Oppivelvollisuuden pidentäminen kallis ja tehoton ratkaisu?

Blogi, keskiviikkona 20.08.2014

SDP on ajanut silmät ummessa oppivelvollisuuden pidentämistä. Halu on kova, että tehdä toisenasteen ensimmäisestä vuodesta kaikille pakollinen ja tuoreimpana opetusministeri Krista Kiuru jo esitti mallia jossa nuorilta estettäisiin myös oppisopimuskoulutus. Ensi vaalikaudella SDP haluaisi siis pakottaa kaikki nuoret kategorisesti joko ammattikouluun tai lukioon. Kaikki muut jatko-opiskelumahdollisuudet kiellettäisiin. Monissa puheissa siintää myös haave ruotsalaisesta nuorisokoulusta. Lukio siis sulautettaisiin ammattikouluun ja kaikille nuorille tarjottaisiin sama tasapäivästä nuorisokoulu. Onneksi gallupit nyt jo näyttävät sitä, että näitä hulluuksia ei Suomessa toteuteta ainakaan seuraavalla eduskuntakaudella.

Oppivelvollisuuden pidentämisen hintalapuksi on kerrottu 15 miljoonaa euroa. Me kokoomuksesta olemme tätä alusta asti epäilleet. Nimittäin kun toisesta asteesta tehdään pakollinen niin se tarkoittaa myös maksuttomuutta. Eli lukiolaisia, ammattikoululaisille ja kaikille muillekin toisenasteen opintoja suorittaville tulisi ilmaiset koulumatkat, ilmaiset oppimateriaalit ja osassa oppilaitoksia myös ilmainen asuminen. Jo alakoulunkin matematiikalla osaa laskea, että yhtälö ei toimi. Raha ei yksinkertaisesti riitä kaikkien toisenasteen opiskelijoiden maksuttomaan koulutukseen. Toki se olisi minustakin hieno tavoite. Mutta tällä hetkellä mahdoton talouden tässä tilanteessa.

Olemme Kokoomuksesta vaatineetkin puolueetonta selvitystä oppivelvollisuusiän pidentämisen kustannuksista. Itse olen esittänyt myös vaikuttavuusarvioinnin tekemistä. Nimittäin olen epäillyt alusta asti, että tämä pakkomalli ei lopulta auttaisikaan heitä jotka eniten apua ja tukea tarvitsevat. Esitinkin alkuviikosta kokoomuksen kesäkokouksessa, että nyt on syytä teettää myös malli jossa sovittu 15 miljoonan euron määräraha käytetään niin, että se auttaa juuri näitä syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Se tarkoittaa varmasti lisää ammattistarttipaikkoja, lisää opinto-ohjaajia, lisää tukiopetusta ja lisää räätälöityjä opinpolkuja. Tällainen tehokas ja vaikuttava vaihtoehto on syytä saada nyt keskusteluun rinnalle ja vaihtoehdoksi.

Itseasiassa tänään Aamulehdessä VATT:n eli Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Antti Moisio yhtyy kritiikkiin. Hän tyrmää väitteet, että VATT olisi arvioinut hintalapun 15-18 miljoonaan euroon. Ja uutisessa hän kertookin kyseessä todennäköisesti olevan vain yksi välilaskelma jossa ”ei ole huomioitu vielä oppimateriaalin kustannuksia.” Epäilymme on siis osoittautumassa todeksi.

Moisia myös vastaa osaltaan kysymykseeni demarimallin vaikuttavuudesta ja tehokkuudesta. Hän toteaa, että ”VATT:ssa on arvioitu, että korkeintaan 14 prosenttia oppivelvollisuusiän noston kustannuksista kohdistuisi syrjäytymisvaarassa oleviin nuoriin.” Eli valtaosa kustannuksista syntyy lopulta juurikin kaikille tulevasta maksuttomuudesta kirjojen ja muun oppimateriaalien suhteen ja ilmaisten koulumatkojen ja asumisen kautta. Voi hyvin kysyä, että onko se tässä taloustilanteessa järkevää ja edes mahdollista vai olisiko reilumpaa auttaa koko rahalla heitä jotka eniten apua nyt tarvitsevat. Itse päädyn tässä taloustilanteessa siihen, että ensin autetaan heitä joilla apu ja tarve suurin.

