noin 4 000 ihmistä. Työtunteja on tehty yli miljoona ja nyt koneet on vihdoin saatu käyntiin. Herajoelle syntyi näin maailman modernein välipalatehdas ja hienosti juuri sopivasti kasvun alkaessa.

Uusi tehdas on tehty monessakin mielessä edelläkävijäksi. Sen energia-, logistiikka- ja vedenkäyttöratkaisut ovat hävikkiä vähentäviä ja luonnonvaroja säästäviä. Lämmöntuotannossa käytetään uusiutuvia polttoaineita ja nykyaikaisen lämmön talteenottojärjestelmän avulla tehdas säästää energiaa noin 30% aiempaan tehtaaseen verrattuna. Energiatehokkuus on siis todella korkea. Myös hävikin osalta tehdas avaa uusia uria. Lisäksi uusi täysin suljettujen tuotantolinjojen valmistus- ja pakkausratkaisujen hygieenisyys hillitsee maito- ja muiden raaka-aineiden hävikkiä merkittävästi.

Suunnittelussa on myös otettu huomioon eri vientimarkkinoiden erilaiset vaatimukset. Moderni tuotantoteknologia mahdollistaa aivan uudenlaisten mielenkiintoisten välipala- ja herkuttelutuotteiden valmistuksen, jotka vahvistavat Valion kilpailukykyä sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla. Valio valmistaa uudessa Riihimäen välipalatehtaassa vuosittain noin 120 miljoonaa kiloa välipaloja ja alkuvaiheessa tehtaan tuotannosta noin kolmannes menee vientiin, mutta mahdollisuudet vieläkin suurempaan vientiin on olemassa. Alkuvaiheessa välipalatehdas työllistää 70 henkilöä ja näin yhdessä vanhan tehtaan kanssa Riihimäellä työskentelee vajaa 500 valiolaista.

Yksin Riihimäen Valion meijeri työllistävävaikutus on noin 5000 suomalaista. Vajaa 500 siis itse meijerillä ja välipalatehtaassa ja sitten yli 1100 maitotilalla ja kuljetusketjussa loput. Suomalaisella ruualla, välipaloilla ja juomalla on siis todellakin suuri työllisyysvaikutus. Ja kun Valio on vielä noin 6 400 suomalaisen maitotilayrittäjän omistama yritys, jonka kaikki Valio-merkillä Suomessa myytävät tuotteet valmistetaan suomalaisesta maidosta on valinta kaupassa helppoa. Valion koko tuotto maksetaan tilityshintana omistajille, joten minkä tahansa Valion tuotteen valitseminen ostoskoriin hyödyttää koko tuotollaan maitotilayrittäjiä.

Onnea siis uudelle upealle Herajoen Valion Välipalatehtaalle! Ja mikä hienointa lisätyn sokerin määrää vähennetään myös Valiolla koko ajan. Itse lopetin sokerin käytön 31 vuotta sitten ja hienoa että sokeroimattomia tuotteita saa yhä paremmin myös Valiolta minne myös minun kummimaatilan Portaankorvan maidot menevät. Valio asettikin muutama vuosi sitten itselleen tavoitteen puolittaa maitopohjaisten välipalatuotteiden sokeripitoisuus vuoteen 2020 mennessä. Sokerin vähentäminen on kuulemma nyt hyvin tavoitevauhdissa ja näiden vähemmän lisättyä sokeria sisältävien ja sokeroimattomien tuotteiden määrä Suomessa on kasvanut 51 tuotteesta 116 tuotteeseen heinäkuusta 2015 huhtikuuhun 2017. Nyt avattu uusi välipalatehdas tulee vauhdittamaan sokerin vähentämistä merkittävästi.

Sokerin vähentäminen avittaa myös varmasti vientiäkin. EU:n jäsenmaiden yhteinen vuoden 2016 alussa tekemä elintarvikkeiden laadun parantamista koskeva etenemissuunnitelma (EU Roadmap for Action on Food Product Improvement) kehottaa nimittäin jäsenvaltioita tekemään kansalliset suunnitelmat lisätyn sokerin määrän vähentämiseksi ja toteuttamaan ne vuoteen 2020 mennessä. Myös WHO on huolissaan liiallisesta sokerinsaannista ja suosittaa, että päivittäisestä energiansaannista enintään 10 % tulisi lisätystä sokerista. Valio on siis tässäkin oikealla tiellä ja suunnannäyttäjä.

Ja voin 31 vuoden kokemuksella sanoa, että lisättyä sokeria ei tarvitse mihinkään eikä se ole todellakaan mausta pois – ehkä vain vyötäröltä 🙂

Nyt ilta sitten Suomi100 -teemassa Lopen vanhalla kirkolla. Siellä LoppiSoiton kansallispukujen tuuletusilta ja sitten vielä Lopen torilla kesätorien päättäjäiset.

 

 

 

Kommentit