Jo aiemmin myös opettajien ammattijärjestö OAJ on torjunut täysin esityksen oppivelvollisuuden pidentämisestä. He ovat todenneet demariesityksen räikeästi alibudjetoituksi. OAJ esitti omana mallinaan, että kaikkien peruskoulun päättävien oppivelvollisuutta pidennettäisiin siihen saakka, kunnes nuori pääsee lukioon tai ammatilliseen oppilaitokseen, kuitenkin enintään yhdellä vuodella. Tämä kuullostaa jo paljon järkevämmältä ja toimivammalta. Mutta ennen muuta pakon sijaan kyse on minusta kuitenkin riittävistä resursseista apuun, tukeen ja henkilökohtaiseen ohjaukseen.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukainen totesikin, että ”Todellisuudessa uudistuksen hintalappu on kymmeniä miljoonia euroja, mikä tullaan leikkaamaan muusta opetuksesta. Tämä taas lisäisi syrjäytymistä ja opintojen keskeyttämisiä. Lisäksi hallitus on jo päättänyt leikata 260 miljoonaa euroa toisen asteen koulutuksesta.”

Nyt ei ole oikea aika leikata koulutuksesta ja osaamisesta. Onneksi tähän pääministeri Alexander Stubbkin jo sanoi tiukan ein.

Kello 22.26

Tänään aamusta vuorostaan päiväkotiin. Tutustuminen omien lasten kanssa heidän tulevaan päiväkotiin. Mukava aamu ja erinomaisen hienoa henkilökuntaa päiväkodissamme. Täytyy kyllä kiittää näitä tekijöitä täälläkin. On upea huomata miten heiltä löytyy aikaa jokaiselle pienelle lapsellemme ja välittäviä sylejä ja huomioivia katseita ja sanoja. Entisenä opettajana oli hieno seurata kuinka piskuisemme otettiin mukaan ja pääsinhän minäkin vähän muitakin lapsia auttamaan. Tuntui kivalta kun yksi pieni poika tuli pyytämään apua kenkien laittamisessa ja heti perään vielä pienempi tyttökin halusi minulta apua. Hymyilin.

Iltapäivällä sitten töitä ja illansuussa vielä rakensimme lasten kanssa puusta pudonneesta linnunpöntöstä hyönteishotellin. Toimivat hyvin ja jälleen ensi keväänä riittää pölyttäjien omppupuiden, kirsikoiden ja luumujenkin kukissa. Hauskoja juttuja ja näistäkin opettaja-ajat mieleen. Ja tehtiinhän me tuossa yksi päivä myös perhosbaarikin hyönteisten ruokapaikaksi ja perhosia ja muita ötököitä on riittänyt. Ja niitä myös mukava seurata.

Hei, kiitos vielä palautteesta liittyen eiliseen blogiini vaalirahoituksesta. Vaikka tiedän, että olen tehnyt kaiken juuri oikein ja ylikin niin sananne ja viestinne ovat lämmittäneet mieltä. Ja itseasiassa ei juttua ainakaan illan A-Studiossakaan ollut. Mutta hyvä, että tällaisista tuulesta temmatuilta toimittajan keksimiltä huhuilta voi heti tuoreeltaan katkaista siivet. Tuntui, että tämän takana hieman muutakin puoluepolitiikkaa. Joskus sellaisiakin toimittajia. No niin kuin eilen totesin niin onneksi meillä pääasiassa hyviä toimittajia ja hyviä medioitakin. Se on iso arvo jokaisessa maassa sananvapauden osana.

Huomenna ajattelin hieman kirjoittaa kotikuntani asioista. Hieman Räyskälässä tapahtuvasta Forssan pohjaveden koepumppauksista ja hieman uusistakin jutuista Lopella. Eli negatiivistä mutta myös jotain positiivistäkin. Huomenna niistä. 


 

 

 

Kommentit